Qatargate: Το εμιράτο στην αντεπίθεση – Απειλεί για αρνητικές συνέπειες στις προμήθειες φυσικού αερίου
Χαρακτηρίζει ενδεχόμενη αναστολή της πρόσβασης στο κοινοβούλιο της ΕΕ, ως «μεροληπτική».
Η κυβέρνηση του Κατάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς κατά του εμιράτου στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις στις προμήθειες φυσικού αερίου.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πιθανή αναστολή της πρόσβασης του Κατάρ στο κοινοβούλιο της ΕΕ συνιστά «διακρίσεις» και θα επηρεάσει «αρνητικά» τις σχέσεις και τις προμήθειες φυσικού αερίου.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνησή μας έχει συνδεθεί με αδικήματα», ανέφερε. Το Κατάρ δεν είναι η μόνη χώρα που εμπλέκεται στην έρευνα. Παρόλα αυτά, μόνο το Κατάρ δέχεται κριτική και επίθεση.
Για μήνες, το βελγικό δικαστικό σώμα ερευνά ύποπτες διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και ξένη επιρροή στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Λέγεται ότι το Εμιράτο του Κόλπου του Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, προσπάθησε να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, το βελγικό δικαστικό σώμα συνέλαβε αρκετούς υπόπτους, συμπεριλαμβανομένης της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή , η οποία και καθαιρέθηκε.
Η Καϊλή είναι ύποπτη ότι έλαβε χρήματα από το Κατάρ για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας. Ως αποτέλεσμα, το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε υπέρ της αναστολής της άδειας πρόσβασης για λομπίστες από το Κατάρ στη διάρκεια της έρευνας.
Το Κατάρ είπε ότι η απόφαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τις παγκόσμιες ελλείψεις ενέργειας και την ασφάλεια. Η σημασία της χώρας ως παγκόσμιου προμηθευτή φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις σχετικές ελλείψεις ενέργειας.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου προαναγγέλλει μεταρρυθμίσεις
Η τελική απόφαση για την προσωρινή αναστολή της πρόσβασης των λομπίστες του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Είπε στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke ότι το Κοινοβούλιο θα σταθεί εμπόδιο σε όλους τους κακόβουλους παράγοντες ή τρίτες χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν χρήματα για να βρουν τον δρόμο τους.
«Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία μεταρρύθμισης για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται αυτοί οι οργανισμοί και τα άτομα, και τι δεσμούς έχουν με τρίτες χώρες», είπε η Μέτσολα. Το νέο έτος θα υπάρξει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα αφορά στην προστασία των πληροφοριοδοτών, τη συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας και τις σχέσεις με τρίτες χώρες.