ΕΟΔΥ: Με κορονοϊό το 52%, με γρίπη το 28% και με RSV το 18% – Τα ποσοστά ανά ιό στην κοινότητα
Την πρώτη εβδομαδιαία έκθεση (12–18 Δεκεμβρίου) των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή του κορονοϊού, της γρίπης και του συγκυτιακού ιού (RSV), εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τυχαίων μοριακών ελέγχων σε 970 δείγματα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα, από άτομα με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, τα 251 (26%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (SARS-CoV-2), τα 133 (14%) ήταν θετικά στη γρίπη και τα 91 (9%) ήταν θετικά στον ιό RSV.
Αυτό σημαίνει για τους τρεις ιούς που μας απασχολούν αυτή την περίοδο και σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ΕΟΔΥ, ότι από κορονοϊό έχει προσβληθεί περίπου το 52% όσων έχουν νοσήσει την τελευταία εβδομάδα, με γρίπη το 28% και με RSV το 18%.
Το υπόλοιπο 51% ήταν ιοί που δεν απασχολούν τους ειδικούς σε αυτή τη φάση, καθώς δεν κάνουν έντονα συμπτώματα.
Διευκρινίζεται ότι ως γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες).
Κορονοϊός
Τα δεδομένα του κορονοϊού περιλαμβάνονται στην έκθεση που είχε εκδοθεί την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), δίχως να περιλαμβάνουν κάτι νεότερο.
Ως εκ τούτου, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 47.497 (μέσος ημερήσιος όρος 6.785), οι διασωληνωμένοι είναι 104, ενώ οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα είναι 150.
Η μετάλλαξη ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη της Όμικρον στη χώρα μας, ενώ οι υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1., παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές της ΒΑ.5.
Γρίπη
Ακόμη 4 άτομα νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στους 17.
Μέχρι στιγμής και από την έναρξη της περιόδου της γρίπης, δηλαδή από τις 3 Οκτωβρίου, τη ζωή της έχει χάσει μία γυναίκα 82 ετών.
Από τα 108 στελέχη τύπου Α του ιού της γρίπης που εξετάστηκαν από τις 3, Οκτωβρίου μέχρι χθες, τα 106 (98%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 2 (2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).
Ωστόσο, δεν αναφέρεται στην έκθεση συγκεκριμένος αριθμός περιστατικών, καθώς όπως υπογραμμίζεται, «ο έλεγχος των δειγμάτων για RSV προγραμματίζεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες».
Πάντως, σε τυχαίο αριθμό δειγμάτων που αναλύθηκαν, βρέθηκαν 91 θετικά δείγματα.
Ο συγκεκριμένος ιός, αν και προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες και να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, η οποία κάνει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, έντονο βήχα, καταρροή και ίσως πυρετό.
Αυτό όμως που ανησυχεί τους ειδικούς και τον συμπεριέλαβαν στην έκθεση, είναι ότι στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.
Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνος και για άτομα άνω των 60 ετών και ακόμη περισσότερο για όσους έχουν συννοσηρότητες (κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας).
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή προ πανδημίας, το 1% έως 2% των μωρών κάτω των 6 μηνών με RSV λοίμωξη μπορεί να χρειαζόταν να νοσηλευτούν. Και σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν νοσήσει με RSV μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
Ως αποτέλεσμα, και λόγω των μέτρων προστασίας (μάσκα, καραντίνα κ.λπ.) υπάρχουν ακόμη πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στον RSV και έτσι αυξάνονται τα κρούσματα.
Ο στόχος της έκθεσης
Στόχος του κλινικού σκέλους της ενιαίας επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας, Sentinel) της διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα, είναι η παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης της συχνότητας εμφάνισης γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα.
Σημειώνεται ότι ο σκοπός των συστημάτων επιτήρησης sentinel, διεθνώς, δεν είναι η καταγραφή του συνόλου των κρουσμάτων, ή η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, αλλά η καταγραφή του ποσοστού των ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής επί του συνόλου των επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πηγή: news247.gr