Ευρώπη: Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται μπλακ άουτ, αλλά πότε θα έρθει

Ευρώπη: Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται μπλακ άουτ, αλλά πότε θα έρθει

”Το ερώτημα δεν είναι αν έρχεται μπλακ άουτ, αλλά πότε θα έρθει, δηλώνει η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Κλαούντια Τάνερ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή της προετοιμάζεται εντατικά για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης. Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυρία Τάνερ τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και να πέφτει το βάρος όλο και περισσότερο στη διπλωματία.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν έχει στρατηγική» στο θέμα της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Welt, η κυρία Τάνερ εξηγεί τα μέτρα που λαμβάνει η αυστριακή κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Όπως αναφέρει, διεξάγονται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας, ενώ μέχρι το 2025 θα πρέπει να επενδυθούν συνολικά 180 εκατομμύρια ευρώ στην επέκταση 100 «αυτοδύναμων» στρατώνων, οι οποίοι θα διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Δώδεκα στρατόπεδα θα έχουν ρόλο-κλειδί σε περίπτωση κρίσης, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν σημεία επαφής για τα σώματα ασφαλείας και τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας.

Η κυρία Τάνερ κάνει ακόμη λόγο για «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία και εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις θα περιοριστούν πιθανόν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες για μια νέα επίθεση την άνοιξη και, σχολιάζοντας τα σενάρια περί παρασκηνιακών διεργασιών για ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δηλώνει: «Είναι σημαντικό να γίνονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και να πέφτει το βάρος όλο και περισσότερο στη διπλωματία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μπορεί κανείς να το δει αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία εδώ και μήνες στηρίζει την Ουκρανία με εξοπλισμούς και δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο προκειμένου να προσδιοριστεί το όριο αυτού του πολέμου και το πότε θα είχε νόημα να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε κατάλληλο πλαίσιο».

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), σε συνέντευξή της στο Δίκτυο RND χαρακτηρίζει «όχι μόνο ακατανόητη αλλά και τρομακτικά κοντόφθαλμη» την άρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία και απορρίπτει τα επιχειρήματα περί υπερβολικής πρόκλησης για τη Ρωσία. «Προφανώς το ρωσικό αφήγημα λειτουργεί και αποτρέπει κάποιους στην καγκελαρία από το να παραδώσουν τα απολύτως απαραίτητα άρματα. Όποιος εκφράζει δήθεν ανησυχία ότι έτσι θα υπερβαίναμε μια κόκκινη γραμμή έναντι της Ρωσίας, διηγείται την ιστορία του επιτιθέμενου και όχι αυτήν του θύματος», λέει η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και υποστηρίζει ότι οι σύμβουλοι του κ. Σολτς «δεν σκέφτονται στρατηγικά».

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία δεν έχουμε στρατηγική. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το να αντιδράς μόνο στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για βοήθεια, δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική», τονίζει η φιλελεύθερη πολιτικός, η οποία ασκεί κριτική στον καγκελάριο και για τη δήλωσή του ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η συνεργασία με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο. «Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, τρομοκράτης και δολοφόνος» και για αυτό δεν θα είναι για τις επόμενες δεκαετίες εφικτή μια φυσιολογική σχέση με τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα