Παρασκήνιο: Γιατί ήταν μονόδρομος η ανανέωση της θητείας Φλώρου- Η επιλογή Παναγιωτόπουλου

Παρασκήνιο: Γιατί ήταν μονόδρομος η ανανέωση της θητείας Φλώρου- Η επιλογή Παναγιωτόπουλου

Το σήμα του ΚΥΣΕΑ για ανανέωση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους γνωρίζοντες όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό τόσο στο Πεντάγωνο, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός, για παράδειγμα, πως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων δύσκολα ανταλλάσσουν “καλημέρα”, ή πως ο πρώτος σπανίως κατεβαίνει στα “έγκατα” του Πενταγώνου, όπου βρίσκεται η επιχειρησιακή έδρα, είναι γνωστά. Ακόμα και σε πρόσφατο δημοσίευμα του in.gr το οποίο επιχειρούσε να αποδομήσει τον Κωνσταντίνο Φλώρο ως έναν “πολεμοχαρή” αρχηγό που θα μπορούσε να κάνει κινήσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία στο Αιγαίο, πολλοί είδαν πολιτικό “δάκτυλο” στο πλαίσιο αυτού του περίεργου ανταγωνισμού (διαβάστε σχετικά πιό κάτω).

Λέγεται πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ενημερώσει για την δυσκολία συνεργασίας με τον Α/ΓΕΕΘΑ και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως θα προτιμούσε την ανέλιξη του Α/ΓΕΝ Στέλιου Πετράκη, ικανό αξιωματικό που διαθέτει και τις διασυνδέσεις σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας με “παραδοσιακό” και έντονα συναισθηματικό ενδιαφέρον για το πολεμικό μας ναυτικό. Η διαρροή, ωστόσο, του παραπάνω επιθετικού δημοσιεύματος φαίνεται πως εξόργισε τον στρατηγό Φλώρο και δυσαρέστησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Α’ ΓΕΕΘΑ Κων/νος Φλώρος και ο Α’ ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης στο κέντρο επιχειρήσεων πολεμικού πλοίου ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Η ανανέωση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν μονόδρομος για τρεις βασικούς λόγους:

Επειδή μία θέση υπέρ του υπουργού Άμυνας θα προκαλούσε αναστάτωση στις ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες είναι μεγάλη η επιρροή του Α/ΓΕΕΘΑ. Άλλωστε, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν διαθέτει τις καλύτερες σχέσεις με το επιτελικό κράτος του Μαξίμου εδώ και καιρό.

Επειδή θα ήταν μία άστοχη κίνηση στην κρίσιμη περίοδο που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος αναδεικνύεται ως ο πιο εμβληματικός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μετά τον Ευάγγελο Αποστολάκη (ο δεύτερος συνεργάστηκε, άλλωστε, μαζί του) και θεωρείται πως η επιχειρησιακή τακτική του ταιριάζει γάντι στην στρατηγική ισχύος που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση. Διαθέτει, δε, εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντακαι αυτό ενισχύει την θέση του. Η σχέση του με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, άλλωστε, τον καθιστά έμμεσα συμπαθή και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος, μάλιστα, ήθελε όσο τίποτε άλλο την παραμονή του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτό του δίνει την δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις στον πρωθυπουργό σχετικά με το εάν ο στρατηγός Φλώρος παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ…

Επειδή το όνομά του βρίσκεται στην προμετωπίδα των εξελίξεων περί το σκάνδαλο των υποκλοπών (κάτι που τον έχει εκνευρίσει) και έχει περιληφθεί στην λίστα όσων έχουν “επισυνδεθεί” μέσω της ΕΥΠ. Στο σχετικό ερώτημα που επιτακτικά τίθεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει καθαρά, γεγονός που ανακυκλώνει το θέμα. Μία αποστρατεία -αυτή την ώρα- του Κωνσταντίνου Φλώρου θα μπορούσε, λοιπόν, να συνδυαστεί με τις συγκεκριμένες φήμες και να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από τον ίδιο. Κάτι τέτοιο είναι προφανές πως το Μαξίμου έχει κάθε λόγο να θέλει να το αποφύγει.

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, ο στρατηγός Φλώρος είναι ένας ικανός και “μάχιμος” αξιωματικός που έχει πιάσει τον σφυγμό της εποχής, με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και παρότι κάποιοι διαπιστώνουν κενά στην ηγεσία του (…), θεωρείται “αναντικατάστατος”. Άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε οπλικά συστήματα (λέγεται πώς έχει σαφή άποψη που ενίοτε αιφνιδιάζει), κάτι που δεν περνά αδιάφορο.

Και κάτι τελευταίο, όπως το αναφέρει ο Γιώργος Λακόπουλος στο ieidiseis.gr, σχετικά με τον Α/ΓΕΕΘΑ:

“Στη σύναξη του Σαμαρά στο «Παλλάς» αποθεώθηκε, παρόντος του Μητσοτάκη.

Στην ενθρόνιση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών , παρακολούθησε κατανυκτικά την συναρπαστική διάλεξή του, για την αστική ευθύνη του κράτους δικαίου.

Και στις δυο εμφανίσεις, με την επίσημη στολή του. Τα αστέρια και τα παράσημα έλαμπαν στις επωμίδες και στο στήθος του με την ιδιαίτερη σημασία τους – ύστερα από όσα έγιναν γνωστά σε βάρος του, από την κυβέρνηση.”

Η επιρροή του στρατηγού έχει βαθιές ρίζες στη Ν.Δ…

Σχετικά Άρθρα