Κοσμήματα αξίας άνω των 500.000 ευρώ της πρεσβυτέρας εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία

Κοσμήματα αξίας άνω των 500.000 ευρώ της πρεσβυτέρας εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία

Κοσμήματα αξίας άνω των 500.000 ευρώ εντόπισε η Οικονομική Αστυνομία στο διαμέρισμα όπου διέμεναν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του.

Mια σακούλα με χρυσά κοσμήματα, αξίας περίπου 500.000 ευρώ, και ένας τραπεζικός λογαριασμός μερικών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Οικονομικής Αστυνομίας, που συνεχίζει την έρευνα για την «Κιβωτό του Κόσμου», κατ’ εντολή των εισαγγελικών Αρχών. Τα κοσμήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στο διαμέρισμα όπου διέμεναν ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, στο εσωτερικό της δομής στον Κολωνό. Επρόκειτο κυρίως για βέρες, χρυσά σταυρουδάκια, κοσμήματα λαιμού, ακόμα και παιδικά, καθώς και δαχτυλίδια και βραχιόλια. Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, η αξία των κοσμημάτων φτάνει περίπου το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι Αρχές καλούνται πλέον να μάθουν την προέλευση και τη διαδρομή αυτών των κοσμημάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να αποτελούν δωρεές απλών πολιτών προς την «Κιβωτό» για τη στήριξη του έργου της εδώ και 25 χρόνια. Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, σε περίπτωση που αυτά τα κοσμήματα όντως προέρχονται από δωρεές, είναι αν έχουν καταγραφεί από τους υπεύθυνους του οργανισμού σε επίσημα έγγραφα και αν υπάρχουν αποδείξεις.

Όπως αναφέρει στη Realnews άνθρωπος που έχει γνώση των ερευνών και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, «πολλά από αυτά τα κοσμήματα είναι βέρες και βαφτιστικά χρυσά σταυρουδάκια. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για δωρεές απλών πολιτών, οι οποίες όμως πιθανότατα δεν είναι καταγεγραμμένες από τους υπευθύνους». Παράλληλα, οι αστυνομικές Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολλά από τα χρυσά σταυρουδάκια να προέρχονται από παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή και αφαιρέθηκαν από αυτά προκειμένου να μην τα χάσουν.

Στην περίπτωση αυτή, οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είχαν βρει έναν κατάλογο με το όνομα του εκάστοτε παιδιού και την περιγραφή του κοσμήματος, έτσι ώστε, όταν το παιδί αποχωρούσε από τη δομή της «Κιβωτού» μετά την ενηλικίωσή του, να του επιστρέφονταν τα προσωπικά του είδη. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τέτοιος κατάλογος δεν βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στις εγκαταστάσεις της δομής στον Κολωνό.

Τα δολάρια και οι συνδικαιούχοι

Από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με την άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, οι αστυνομικοί αλλά και οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» την υπόθεση εντόπισαν λογαριασμό με δικαιούχους την πρεσβυτέρα, τον πατέρα Αντώνιο, την «Κιβωτό» και άλλα τρία άτομα. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν είναι σε ευρώ αλλά σε δολάρια και περιέχει το ποσό των 120.000 δολαρίων ΗΠΑ. Τα τρία άτομα, εμφανιζόμενα ως συνδικαιούχοι, χρήζουν έρευνας, όπως βέβαια και η προέλευση των χρημάτων, η οποία ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, μία από τους συνδικαιούχους είναι μια υπέργηρη κυρία με πολλά προβλήματα υγείας, ενώ ο έτερος των συνδικαιούχων φαίνεται να έχει αποβιώσει. Ο τρίτος συνδικαιούχος είναι άνδρας, ο οποίος, παρά τις έρευνες των αστυνομικών, δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπιστεί ώστε να εξεταστεί.

Όπως έγινε γνωστό, στην Εισαγγελία βρίσκονται ήδη τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο στα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», με το πόρισμα των ελεγκτών της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος να είναι επιβαρυντικό για τον πατέρα Αντώνιο και τη σύζυγό του, καθώς φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης τριών κακουργημάτων για το ζευγάρι και τουλάχιστον δύο ακόμη από στενούς συνεργάτες του. Πρόκειται για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της υπεξαίρεσης και της απιστίας. Το κλιμάκιο των ελεγκτών εντόπισε ακόμη και κάποιες «ύποπτες» αγορές ακινήτων από τον πατέρα Αντώνιο. Παράλληλα, με διάταξη του επικεφαλής της Αρχής και επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, δεσμεύτηκε η περιουσία του πατρός Αντωνίου, της Σταματίας Γεωργαντή και των δύο πρώην στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Αλλαγές

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για το νέο μοντέλο διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» που καλείται να υλοποιήσει η νέα διοίκηση με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Οπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα είναι εκ βάθρων, καθώς ελλείψεις και παρατυπίες έχουν εντοπιστεί σε όλα σχεδόν τα επίπεδα λειτουργίας του οργανισμού. Οπως τονίζει τελευταία με δηλώσεις της και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, «μπαίνουμε σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όχι με γνωστούς και φίλους αλλά ειδικούς στην παιδική προστασία». 

Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν είχε εφαρμόσει τις προδιαγραφές που ζητούσε το υπουργείο, με την προθεσμία να λήγει τον Μάιο του 2023. Τα μέλη της νέας διοίκησης έχουν επισκεφθεί το σύνολο των δομών της «Κιβωτού» και έχουν πλέον πολύ καλή εικόνα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, ώστε η λειτουργία του οργανισμού να αναβαθμιστεί προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι δεν είχαν όλες οι δομές κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, απαραίτητες ειδικότητες λόγω του αντικειμένου. Ηδη, οι υπεύθυνοι των δομών έχουν αντικατασταθεί, καίριες θέσεις έχουν επανδρωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκπαίδευσης του λοιπού προσωπικού.

Για καθεμία από τις δομές της «Κιβωτού», το νέο Δ.Σ. έχει καταρτίσει ξεχωριστό σχέδιο. Όπως αναφέρει στην «R» καλά ενημερωμένη πηγή, «μέλημα όλων είναι η φροντίδα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές αυτή τη στιγμή. Η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλή και στη συνέχεια η δρομολόγηση διαδικασιών αναδοχής και υιοθεσίας». 

Ανάμεσα στις αλλαγές που σχεδιάζονται είναι το κλείσιμο απομακρυσμένων μονάδων, όπως η δομή στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων και ίσως αυτή της Χίου, καθώς και η μεταφορά των παιδιών σε ακίνητα του οργανισμού εντός μεγάλων πόλεων, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος. Παράλληλα, στόχος είναι η άμεση επιστροφή όλων των παιδιών των δομών της «Κιβωτού» στο σχολείο, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό, πολλά από αυτά δεν παρακολουθούσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση και αντ’ αυτού είχαν μετατραπεί σε εργάτες γης.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται από τη νέα διοίκηση και η έρευνα γύρω από τις αναδοχές και τις υιοθεσίες των παιδιών που έγιναν από την «Κιβωτό» και αφορούν όχι μόνο αυτές που έχουν καταγραφεί από το 2020 και μετά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει καταρτίσει το υπουργείο (www.anynet.gr), αλλά και παλαιότερες. Είναι ενδεικτικό ότι η αποπεμφθείσα διοίκηση δεν τηρούσε φακέλους με τα ιστορικά των παιδιών, με αποτέλεσμα να απαιτείται συστηματική δουλειά και έρευνα από τους κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να εντοπιστούν τα στοιχεία των παιδιών, να ελεγχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες, αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση στην οποία διαβιούν σήμερα.

Η νέα καταγγελία για ασέλγεια

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες εις βάρος του πατρός Αντωνίου για ασέλγεια. Μετά την κατάθεση του 19χρονου, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, ακόμη ένα 15χρονο αγόρι από τη δομή του Βόλου κατέθεσε ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της «Κιβωτού» ασέλγησε σε βάρος του πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν ήταν 13 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος είχε εξεταστεί πριν από λίγες ημέρες εντός των εγκαταστάσεων της δομής στον Βόλο, όπου φέρεται να περιέγραψε περιστατικά σωματικής κακοποίησης. 

Οι Αρχές, όμως, εκτίμησαν ότι το αγόρι πιθανότατα γνώριζε και άλλα περιστατικά στα οποία δεν είχε αναφερθεί, με αποτέλεσμα να γίνει εκ νέου προσπάθεια προσέγγισής του σε άλλο, προστατευμένο περιβάλλον. Το παιδί μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εξετάστηκε στο «Σπίτι του Παιδιού» παρουσία παιδοψυχολόγου. Ο ανήλικος φέρεται ότι αναφέρθηκε σε νέα στοιχεία, λέγοντας πως είναι θύμα ασελγών πράξεων. Η κατάθεση του 15χρονου αξιολογείται από τις δύο εισαγγελείς ανηλίκων, οι οποίες διενεργούν την ποινική έρευνα για την «Κιβωτό».

Πηγή: Realnews

Σχετικά Άρθρα