Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή, σε σχέση με το Κατάρ εκτελούσε και εφάρμοζε την επίσημη πολιτική της Ε.Ε
Με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν “εντολοδόχος” της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.
Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής:
“Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:
Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.
(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).
Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.
Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.
Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini”.
Η Εύα Καϊλή «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της, αισθάνεται «προδομένη» από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ο δικηγόρος της σε διεθνή πρακτορεία
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο συνδέεται με το Κατάρ, «δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων» που βρέθηκαν στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της (…) δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των χρημάτων», διαβεβαίωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Εύα Καϊλή είναι «αθώα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του ΕΚ.
«Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ, είπε πως «η απόφαση να επισκεφθεί το Κατάρ δεν ήταν προσωπική της, ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Ιταλία: Είκοσι χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν από την ιταλική οικονομική αστυνομία, στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι στο Μιλάνο. ”Συνεργάζεται με την δικαιοσύνη”, γράφει η La Repubblica
Η ιταλική οικονομική αστυνομία, μετά από σχετικό αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης, κατέσχεσε 20.000 ευρώ, στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοντά στο Μιλάνο. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είναι σύντροφος της Εύας Καϊλή, πρώην βοηθός του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι και συνελήφθη, στα πλαίσια της έρευνας και των ενταλμάτων για διαφθορά που εκδόθηκαν στις Βρυξέλλες.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica γράφει, τέλος, ότι «ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τους Βέλγους δικαστικούς».