Ζαχάροβα: Προκλητικά και εχθρικά τα σχέδια της Ελλάδας να παραδώσει τους S-300 στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν δεν θέλουν ειρήνη

Ζαχάροβα: Προκλητικά και εχθρικά τα σχέδια της Ελλάδας να παραδώσει τους S-300 στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι και ο Μπάιντεν δεν θέλουν ειρήνη

Η παράδοση των S-300 στην Ουκρανία θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα σχέδια αυτά είναι προκλητικά και εχθρικά.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα παραβιάσει τις στρατιωτικο-τεχνικές συμφωνίες του 1995 και του 2013 με τη Ρωσία, στέλνοντας όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η παραβίαση των υποχρεώσεων της συμφωνίας θα έχει αναπόφευκτες συνέπειες και θα αποδυναμώσει την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας».

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που θα σταλεί στο Κίεβο θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις προσθέτοντας ότι «τα επικίνδυνα σχέδια πρέπει να εγκαταλειφθούν χωρίς καθυστέρηση. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να είναι υπεύθυνη».

«Καλούμε όλες τις χώρες να προσεγγίσουν υπεύθυνα τις διεθνείς υποχρεώσεις τους».

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στις ΗΠΑ η Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν την ειρήνη.

Αξιολογώντας την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στις ΗΠΑ, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι «ο σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν σαφής. Ο Ζελένσκι πήγε να ζητήσει και πάλι οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Εκείνοι που θα επωφελούνταν από αυτή την οικονομική στήριξη έφεραν τον Ζελένσκι στις ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας η Ζαχάροβα είπε ότι «οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον έδειξαν ότι ούτε η Ουκρανία ούτε οι ΗΠΑ θέλουν την ειρήνη. Είναι υπέρ της συνέχισης της σύγκρουσης».

«Η Δύση ευνοεί μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η υποστήριξη της Δύσης προς την κυβέρνηση του Κιέβου το επιβεβαιώνει αυτό. Όπως έχει δηλώσει η ρωσική ηγεσία, όλοι οι στόχοι στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στο έδαφος και τα σχετικά γεγονότα» πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι «απαιτούνται διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία», η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι «με τέτοιες εκκλήσεις, η γερμανική ηγεσία συνεχίζει να στέλνει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου και προσπαθεί να συντονίσει τον οικονομικό πόλεμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εναντίον της χώρας μας. Η Γερμανία έχει καταστεί μέρος της σύγκρουσης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Βερολίνου, οποιοσδήποτε ρόλος ή καθήκον που προσπαθεί να αναλάβει, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Ζαχάροβα αξιολόγησε επίσης την προσέγγιση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τόνισε ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν παρουσιάζει μια ρεαλιστική και αμερόληπτη θέση για το θέμα αυτό».

Όσον αφορά το ερώτημα αν η Γαλλία έβαλε το χέρι της στις επιθέσεις με στόχο τη Ρωσία στην Αφρική, η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου εξερράγη ένα πακέτο που είχε σταλεί στο Ρωσικό Σπίτι, το οποίο λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση», η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι «τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν δεν είχε δημιουργηθεί μια τεχνητά αρνητική, ενίοτε υστερική και δηλητηριώδης ατμόσφαιρα γύρω από τους Ρώσους εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες που εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μετά από πρόσκληση της διοίκησης της χώρας με πρωτοβουλίες των δυτικών χωρών, ιδίως της Γαλλίας» προσθέτοντας ότι αναμένουν από τη Γαλλία να καταδικάσει την επίθεση.

Σχολιάζοντας την κατηγορία της Ουκρανίας ότι η Ρωσία αγόρασε μια νέα παρτίδα 250 μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι από το Ιράν και τα χρησιμοποίησε εναντίον της Ουκρανίας, η Ζαχάροβα τόνισε ότι πρόκειται για «ψέμα».

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι δεν έγινε καμία αποστολή που θα παραβίαζε την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε όλες τις χώρες να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Σχετικά Άρθρα