Προφυλάκιση Καϊλη για το Qatargate: Υπερασπιστική γραμμή “δεν έχω σχέση με τα χρήματα και το Κατάρ”
Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή έδωσε το περίγραμμα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει. Η Εύα Καϊλή χαρακτήρισε ως απολύτως ψευδές ότι η ίδια είχε προσωπική ατζέντα για τις χώρες του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ – όπως τόνισε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Η Εύα Καϊλή θα απολογηθεί στον ανακριτή για το σκάνδαλο δωροδοκίας του Κατάρ και θα κριθεί αν θα συνεχίσει να κρατείται στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη.
Μεταφέροντας τη δήλωση της Εύας Καϊλή από τη φυλακή, σημείωσε ότι από το 2019 γίνονταν συζητήσεις από την Κομισιόν και την ΕΕ, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν.
Μάλιστα, εμπλέκει τον Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον οι οποίοι κατά την κυρία Καϊλή ήταν οι πρώτοι που έθεσαν θέμα να ξεκινήσει η συνεργασία της ΕΕ με το Κατάρ. Τονίζει δε, ότι όλα ήταν σε γνώση της προέδρου Ρομπέρτα Μέτσολα.
- Το Κατάρ δεν είχε κανένα λόγο να δώσει χρήματα στην Εύη Καϊλή, απάντησε ο κ. Δημητρακόπουλος ερωτηθείς για τα χρήματα που βρέθηκαν σε βαλίτσα και στο σπίτι της. «Η Εύα Καϊλή δεν έχει σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν, δεν δωροδοκήθηκε, δεν έκανε καμία εξυπηρέτηση στο Κατάρ», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο εμίρης του Κατάρ», όπως είπε.
Ερωτηθείς για την ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν μπορεί – λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως η κ. Καϊλή τού είπε:
- «Αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μού είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση δεν είναι ποινική αλλά πολιτική.
- Αργά το βράδυ της Τρίτης (13/12), με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν «εντολοδόχος» της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.
Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:
«Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:
Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.
(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).
Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.
Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.
Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».
- Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιταλική Corriere, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, αμέσως μετά τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή (9/12), μιλούσε για ώρες και «έδωσε» χρήσιμες πληροφορίες στις αρχές αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που έφερε πολιτικό «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο.
Άλλα έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ευρωπαίου βουλευτή Αντόνιο Παντζέρι, κατηγορούνται ότι αποτελούσαν τον «εγκέφαλο» ενός συστήματος δωροδοκιών που χρησίμευσε για να επηρεάσει την πολιτική του ΕΚ υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, την ώρα που το δεύτερο είναι στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης για τις καταγγελίες καταπάτησης ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων κατά τις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Συνολικά, η βελγική αστυνομία αναφέρει ότι το σύνολο των τραπεζογραμματίων που κατασχέθηκαν από την Καϊλί και τον Παντζέρι ανέρχονται σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Οι δηλώσεις του Τζόρτζι βοηθούν να ανοίξει μια «τρύπα» που θα επιτρέψει στους Βέλγους ανακριτές να επεκτείνουν την έρευνα, ή τουλάχιστον αρχικά, να βρουν σημαντικές αποδείξεις για όσα έχουν συγκεντρώσει μετά από μήνες και μήνες άκρως μυστικών ερευνών που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι.
- Ο Τζόρτζι ήταν ο κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντζέρι και τώρα είναι ο ευρωβουλευτής του Pd Andrea Cozzolino (δεν εμπλέκεται στην έρευνα), ο οποίος χθες είδε το γραφείο των συνεργατών του να σφραγίζεται από τη βελγική αστυνομία.
Πριν τον Τζόρτζι, συνελήφθη και ο πατέρας της Καϊλή, την ώρα που έβγαινε με μια βαλίτσα με περιεχόμενο 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε εγκατασταθεί για λίγες μέρες με τη σύζυγό του.
Κάποιος πρέπει να τον είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για την αστυνομική επιχείρηση. Άλλοι μιλούν για την κόρη του, αλλά υπάρχουν και αυτοί που υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να ήταν ο ίδιος ο Τζόρτζι που είχε μάθει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα – πιθανόν η συσκευή του να είχε υποκλαπεί – οδήγησε τους πράκτορες να σταθούν μπροστά στο ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον κύριο Καϊλή.
- Η σύλληψη επέτρεψε στους ανακριτές να ερευνήσουν το σπίτι της πρώην αντιπροέδρου του ΕΚ χωρίς να χρειάζεται να σεβαστούν τη βουλευτική της ασυλία. Μέσα σε αυτό, βρήκαν ακριβά δώρα από το Κατάρ, καθώς και άλλα μετρητά. Συγκεκριμένα, 150.000 ευρώ σε τραπεζογραμμάτια.
Ο Giorgi θα μπορούσε να έχει πολλά να πει, και μάλλον είπε πολλά το Σάββατο, εκτιμά το δημοσίευμα της Corriere, δεδομένου ότι ο ανακριτής Michel Classe έπρεπε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει όλες τις καταθέσεις του.
- Τα θέματα των ερωτήσεων θα μπορούσαν να ήταν για τα χρήματα, αλλά και τη δραστηριότητα της ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2019 από τον Παντζέρι αμέσως μετά την αποχώρησή του από την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έρευνα, εν τω μεταξύ, έχει ένα παρακλάδι που φτάνει στην Ιταλία, όπου η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στην περιοχή του Μπέργκαμο, καθώς και του Μιλάνο, όπου έγινε έρευνα στο σπίτι του Giorgi.