Κουστουρίτσα: Αν μπορούσα, θα συμμετείχα κι εγώ στα οδοφράγματα στο Κοσσυφοπέδιο
Οι Σέρβοι στην περιοχή υπερασπίζονται την ίδια τους την ύπαρξη, δήλωσε ο βραβευμένος σκηνοθέτης.
Οι ντόπιοι Σέρβοι που έστησαν οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο υπερασπίζονται την ίδια τους την ύπαρξη και όποιος έχει αίσθηση ευπρέπειας θα πρέπει να το υποστηρίξει, δήλωσε σήμερα ο βραβευμένος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα.
«Οποιοσδήποτε έχει έστω και ένα ίχνος συμπόνιας δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους ανθρώπους που έβαλαν οδοφράγματα για να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ύπαρξής τους», είπε ο Κουστουρίτσα στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Novosti. «Αν μπορούσα να συμμετάσχω, θα το έκανα. Ωστόσο, καθώς μου έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο, μπορώ να σταθώ δίπλα τους μόνο μέσω των λόγων και των πράξεών μου».
Οι δηλώσεις του 68χρονου πλέον Κουστουρίτσα ήρθαν εν είδει σχολιασμού της απόφασης της Πρίστινας να απαγορεύσει στον Πατριάρχη Πορφιρίγε της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να εισέλθει στο Κόσοβο.
Δήλωσε επίσης ότι δεν ήταν η υπεράσπιση της βολής τους ή η αλαζονεία που οδήγησε τους ανθρώπους σε αυτό το δραστικό βήμα, αλλά τα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Κάτοικοι αρκετών δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου έβαλαν οδοφράγματα νωρίτερα αυτό το μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη ενός Σέρβου αστυνομικού και την έντονη παρουσία αλβανικής αστυνομίας στις κοινότητές τους. Η Πρίστινα απαιτεί την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, για χάρη της «ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των πολιτών» και επιμένει ότι ο νόμος της πρέπει να ισχύει σε όλη την επικράτεια.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε επίσημα την επιστροφή έως και 1.000 Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου, το οποίο εξουσιοδοτεί επίσης την παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί.
Ο Κουστουρίτσα ζει στη δυτική Σερβία, στο χωριό Ντρβένκγραντ που χτίστηκε ως σκηνικό για ταινία του ίδιου το 2004.