Για να υπάρξουν ελπίδες βελτίωσης της οικονομίας απαιτούνται πράξεις
Με την έλευση κάθε νέου χρόνου συνήθως υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της αισιοδοξίας. Για το 2023 όμως που μπαίνει, δεν μπορούμε να πούμε ότι βλέπουμε την κατάσταση στην οικονομία από την αισιόδοξη πλευρά, καθώς δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Υπάρχει βέβαια η ελπίδα για κάποια βελτίωση, όμως απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο το επιχειρηματικό κλίμα.
Με δεδομένο ότι η ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και αυτόν το χρόνο, κάτι που σίγουρα επηρεάζει τις τιμές σε όλη την αγορά, χρειάζονται μέτρα που θα χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Και όχι μόνο κάποια επιδόματα που ανακουφίζουν προσωρινά ένα μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους λειτουργίας τους.
Ειδικά για το κομμάτι του επιχειρείν, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις όπως μία νέα ρύθμιση οφειλών για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ενίσχυση της ρευστότητας, υπαγωγή περισσότερων επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όσο η κατάσταση παραμένει ως έχει, αυξάνεται ο κίνδυνος του «λουκέτου» για χιλιάδες επιχειρήσεις. Και εδώ μπαίνει ένα δίλημμα για την κυβέρνηση.
- Θέλει ως οικονομία να διασωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουμε σε αυτές για την ανάκαμψη της χώρας ή προτιμά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση;
Ως Επιμελητήριο και γνωρίζοντας τις ειδικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο που παίζουν οι μικρομεσαίε επιχειρήσεις, τασσόμαστε βέβαια υπέρ της πρώτης εκδοχής.
Περιμένουμε και από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα την στήριξη της στους μικρομεσαίους, ώστε το 2023 να αποδειχθεί τελικά καλύτερο από το έτος που φεύγει.