Για μια θέση στον…”ήλιο” του Δημοσίου: Περίπου 150.000 υποψήφιοι για 5.124 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ- Τριπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ το ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων

Για μια θέση στον…”ήλιο” του Δημοσίου: Περίπου 150.000 υποψήφιοι για 5.124 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ- Τριπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ το ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων

Περίπου 150.000 πτυχιούχοι ΑΕΙ ή τεχνικής εκπαίδευσης αναμένεται να συναγωνιστούν για μία θέση στον…”ήλιο” του Δημοσίου, στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το επόμενο διάστημα. Διεκδικούν μία από τις 5.124 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί σχετικά.

Μέχρι τώρα έχουν υποβάλει τα σχετικά δικαιολογητικά 108.000 υποψήφιοι, ωστόσο θεωρείται πως ο αριθμός θα αυξηθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιάδες, καθώς πολλές αιτήσεις δεν έχουν “φανεί” ακόμα στο σύστημα, ή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των υποψηφίων είναι νέοι, που έχουν λάβει πτυχίο ανώτατης πανεπιστημιακής ή τεχνικής εκπαίδευσης, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο μεγάλος αυτός αριθμός οφείλεται αφενός στην μεγάλη ανεργία των νέων, αφετέρου στην γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα που επιδεινώνεται και από την μερική απασχόληση, τις εργασιακές συνθήκες και τις αρκετά χαμηλές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτό το γεγονός περιγράφει και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως,το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων έχει η Ελλάδα μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άνεργοι είναι το 17% των πτυχιούχων ΑΕΙ ηλικίας 25-39 ετών, τριπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 5,2%. Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Σερβία με 12,2% και η Ισπανία με 11,2%.Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Τσεχία, μόλις 1,7%.Τα στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Το θέμα αναδεικνύει και η “Καθημερινή”

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ετών 25-39) μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα συμπεράσματα της φετινής έκθεσης των Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που κατατέθηκε στην Βουλή. Η χώρα μας εμφανίζει ποσοστό ανεργίας σ αυτές τις ηλικίες 17% και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας του ενεργού πληθυσμού (14,7%).

Κατά τα άλλα, η έκθεση της ΕΘΑΑΕ όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δεν εμβαθύνει στην εικόνα και τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσιάζει απλά στατιστικά στοιχεία ευρωπαϊκών ή άλλων ερευνών περί της γενικής εικόνας των ΑΕΙ σε επίπεδο Ε.Ε. και ΟΟΣΑ.

Έτσι, όπως αναφέρει η έκθεση, σε ορισμένες χώρες, οι νέοι πτυχιούχοι δυσκολεύονται περισσότερο στην εξεύρεση εργασίας και αυτό παρατηρείται, για παράδειγμα, εκτός από την Ελλάδα, και στη Σερβία (11,1% ανεργία στον συνολικό πληθυσμό, 12,2% ανεργία στους πτυχιούχους 25-39), και τη Δανία (5,1% ανεργία στον συνολικό πληθυσμό, 5,5% ανεργία στους πτυχιούχους 25-39).

Σχετικά Άρθρα