Προφυλάκιση Καϊλή: Απολογία σε λίγη ώρα στη σκιά των νέων αποκαλύψεων για το Qatargate – Τα σενάρια για τις αποφάσεις της βελγικής δικαιοσύνης

Προφυλάκιση Καϊλή: Απολογία σε λίγη ώρα στη σκιά των νέων αποκαλύψεων για το Qatargate – Τα σενάρια για τις αποφάσεις της βελγικής δικαιοσύνης

Η Εύα Καϊλή, ευρωβουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προφυλακισμένη εδώ και ημέρες πλέον εκτός ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, καλείται να απολογηθεί (στις 10 ώρα Ελλάδος) ενώπιον του βελγικού Δικαστικού Συμβουλίου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετές και πολύ σοβαρές, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προσπάθειες του Κατάρ να επηρεάσει υπέρ του αποφάσεις και ψηφοφορίες του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω δωροδοκιών και άλλων παράνομων ενεργειών.

Από την ημέρα της σύλληψής της μέχρι και σήμερα ένα μπαράζ αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων ξετυλίγουν το κουβάρι που έχει ως πρωταγωνιστές τους ήδη προφυλακισμένους Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύντροφος της Ελλην΄διας πολιτικού) και καταγράφει μυστικά δίκτυα επαφών, μια αμαρτωλή ΜΚΟ, αρκετές ύποπτες ψηφοφορίες και μετρητά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 

  • Η ίδια σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ζήτησε από τον πατέρα της να πάρει τα χρήματα από το σπίτι.

Την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή είδαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (21/12) οι δικηγόροι της και όπως ανέφεραν συνάντησαν έναν άνθρωπο δυστυχισμένο που ανησυχεί για την δίχρονη κόρη της, την οποία δεν έχει δει καθόλου όλες αυτές τις ημέρες. Η μόνη επίσκεψη που έχει δεχθεί στις φυλακές όπου βρίσκεται είναι από τον πατέρα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Mega, η Εύα Καϊλή δεν έχει πλήρη επίγνωση της διάστασης που έχει λάβει η υπόθεση του «Qatar Gate» τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, καθώς δεν έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ και έχει ενημερωθεί σφαιρικά από τον πατέρα της και από τους δικηγόρους της.

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την Ευρωβουλευτή, δεν έκρυψε ότι η πελάτης του είναι προβληματισμένη και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κα Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ακόμα ότι η Εύα Καϊλή είναι «προβληματισμένη και αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Την διέψευσε. Δεν θα κάνω καμία δήλωση για την ουσία της υπόθεσης. Αύριο, το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα αλλά αν θα πρέπει αν αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές».

Όπως είπε ο δικηγόρος της υπάρχουν αρκετά, ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν δύο σενάρια. 

Το ένα λέει ότι τα στοιχεία εις βάρος της Εύας Καϊλή είναι αρκετά οπότε ίσως να μην μπορέσει αύριο να βγει από τη φυλακή. Το άλλο σενάριο είναι ότι, σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι πιθανότητές της να αφεθεί ελεύθερη είναι αρκετές, για δύο λόγους: πρώτον γιατί και ο σύντροφός της την έχει στηρίξει στην κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει ότι η ίδια δε γνώριζε τίποτα και, μάλιστα, συνεργάζεται με τις Αρχές υπό τον όρο ότι η σύντροφός του θα βγει από τη φυλακή και θα γυρίσει στο σπίτι με το παιδί τους. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είναι μητέρα ενός δίχρονου παιδιού που, αυτή τη στιγμή, έχει και τους δύο του γονείς στη φυλακή.

Στο τελευταίο αυτό επιχείρημα, πάντως, οι βέλγικες αρχές φαίνεται πως έχουν απάντηση. Κι αυτό καθώς οι νέες φυλακές Χάρεμ, έχουν την υποδομή για να φιλοξενήσουν μητέρες μαζί με τα παιδιά τους. Υπάρχουν αρκετές κρατούμενες στις συγκεκριμένες φυλακές που έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο. Η Εύα Καϊλή σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει έρθει καθόλου σε επαφή με την κόρη της από την ημέρα που συνελήφθη.

Νέες αποκαλύψεις

Δημοσίευμα της ιταλικής It Fatto Quotidiano αναφέρει ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε στις εισαγγελείς κι άλλες πτυχές του σχεδίου από το Κατάρ, αναφέροντας ακόμα μια ΜΚΟ, αλλά βάζοντας στο κάδρο και τη Μαυριτανία.

  • Ο Τζιόρτζι φέρεται να αποκάλυψε ότι, αναφορικά με το Κατάρ, ένας Αλγερινός ήταν εκείνος που τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία κι εκείνος, με τη σειρά του, τον έφερε σε επαφή με άλλο άτομο στο Βέλγιο. Αυτή ήταν και η διαδρομή των χρημάτων για τις δωροδοκίες, ενώ ο Ιταλός φέρεται να ήταν πολύ προσεκτικός με τις κινήσεις του διαγράφοντας ακόμη και ηλεκτρονικά του ίχνη, όπως επαφές από το κινητό του τηλέφωνο.

Για τις ενέργειες υπέρ της Μαυριτανίας ο Τζόρτζι φέρεται να δήλωσε ότι πληρωνόταν 1.500 τον μήνα για εικονικό ενοίκιο και επιπλέον 300 για τα έξοδα, ενώ ο Παντσέρι εισέπραττε 25.000 σε μετρητά. Το ερώτημα είναι, φυσικά, τι ακριβώς αποζητούσε η Μαυριτανία;

  • Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συγκεκριμένη χώρα «προσέλαβε» τον Παντσέρι προκειμένου να λάβει συμβουλές ώστε να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό, ενώ στις συναντήσεις με τον πρέσβη της Μαυριτανίας συμμετείχε και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας πληροφορίες για τα όσα λέγονται για τη χώρα του στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στα τέλη του 2019 κάτι άλλαξε:

  • Ο Παντσέρι είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας ΜΚΟ, με στόχο να υπάρξει ένα καθαρό σύστημα και να μην κινούνται υποψίες. Για τον λόγο αυτό βοήθησα στη δημιουργία της  Fight Impunity, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Human Rights Foundation, της οποίας πρόεδρος ήταν τότε ο Θορ Άλβορσεν.

Ο Τζόρτζι, πάντως, υπογραμμίζει ότι δεν γνώριζαν όλοι όσοι εργάζονταν για την Fight Impunity, ούτε είχαν ιδέα για τη σχέση της  Human Rights Foundation με το Κατάρ. Φροντίζει, όμως, να επισημάνει ότι δεν έχει αποδείξεις για την οικονομική σχέση της Ντόχα με την Human Rights Foundation. 

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι επισήμανε ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι τους δεν προορίζονταν για την Καϊλή, αλλά για τον Παντσέρι.

  • «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει αρκετές φορές να σταματήσω επειδή την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι το σύστημα ήταν προβληματικό, καθώς ο όγκος των εργασιών είχε αρχίσει να μεγαλώνει πολύ και δεν ήταν διαχειρίσιμος».

Σχετικά Άρθρα