Παρακολούθηση Κύρτσου – Τέλλογλου: Μήνυμα ΑΔΑΕ στον Ντογιάκο για τον νέο νόμο – Τι σηματοδοτούν οι τελευταίες εξελίξεις – Στα κόκκινα η αντιπαράθεση
Μετά την αποκάλυψη της ΑΔΑΕ, ότι έλεγχος στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Cosmote έδειξε ότι παρακολοουθούνται από την ΕΥΠ τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου και του ερευνητή δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου, το αφήγημα μέσω του οποίου η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες την αθωότητά της τρίζει συθέμελα. Αποκαλύπτονται πέρα από την εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης, σωρεία παρανομιών και παραβιάσεων του συντάγματος.
Πέραν του γοήτρου της εκτελεστικής εξουσίας βαρύτατο πλήγμα έχει υποστεί και το κύρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκου, δηλ. η καρδιά της ίδιας της Δικαιοσύνης, ο οποίος φέρεται ότι επιχείρησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο της ΑΔΑΕ, αποφεύγοντας όμως να τεκμηριώσει νομικά την ενέργειά του, εγγράφως ή δημοσίως.
Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του Euractiv που θέλει την ΑΔΑΕ να επιβεβαιώνει την παρακολούθηση από την ΕΥΠ Κύρτσου και Τέλλογλου αλλά και να καταγράφει την προσπάθεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρεμποδίσει την έρευνα, η Αρχή σπάει τη σιωπή της και μέσω του προέδρου της στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως «απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος».
Στο ρεπορτάζ του μεγάλου ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού, ο Ισίδωρος Ντογιάκος φέρεται να επιχείρησε να παρεμποδίσει τον έλεγχο επικαλούμενος τον νέο νόμο για τις παρακολουθήσεις που πέρασε η κυβέρνηση.
Υπήρξε μεγάλος ντόρος και σφοδρές αντιδράσεις ενώ ακολούθησαν πληροφορίες πως θα εκδοθεί «επίσημη γνωμοδότηση» προκειμένου «να διευκρινιστεί πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο» που θα δρα η ΑΔΑΕ.
Με τα δημοσιεύματα στον Τύπο να διαδέχονται το ένα το άλλο ο Ισίδωρος Ντογιάκος, με τον οποίο επικοινώνησε το documentonews.gr, επιβεβαίωσε ότι τον κάλεσε η νομική σύμβουλος του ΟΤΕ και τον ενημέρωσε για τη παρουσία κλιμακίων έρευνας από την ΑΔΑΕ ζητώντας του να γνωμοδοτήσει για το εάν αυτό ήταν επιτρεπτό και νόμιμο.
- Αρχικά, όπως δήλωσε ο κ. Ντογιάκος στο σάιτ της εβδομαδιαίας εφημερίδας, εξέφρασε την γνώμη πως η έρευνα μπορούσε να γίνει, στη συνέχεια όμως και αφού διάβασε το νέο νόμο επικοινώνησε εκ νέου μαζί της και απλώς της μετέφερε την άποψή του ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι δε μπορεί να γίνει έρευνα, γιατί δεν είναι νόμιμη.
Βεβαίως ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι η άποψη που εξέφρασε δεν ήταν δεσμευτική, δηλαδή ήταν απλώς μια άποψη που μετέφερε και όχι γνωμοδότηση ενώ υποστήριξε ότι δεν ήταν αυτός που είπε στους υπευθύνους της Cosmote να σταματήσουν την έρευνα και να διώξουν τα κλιμάκια.
Έλαβε μάλιστα και επίσημα έγγραφο αίτημα από την Cosmote για να γνωμοδοτήσει σχετικά.
Επιπλέον, αποκάλυψε στο documentonews.gr, ότι διαπληκτίστηκε με την επικεφαλής του κλιμακίου της ΑΔΑΕ η οποία ζητούσε επιμόνως εγγράφως τη γνωμοδότησή του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, μετά τον περιπετειώδη έλεγχο με δήλωσή του θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (…) την ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με την διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει».
- Ενημέρωσε πως στο πλαίσιο αυτό «βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι» και υπενθύμισε με νόημα ότι η Αρχή «υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος».
Τέλος, ανέφερε πως «προς εκτέλεση δε της δικαιοκρατικής της αποστολής συνεργάζεται, όπως εξ άλλου όλα τα πολιτειακά όργανα οφείλουν να πράττουν, με κάθε συναρμόδιο φορέα».
- Σε ανακοίνωση σχετικά με την έρευνα της ΑΔΑΕ και τα δημοσιεύματα του Τύπου προχώρησε η COSMOTE. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι «δεν ισχύει σε καμία περίπτωση ότι παρεμποδίστηκε το έργο της Αρχής, ούτε ότι αμφισβητήθηκε η αρμοδιότητά της».
Το δημοσίευμα «φωτιά» του Euractiv πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κόμμα της Κουμουνδούρου απεύθυνε «καυτά» ερωτήματα στη Δικαιοσύνη και τον πρωθυπουργό «που οφείλει επιτέλους να απαντήσει στον ελληνικό λαό, χωρίς να το βάζει στα πόδια όπως τη περασμένη εβδομάδα στη Βουλή» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποφεύγει -όπως αναμενόταν- να απαντήσει και κατά την προσφιλή του τακτική να εξαπολύει επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Γιάννης Οικονόμου, εμφανώς σε αμήχανη θέση από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, επανέλαβε πως «η σταθερή και καθαρή θέση μας είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε, με την αμέριστη συνδρομή των δημοσίων αρχών, έχει αναλάβει ήδη τη διερεύνηση για τα λογισμικά παρακολούθησης και ζητημάτων που άπτονται της λειτουργίας της ΕΥΠ».
Μεταξύ άλλων έστρεψε τα πυρά του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «η λεγόμενη “πολιτική διαχείριση” θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ΄οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της, είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν».
«Η δημοκρατική εκτροπή που επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης δεν έχει τέλος» σημείωνε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιάννη Οικονόμου να υποστηρίζει πως «η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού».
Σφήνα στην κόντρα μπήκε και το ΠΑΣΟΚ που απευθυνόμενο στον Γιάννη Οικονόμου ζητά «αντί να επαναλαμβάνει τα ίδια πολιτικάντικα επιχειρήματα, να πάρει θέση δημόσια για τη φερόμενη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στην έρευνα που διεξήγαγε η ΑΔΑΕ μετά τα αιτήματα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου».