MRB: Η ακρίβεια πλήττει την κυβέρνηση – Δυσαρέσκεια για τις υποκλοπές- Έκλεισε στο 5,4% η ψαλίδα ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

 MRB: Η ακρίβεια πλήττει την κυβέρνηση – Δυσαρέσκεια για τις υποκλοπές- Έκλεισε στο 5,4% η ψαλίδα ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής, είναι αυτές που φαίνεται να κοστίζουν στην κυβέρνηση. Οι πολίτες φαίνεται πως δεν υιοθετούν την εξήγηση της κυβέρνησης περί «εισαγόμενης ακρίβειας». Μάλιστα στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 5,4% απο 6,1% στις τάσεις του Νοεμβρίου.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και μόνο 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.

Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξηση των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3% ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

To 77,5% των πολιτών κρίνει ως «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1% και η μεταξύ τους διαφορά μετριέται στις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜεΡΑ25 στο 2,9% ενώ ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση από το όριο του 3% οι Έλληνες.

Με την αναγωγή στα έγκυρα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜεΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%. Τέλος την επιλογή «κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.

Αναλυτικά η έρευνα της MRB/ Real.gr:

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,4 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.Συγκεκριμένα, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 28,5 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1 %. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,3 %, το ΚΚΕ 5,1 %, η Ελληνική Λύση 4,5 %, ΜέΡΑ 25 2,9 %, Ελληνες-Εθνικό Κόμμα 2,7 %, Πατριωτική Ενωση 1.1 % και Εθνική Δημιουργία 1 %.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,8 % των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» είναι στο 15 %. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 9,9 % και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1 %.

about:blank

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3 %. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6 %.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5 % απαντά η ΝΔ, το 30,6 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7 % κανένα κόμμα.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απαντά ΝΔ και το 38 % απαντά ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 39,3 % των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,3 %. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23,6 %.

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2022 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πληθωρισμός/Ακρίβεια με 58,6 %Υγεία/Περίθαλψη με 41,9 %, Ανεργία με 34,9 %.

Οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5 % και η «Ελπίδα» με 26,6 %.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 61,2 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 11 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 61,6 % απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,2 % απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Ελληνοτουρκικά

Στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 52,1 % απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Ακρίβεια – Οικογενειακό εισόδημα – Καλάθι νοικοκυριού

Στην κάρτα που αφορά τις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα των πολιτών το 72,3 % απαντά «ανταποκρίνομαι με μεγάλη δυσκολία/μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ στις βασικές προσωπικές/οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις».

Το 73,3 % απαντά ότι έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας.

Για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του μέτρου «το καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών το 72,9 % απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

Στο ερώτημα «πόσο σοβαρό είναι το θέμα των υποκλοπών» το 77,5 % απαντά «πολύ σοβαρό/αρκετά σοβαρό»

Στην κάρτα «τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» το 68,8 % απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3 % «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8 «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά Άρθρα