Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παραδώσει τους S300 στην Ουκρανία

 Ρωσικά ΜΜΕ: Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι η  Ελλάδα είναι έτοιμη να παραδώσει τους S300 στην Ουκρανία

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα σύστημα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το Patriot θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.

Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο tass.ru, επικαλούμενο την ελληνική ιστοσελίδα pronews.gr.

  • «Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός. «Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.

Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τον (πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) Τζο Μπάιντεν.

  • «Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S-300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 km στα 75 km!» τονίζεται.

Από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 Favorit, Osa-AKM και Tor-M1. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε άσκηση επίδειξης στο πεδίο βολής του Ακρωτηρίου, στο νησί Κρήτη, χρησιμοποιώντας τους S-300.

  • Το 2018, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού με την ονομασία «Επέκταση ζωής οπλικών συστημάτων».

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρόσφατα τερματίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών σ’ αυτόν τον τομέα, καταλήγει το tass.ru.

Για το ενδεχόμενο παραχώρησης του συστήματος S-300 στην Ουκρανία, είχε ρωτηθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο ACTION 24 και ξεκαθάρισε ότι “δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής επίσημη πρόταση” ενώ προσέθεσε ότι “οι Ουκρανοί βέβαια ρώτησαν. Είχα την ευκαιρία να το ακούσω με τα αυτιά μου – από τον ίδιο τον Πρόεδρο Ζελένσκι – και να απαντήσω όταν πριν από ένα μήνα περίπου συνόδευσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επίσκεψή της στο Κίεβο κι είχαμε συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά”. “Η απάντησή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι, για λογαριασμό της κυβέρνησης βέβαια, του πρωθυπουργού, σταθερή και απαράλλαχτη” ανέφερε και συμπλήρωσε: “Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη κάποιων οπλικών συστημάτων για συγκεκριμένους λόγους, επειδή αντιμετωπίζει μια απειλή. Δεν θα κάνουμε τίποτα λοιπόν, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε το παραμικρό που θα έφερε οποιοδήποτε ρήγμα, οποιοδήποτε μικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη έναντι αυτής της απειλής”.

“Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε τίποτα ώστε να αποδυναμωθεί μέσα από αυτό η αμυντική μας διάταξη για συγκεκριμένους λόγους” είπε και συνέχισε:

Καμία αλλαγή στην αμυντική μας διάταξη. Όλα αυτά τα συστήματα από όπου και αν προέρχονται, είναι εκεί για συγκεκριμένους λόγους για να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Σε αυτήν τη λογική λοιπόν είμαστε και παραμένουμε”.

Πηγή: tass.ru, lenta.ru

Σχετικά Άρθρα