Vertigo …Ανδρουλάκη- Δηλώσεις αντιφατικές και αμηχανία…

Vertigo …Ανδρουλάκη- Δηλώσεις αντιφατικές και αμηχανία…

Κάτι συμβαίνει με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το έχουν καταλάβει πλέον άπαντες, διαπιστώνοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετακινείται με ταχύτητα φωτός σε θέσεις που εκ των πραγμάτων είναι από αντιφατικές έως ουτοπικές. Οφείλεται, άραγε, αυτό στο πολιτικό βέρτιγκο που προκάλεσε η αποκάλυψη της φερόμενης εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο Qatargate; Μάλλον δεν είναι επαρκής αυτή η εξήγηση, ή, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να είναι η μοναδική.

Αρκετοί, όμως, επισημαίνουν τα εξής:

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν να χαρακτηρίσει την ευρωβουλευτή “δούρειο ίππο” της Ν.Δ στο κόμμα του. Στην ομιλία του, όμως, στην Κ.Ο έριξε τις ευθύνες για την ερμηνεία της δήλωσης στο “μιντιακό κατεστημένο” (sic) και προσπάθησε να εξηγήσει πως η μομφή αφορούσε μόνο τον ρόλο της στην προσπάθεια υποβάθμισης του σκανδάλου της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και στην δημιουργία προσκομμάτων στην έρευνα της PEGA, της οποίας είναι/ήταν μέλος. Επί της ουσίας, μετέθεσε χρονικά τον ρόλο της Καϊλή στο χρονικό διάστημα μετά τον Αύγουστο, άρα πριν απ΄ αυτό ήταν 100% ΠΑΣΟΚ…

Μετά είπε πως στόχος του είναι να στείλει τη Ν.Δ στην αντιπολίτευση και να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή. Πολλοί θεώρησαν πως ανοίγει πόρτα πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι μόνο έτσι μπορεί να συμβεί το βασικό ζητούμενο. Έσπευσε, όμως, αργότερα να πει το εξής περίεργο: «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρή εντολή για να ανατρέψουμε την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας». Τι εννοεί ο…ποιητής; Υπάρχει τρόπος, με τα σημερινά δεδομένα, να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, ταυτοχρόνως, να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Πώς μπορεί να προκύψει: Ν.Δ στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ …τρίτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;;;;!!!

Στις πρόσφατες Τάσεις της MRB, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,3% στην Πρόθεση Ψήφου και 11,9% με αναγωγή στα έγκυρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό και μειώνει την διαφορά στο 5,4% (5,7% με αναγωγή) από τη Ν.Δ. Πώς μπορεί να προκύψει, λοιπόν, η μεν Ν.Δ να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου αλλού;-άγνωστο που…

Εκτός εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ του 11% και κάτι (καμία σχέση με τα 15άρια προ μηνών) μπορεί να εκτοξευθεί στο 35% και βάλε, και με κάποιο μαγικό τρόπο να αφήσει στη δεύτερη θέση τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ στον πάτο του βαρελιού. Όλα αυτά, φυσικά, δεν βγάζουν νόημα -επιεικώς-, ή στερούνται σοβαρότητας.

Και έρχεται συμπληρωματικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που μάλλον γνωρίζει αριθμητική και εξηγεί στο libre το σχέδιο:

“…Την επόμενη μέρα των εκλογών θα θέσουμε ξεκάθαρα το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα. Θα ζητήσουμε πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, κατάργηση του τελευταίου νόμου της ΝΔ που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επαναφορά του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας. Κυβέρνηση χωρίς τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργό. Το πρόβλημα της μη αυτοδυναμίας, δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας. Αν θέλουν ας ψηφίσουν ο ένας τον άλλο, αφού συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και Πρωθυπουργός…”

Δηλαδή: το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτο κόμμα, θα θέσει “σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα”. Σε ποιόν θα το θέσει; Στη Ν.Δ εάν είναι πρώτο κόμμα; Στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι πρώτο ή δεύτερο κόμμα; Προφανώς και στους δύο, εάν ερμηνεύουμε σωστά την δήλωση. Αλλά, χωρίς, λέει, τους Μητσοτάκη ή Τσίπρα ως προωθυπουργούς.

Άρα, θα ζητήσουν συνεργασία με ένα από τα δύο κόμματα, έχοντας συγκεντρώσει γύρω στι 11% και θα επιβάλλουν στο πρώτο κόμμα που θα έχει συγκεντρώσει κοντά στο 30% ένα άλλο πρόσωπο ως πρωθυπουργό. Κι αν αυτό έχει λογική, δεδομένου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταγγείλει το “παρακράτος Μητσοτάκη” και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως υπεύθυνο για την παρακολούθησή του, για τον Τσίπρα ποιά ακριβώς είναι η κατηγορία; Ό,τι κυβέρνησε παλαιότερα με τον Καμμένο, αλλά δεν πειράζει που το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με τον Σαμαρά και συγκυβέρνησε και με τον ΛΑΟΣ;

Η αμηχανία είναι, αναμφίβολα, κακός σύμβουλος, όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα, όλες αυτές οι δηλώσεις δεν βγάζουν νόημα. Και, τελικά, προκαλούν περαιτέρω φθορά σε ένα κόμμα που εκ των πραγμάτων θα κληθεί να συνεισφέρει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, εάν το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία. Εκτός εάν αυτό που κατά βάθος προσδοκούν στην Χαριλάου Τρικούπη είναι να εκλεγεί αυτοδύναμη η Ν.Δ, ώστε να μην έχουν διλήμματα…

Σχετικά Άρθρα