Politico: Μαροκινός πράκτορας το μεγάλο ”ψάρι” πίσω από το Qatargate, με το κωδικό όνομα M118 – Το πρόσωπο ”κλειδί” για τα χρήματα
O Mohamed Belahrech, είναι το μεγάλο ”κεφάλι”, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Qatar Gate σύμφωνα με το Politico.
Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου και εικάζεται ότι αποτελεί ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς.
Ο Mohamed Belahrech φέρει το κωδικό όνομά M118 όπως γράφει το Politιco και εδώ και χρόνια περιφέρεται γύρω από ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Το συγκεκριμένο όνομα εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Ήταν μάλιστα γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό και θεωρείται ότι συμμετείχε σε έντονες προσπάθειες λόμπι και την φερόμενη διαφθορά που στόχευαν Ευρωπαίους ευρωβουλευτές.
Μια πρόγευση είχε δώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν αφήνοντας να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο.
«Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν πρόκειται για παρέμβαση». Τα παραπάνω θεωρείται ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, αφού η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.
Ο Belahrech θεωρείται ο άνθρωπος που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, τη DGED.
Στενός φίλος του Μαρόκου ο Παντσέρι
Χάκερ διέρρευσε, μάλιστα, μαροκινά διπλωματικά τηλεγραφήματα με τον Παντσέρι να περιγράφεται ως «στενός φίλος» του Μαρόκου, «ένας σύμμαχος με επιρροή» που είναι «ικανός να πολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό από εχθρούς μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Εξετάζεται πλέον πόσο στενός φίλος του Μαρόκου ήταν ο Παντσέρι.
Το αίτημα έκδοσης του Βελγίου για τη σύζυγο και την κόρη του Παντσέρι, οι οποίες επίσης φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει «δώρα» από τον Abderrahim Atmoun, πρεσβευτή του Μαρόκου στη Βαρσοβία.
Να σημειωθεί ότι ο Αντόνιο Παντσέρι για αρκετά χρόνια, μοιράστηκε την προεδρία της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου με τον Atmoun, έναν έμπειρο διπλωμάτη που επιθυμούσε να προωθήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου στη φούσκα των Βρυξελλών.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς υποπτεύεται ότι ο Atmoun λάμβανε εντολές από τον Belahrech, ο οποίος είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος». Με τις ευλογίες του Belahrech, ο Παντσέρι φέρεται να σφράγισε τη σύνδεσή του με τη DGED του Μαρόκου, αφού δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2019.
Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico ο Belharech να αποτελέσει το κλειδί για την αποκάλυψη ενός από τα μακροχρόνια μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: το μονοπάτι του χρήματος.
Μάλιστα ένα βελγικό αίτημα έκδοσης αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι- ο οποίος είναι γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι σκέψεις για το αν ο Belahrech θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας είναι πολλές.
Δεν φαίνεται πάντως ο Belahrech να είναι άγνωστος στους ευρωπαϊκούς κύκλους κατασκόπων με τα μέσα ενημέρωσης να έχουν να εντοπίζουν την παρουσία του σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας την τελευταία δεκαετία σε πολλές χώρες.
Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου ενδέχεται να λειτουργούν ως πάροχοι πληροφοριών για ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα συντονίζουν τις επιχειρήσεις επιρροής στις ίδιες χώρες, λένε στο Politico δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Για αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκές χώρες μερικές φορές κλείνουν τα μάτια σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παρεμβάσεις, πρόσθεσαν, εφόσον αυτές παραμένουν διακριτικές.
Τι γράφει η La Repubblica
Νέα στοιχεία για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή και στο υπό διερεύνηση σκέλος της διαφθοράς από το Μαρόκο έφερε στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Για την Ιταλία, το σημαντικότερο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate είναι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα, αυτό που αφορά το πρόγραμμα Pegasus, την “πιο συγκλονιστική περίπτωση κατασκοπείας που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση” και δεν είναι άλλη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου ισραηλινού λογισμικού που χρησιμοποιείται από δεκάδες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο.
“Οι Ιταλοί” είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, γράφει η Repubblica και εδώ είναι που μπαίνει στο κάδρο και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.
Ο Βέλγος εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ -όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ήλθαν σε γνώση της Repubblica- ισχυρίζεται ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Μαρόκο αποφάσισε να παρέμβει και να δωροδοκήσει την “ομάδα Παντσέρι” είναι ακριβώς ο έλεγχος του φακέλου Pegasus στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς διακυβεύονται πάρα πολλά συμφέροντα για τη βορειοαφρικανική χώρα.
Όλα ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με 635 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 20 αποχές- αποφασίζει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή για τη χρήση του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης.
Το κάνει μετά τη δημοσίευση ορισμένων δημοσιογραφικών ερευνών που τεκμηριώνουν πώς ορισμένες ξένες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Μαρόκο, χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να κατασκοπεύσουν την Ευρώπη: Οι μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ κατηγορούνται, σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα που κατατέθηκαν στην έρευνα, για χρήση του λογισμικού για να υποκλέψει συνομιλίες και μηνύματα από το τηλέφωνο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η έναρξη της συγκεκριμένης έρευνας θορύβησε τους Μαροκινούς που κινήθηκαν γρήγορα ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αντίμετρα. Για το λόγο αυτό, όπως προκύπτει από την βελγική εισαγγελική έρευνα που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, έκαναν τρεις κινήσεις: “Πιέζουν τον βουλευτή Αντρέα Καζολίνο (σ.σ. του οποίου βοηθός είναι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή), να ενταχθεί στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεδομένης της δημόσιας εμπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο”. Και προσθέτει η Repubblica, “καθώς δεν ήταν ικανοποιημένοι, ζήτησαν να “φυτευτούν” άλλα δύο πρόσωπα στην Επιτροπή. Η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή και η Βελγίδα ευρωβουλευτής Μαρία Αρένα” και οι τρεις μέλη της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Το έργο που τους έχει ανατεθεί ήταν, πάντα τα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα στο Βέλγιο, ήταν “χειρουγικό και εκλεπτυσμένο”, ενώ η “ομάδα Παντσέρι” λειτουργούσε με διακριτικότητα”.
“Να επεμβαίνετε, αλλά ποτέ να μη δίνετε την εντύπωση ότι εργάζεστε για τον εχθρό”, ήταν η οδηγία, όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος για επανειλλημμένες επαφές τόσο του Καζολίνο όσο και του Παντσέρι με στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου.
“Πάγωμα λογαριασμών”
Στo «πάγωμα» έξι τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονται με την υπόθεση Qatargate προχώρησαν οι ιταλικές αρχές, μετά από αίτημα τις βελγικής εισαγγελίας.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Ιl Giornale, το δικαστήριο του Μπέργκαμο μπλόκαρε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον Αντόνιο Παντσέρι και στην κόρη του Σίλβια, στον Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βιζεντίνι, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το αίτημα για «πάγωμα» των λογαριασμών προήλθε από την εισαγγελία των Βρυξελλών και, σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς του Παντσέρι και της κόρης του υπάρχουν συνολικά 240.000 ευρώ.
Ο Βιζεντίνι δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του και ότι μένει «έκπληκτος», διότι από τον λογαριασμό αυτόν αποπληρώνει «στεγαστικό δάνειο», αποκλειστικά και μόνον από τον μισθό του.