Κοσσυφοπέδιο: Στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης Σέρβοι και Κοσοβάροι
Το Βελιγράδι κατηγορεί τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ότι αγνοούν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Σέρβων.
Οι αποστολές του ΝΑΤΟ (KFOR) και της Ε.Ε. (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους για την προστασία των Σέρβων στην αυτόνομη επαρχία, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, κατηγορώντας τις εν λόγω αποστολές ότι αδρανούν, κλείνοντας τα μάτια στη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων του σερβικού πληθυσμού στην περιοχή.
Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο χείλος της ένοπλης σύγκρουσης και μόνο η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών των Βρυξελλών του 2013, τις οποίες η Πρίστινα αγνοεί, μπορεί να την εκτονώσει
«Από τότε που η KFOR εγκαταστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, 312 οικισμοί έχουν εκκαθαριστεί πλήρως εθνοτικά από Σέρβους», τόνισε η Μπρνάμπιτς, «ακριβώς αντίθετα με αυτόν που θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της KFOR, δηλαδή να εξασφαλίσει τους Σέρβους και όχι τον αλβανικό πληθυσμό στην περιοχή».
«Στις 15 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της αποστολής της EULEX Λαρς-Γκούναρ Βίγκερμαρκ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την τύχη του Ντέγιαν Πάντις που συνελήφθη παράτυπα από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε η πρωθυπουργός της Σερβίας και αναρωτήθηκε πώς η συγκεκριμένη «ειρηνευτική δύναμη» εκπληρώνει την αποστολή της, αυτήν της παρακολούθησης της εφαρμογής του κράτους δικαίου στην περιοχή.
Όπως δήλωσε, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Σερβία επιθυμεί για πρώτη φορά να ασκήσει το δικαίωμά της, βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να μεταφέρει έως και 1.000 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.
Η συγκεκριμένη δυνατότητα κατοχυρώνεται στην παράγραφο 6 του Παραρτήματος Νο 2 του ψηφίσματος της 10ης Ιουνίου 1999. Βάσει αυτής της ρήτρας, ένας συμφωνημένος αριθμός σερβικών στρατευμάτων μπορεί να επιτραπεί να επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο για να εκτελέσει ορισμένες λειτουργίες.
Όπως σημείωσε η Μπρνάμπιτς, η κατάσταση στη σερβική περιοχή σήμερα έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού και θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύγκρουση και μόνο η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών των Βρυξελλών του 2013 και οι διαπραγματεύσεις για νέες συμφωνίες στη βάση τους, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απολιμάκωση.
«Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί νέες συμφωνίες εάν δεν εκπληρωθούν οι παλιές; Οι Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν – ήταν ο εγγυητής των συμφωνιών των Βρυξελλών, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί. Ποιος θα εγγυηθεί; Η Ουάσιγκτον; Οι Αρειανοί;», αναρωτήθηκε η πρωθυπουργός της Σερβίας.