Ρεπορτάζ libre/Έξαρση ιώσεων: Πού οφείλεται – Διπλά ανησυχητικό προφίλ – Οδηγίες σε παιδιά, γονείς
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα, σε ενηλίκους και κυρίως σε παιδιά, έκαναν την εμφάνισή τους φέτος και πολύ νωρίτερα (ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου) και με μεγαλύτερη ένταση (ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα) συγκριτικά με τα χρόνια πριν τον κοροναϊό. Σε αυτό το τοπίο, αν προσθέσουμε και την ανησυχία λόγω των περιστατικών και των θανάτων παιδιών από στρεπτόκοκκο στη Βρετανία, αντιλαμβανόμαστε το άγχος των γονιών και την προσοχή που πρέπει όλοι να επιδείξουμε, το επόμενο τρίμηνο, τουλάχιστον.
Ειδικότερα, η αυξημένη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι το αποτέλεσμα της πολύ έντονης κυκλοφορίας της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και των αδενοϊών που είναι ήδη σε έξαρση στα μικρότερα παιδιά από τις αρχές Νοεμβρίου, αλλά ακόμα και περιστατικών πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο.
- Είναι κατανοητό πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθούν οι λοιμώξεις αυτές σε όλη την οικογένεια. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η νοσηλεία με γρίπη βρεφών ακόμα και λίγων ημερών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και αρκετές εισαγωγές παιδιών με ιώσεις, ακόμα και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας, πολύ συχνά τα παιδάκια που αναρρώνουν παρουσιάζουν υποτροπές των ιώσεων, δηλαδή μία επόμενη φάση της ίδιας ίωσης, όπου ενώ έχει υποχωρήσει ο πυρετός, επανέρχεται με ένα δεύτερο πυρετικό κύμα.
Ο κ. Νταλούκας επισημαίνει ότι στα ιατρεία των παιδιάτρων, είναι συντριπτικό το ποσοστό των παιδιών (περίπου 80%-90%) που προσέρχονται με λοιμώξεις.
- «Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού που καταγράφεται στα παιδιατρικά ιατρεία τη συγκεκριμένη περίοδο. Τις περισσότερες φορές, στα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός που διαρκεί για 4-5 ημέρες, ενώ πολλές είναι οι υποτροπές των αρχικών λοιμώξεων. Πέφτει ο πυρετός και μετά 2-3 ημέρες επανέρχεται. Οι λοιμώξεις συνοδεύονται με συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως συνάχι και έντονος βήχας, που φαίνεται ανθεκτικός στα αντιβηχικά».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νταλούκας είναι πολλά τα περιστατικά της γρίπης (ενώ τώρα θα έπρεπε να ξεκινά η κυκλοφορία της) και του ιού RSV. Αυτό μας δίνει μία εικόνα κακής πρόβλεψης για τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που παραδοσιακά αναμένεται η κορύφωση της γρίπης.
Απαντώντας στο libre για την πιθανή αιτία γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων, εξήγησε ότι πιθανότατα επειδή τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν κυκλοφορήσαν οι ιώσεις όπως έκαναν συνήθως, τα μέτρα προστασίας έχουν αρθεί, και η ζωή ακολουθεί τους συνήθεις ρυθμούς της, ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία και η μετάδοση των λοιμώξεων είναι ευκολότερη. Επιπλέον, η πρώιμη εμφάνιση και αυξημένη κυκλοφορία των ιογενών αυτών νοσημάτων, μέσα από μια πιθανή καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, έδωσαν την ευκαιρία να κάνουν την εμφάνισή τους και λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.
Σχολιάζοντας το αν υπήρχε δυνατότητα πρόβλεψης αυτής της κατάστασης, ο κ. Νταλούκας, απαντά: «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, πριν από ένα μήνα περίπου είχε ζητήσει με επιστολή στο υπουργείο Υγείας να επανέλθει η καθολική χρήση μάσκας, να υπάρξουν καθαριστές αέρα στα σχολεία με φίλτρα hepa, καθώς επίσης και να ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό έναντι της covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, αλλά κανένα από τα αιτήματά μας δεν εφαρμόστηκε, μέχρι τώρα. Η πρόληψη έχει αξία όταν γίνεται εγκαίρως».
Αυτό που συνιστά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά, από έξι μηνών και πάνω, για τον κορονοϊό και τη γρίπη και να φορούν μάσκα στο σχολικό χώρο. Όταν οι γονείς παρατηρούν έντονο πυρετό και πονόλαιμο να φέρνουν το παιδί στον γιατρό για να διαγιγνώσκεται εγκαίρως εάν η λοίμωξη αφορά γρίπη ή κάποιο μικρόβιο (στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο). Είναι λάθος να περιμένουν να περάσουν 2-3 ημέρες.
Ειδικότερα στο θέμα του στρεπτόκοκκου και τα περιστατικά παιδιών στη Βρετανία, που έχουν χάσει τη ζωή τους, ο κύριος Νταλούκας παραδέχεται ότι η αύξηση περιστατικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων είναι παράδοξη, καθώς η εποχή που συνήθως εμφανίζεται είναι η Άνοιξη, ωστόσο στην Ελλάδα δεν θα πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέχρι τώρα, τόσο σε παιδιατρικά νοσοκομεία όσο και σε ιατρεία. Προσθέτει, ωστόσο, ότι μία εξήγηση μπορεί να είναι (σύμφωνα με μελέτες) ότι ο κορονοϊός αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει στη εισβολή ιών και έτσι παρατηρείται αύξηση όχι μόνο του στρεπτόκοκκου, αλλά και του πνευμονιόκοκου σε παιδιά.
Τέλος, σχολιάζει ότι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Βρετανία δεν υπάρχουν παιδίατροι αλλά γενικοί γιατροί. Πολλοί γονείς από την Βρετανία αναφέρουν ότι δεν γίνονται σωστές ή έγκαιρες διαγνώσεις από τους γενικούς γιατρούς (GP), πολλές φορές τα παιδιά δεν εξετάζονται αλλά δίνονται φάρμακα από το τηλέφωνο ή και λόγου μεγάλου φόρτου απασχόλησης των γενικών γιατρών (GP), τα παιδιά να καθυστερούν να εξετασθούν, με αποτέλεσμα τα νοσήματα αυτά να γίνονται περισσότερο επιθετικά και επικίνδυνα για τη ζωή των παιδιών.