“Ροντέο” η Βουλή: “Πολεμική” σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για υποκλοπές, Σπυράκη, Καϊλή, φόρους- Πώς ετοιμάζονται τα επιτελεία

“Ροντέο” η Βουλή: “Πολεμική” σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα για υποκλοπές, Σπυράκη, Καϊλή, φόρους- Πώς ετοιμάζονται τα επιτελεία

Το επεισόδιο μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και των Γιάννη Ραγκούση με τον Άδωνι Γεωργιάδη (εδώ και εδώ), στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, ήταν το “ορντέβρ” μιας σύγκρουσης …χωρίς αύριο, η οποία αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, και κυρίως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βαριά σκιά στην τελευταία κοινοβουλευτική πράξη της χρονιάς (για τον προϋπολογισμό) ρίχνουν οι δύο υποθέσεις με τις Ελληνίδες ευρωβουλευτές, αυτή της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο Qatargate, και η απόφαση για άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη με την υποψία της απάτης σχετικά με τις δαπάνες πρώην στενού της συνεργάτη.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, στο …πολεμικό κλίμα προστέθηκε περισσότερη εύφλεκτη ύλη μετά την αποκάλυψη του EURACTIV ότι η ΑΔΑΕ επιβεβαίωσε, με έλεγχό της στην Cosmote, ότι παρακολουθήκαν από την ΕΥΠ και ο ευρωβουλευτής του RENEW Γιώργος Κύρτσος αλλά και ο ερευνητής δημοσιογράφος του Insidestory Τάσος Τέλλογλου. Το ευρωπαϊκό μέσο, μάλιστα, περιγράφει παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ώστε να μην διενεργηθεί ο έλεγχος, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Ντογιάκος δήλωσε πως διατύπωσε την άποψή του σε αίτημα της εταιρείας και δεν γνωμοδότησε. Με αυτό τον τρόπο, όμως, επιβεβαίωσε τον έλεγχο της ΑΔΑΕ και τα σχετικά ευρήματα.

Η υπόθεση των υποκλοπών που ούτως ή άλλως θα ήταν κεντρικό θέμα στην σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή, αποκτούν τώρα νέα εκρηκτική διάσταση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει στο οπλοστάσιό του και το εύρημα της MRB ότι πάνω από 7 στους 10 πολίτες θεωρούν σοβαρό το ζήτημα που έχει προκύψει, μεταξύ αυτών, δε, και το 69% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Κυρίως, όμως, αποδεικνύεται πως το θέμα απασχολεί την κοινή γνώμη, κάτι που θεωρούνταν υποβαθμισμένο σε παλαιότερες μετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει, εκ των πραγμάτων, στην ατζέντα της οικονομίας, που δημοσκοπικά θεωρείται το ισχυρό του χαρτί (σχετικό ρεπορτάζ της Άννας Καραβοκύρη εδώ) και σκοπεύει να αναδείξει την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαρθμώντας, μάλιστα, 27 φόρους που είχαν επιβληθεί εκείνη την περίοδο. Όμως, η σύγκρουση μόνο την οικονομία δεν θα αφορά…

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην αντιπαράθεση σε ένα αρκετά ευνοϊκό πολιτικό κλίμα γι’ αυτόν.

Πρώτον, είναι η τελευταία δημοσκόπηση της MRB (Τάσεις) που δείχνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση “παίρνει κεφάλι” στα ποιοτικά στοιχεία σχετικά με το ποιό κόμμα είναι ικανότερο να διαχειριστεί την πολύ σοβαρή κοινωνική διάσταση της κρίσης (ακρίβεια, αισχροκέρδεια, κοινωνικό πρόσωπο, υγεία κ.ά). Σε αυτό το πεδίο η μικρή έστω υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από την Κουμουνδούρου ότι αλλάζει τα δεδομένα, επειδή τα θέματα αυτά είναι όσα θα κυριαρχήσουν και στην εκλογική ατζέντα. Η “ψαλίδα” της διαφοράς κλείνει στις 5,4 μονάδες και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μπορούν να την κλείσουν ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσουν συνθήκες ντέρμπι.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί πυρά για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την δυσφορία τους για δύο βασικούς λόγους: α. επειδή η OLAF φαίνεται πως είχε ενημερώσει την ευρωβουλευτή για την έρευνα σε βάρος της και αυτή δεν είχε προειδοποιήσει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου, οταν, μάλιστα, μόλις προ δύο εβδομάδων είχε συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη για να ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης, και β. επειδή “πρόλαβε” κατά περίπου 2,5 ώρες τον πρωθυπουργό και ζήτησε (με επιστολή της στον γραμματέα της Ν.Δ Παύλο Μαρινάκη) την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, εκθέτοντας την “κατόπιν εορτής” εντολή του κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί πως αντέδρασε γρήγορα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όμως την ώρα που η Ν.Δ εξαπέλυε πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση Καϊλή και για το “σκάνδαλο των ευρωσοσιαλιστών” -όπως το ΕΛΚ αποκάλεσε το Qatargate-, βρίσκεται και ο ίδιος σε δύσκολη θέση για μια υπόθεση πιθανής απάτης με εμπλεκόμενο προβεβλημένο στέλεχός του. Ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο στόχαστρό του το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη για όσα είπε περί “δούρειου ίππου” και θα τον εμφανίσει ως “παρακολούθημα” του κ. Τσίπρα, όμως αυτό ενέχει τον κίνδυνο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ηγετική φιγούρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον χώρο της κεντροαριστεράς και να ωθήσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του.

Για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, εφόσον δεν προκύψει κάποια έκπληξη από τον πρωθυπουργό, θα είναι μία σύγκρουση από την οποία προσδοκά μόνο κέρδη, ενώ στην Κουμουνδούρου αφήνουν να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει άμεσα εκλογές για να προλάβει περαιτέρω φθορά. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, παρότι σχετικές εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών υπήρξαν.

Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση καθώς θα δεχθεί επίθεση από τον πρωθυπουργό σχετικά με την υπόθεση Καϊλή και μένει να διαπιστωθεί πως θα αντιδράσει ο Μιχάλης Κατρίνης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, από την Κ.Ο του κόμματος έδωσε το στίγμα του επιμένοντας στις σχέσεις της ευρωβουλευτή με τη Ν.Δ, αν και συνέχισε να στρέφει τα βέλη του και προς την περίοδο Τσίπρα-Καμμένου, κάτι που υποδηλώνει την αμηχανία του μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Σχετικά Άρθρα