Καϊλή – Σπυράκη: Οι ποινές που αντιμετωπίζουν αν κριθούν ένοχες

Καϊλή – Σπυράκη: Οι ποινές που αντιμετωπίζουν αν κριθούν ένοχες

Για τις ποινές που μπορείς να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση καταδίκης η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη μίλησε ο δικηγόρος των Βρυξελλών, Ορέστης Ομράν.

Όπως είπε ο κ. Ομράν μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Μαρία Σπυράκη ελέγχεται για παρατυπίες και οι ποινές που προβλέπονται είναι χρηματικές, ενώ στην περίπτωση της Εύας Καϊλή, προβλέπονται ποινές από 6 έως 10 έτη ανάλογα με το αδίκημα και τον βαθμό συμμετοχής της σε εγκληματική οργάνωση.

Οι ποινές για τη Μαρία Σπυράκη

«Η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά κάποιος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα ενώ πληρωνόταν. Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε προφανώς μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», είπε ο κ. Ομράν.

Εύα Καϊλή: Έως 10 χρόνια η ποινή για το Qatargate

«Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα», τόνισε.

«Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό», πρόσθεσε.

«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της», κατέληξε ο δικηγόρος.

Σχετικά Άρθρα