Διαξιφισμοί στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τον Τύπο, που ανοίγει δρόμο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για νέες απολύσεις
Τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Τύπο.
Κονταροχτυπήθηκαν απόψε στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής οι εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το νομοσχέδιο που αφορά τον Τύπο και ανοίγει το δρόμο στους τηλεοπτικούς σταθμούς για νέες απολύσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο Σάββας Χιονίδης, εισηγητής της ΝΔ, ισχυρίστηκε πως το σχέδιο νόμου επιδιώκει τη διαφάνεια και την ενίσχυση της δημοσιότητας στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου καθώς και τη διασφάλιση του πλουραλισμού στο πεδίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «ώστε αυτά να εκπληρώνουν την κοινωνική αποστολή».
Αναφερόμενος στις επίμαχες προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τη μείωση του ελάχιστον απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Χιονίδης είπε ότι είναι εύλογες γιατί επιδιώκουν να μην κλείσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Αντίθετη άποψη διατύπωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αναστασία Γκαρά, που εκτίμησε πως το νομοσχέδιο «δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου».
«Ζητάμε να αποσύρετε το άρθρο 32, το οποίο φέρνει την περαιτέρω μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς» τόνισε η Γκαρά.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως ορισμένες προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο «δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης» ιδιαίτερα του επαρχιακού Τύπου.
Αναφερόμενος στο απαράδεκτο γεγονός που είναι η μη υπογραφή συμβάσεων εργασίας μεταξύ ΕΣΗΕΑ (δημοσιογράφοι) και ΕΙΗΕΑ (εκδότες) τονίζοντας :
«Υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους ιδιοκτήτες των μέσων. Θα έπρεπε να υπάρξει καλή διαμεσολάβηση του κράτους, για να βρεθεί μια λύση».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε πως το νομοσχέδιο είναι «ένα νομοσχέδιο ακόμη μεγαλύτερου κυβερνητικού και κρατικού ελέγχου πάνω στον Τύπο» που αποτελεί «γιγάντωση της διαπλοκής ανάμεσα στις επιχειρήσεις στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο κράτος». Χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνες τις διατάξεις που προβλέπουν τη συγκρότηση Επιτροπής Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας και χαρακτήρισε υποκριτικό το ότι προτάσσεται η διασφάλιση της πολυφωνίας αν και όλοι γνωρίζουν ότι «η προβολή γεγονότων, φτάνει μέχρι εκεί που δεν απειλεί το αστικό πολιτικό σύστημα και την καπιταλιστική εξουσία».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αναφερόμενος στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας είπε πως θα πρέπει να έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες, με ξεκάθαρο πεδίο εφαρμογής και όχι να χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ανεξαρτησία του Τύπου.
Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, αποδοκίμασε έντονα το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των απαραίτητων εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς χαρακτηρίζοντάς το «προεκλογικό δώρο, μια κίνηση καλής θέλησης προς τους διαπλεκόμενους καναλάρχες για να προεξοφλήσετε τη συνέχιση της στήριξής τους».
«Η νοσηρή κατάσταση, ως προς την ελευθερία και ιδίως ως προς την ανεξαρτησία του Τύπου στην Ελλάδα, αποτυπώνεται στην ντροπιαστική κατάταξη της χώρας μας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία στην ΕΕ για το 2022. Αυτό το χρωστάμε στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα που επιδεικνύει και εδώ τα μόνιμα χαρακτηριστικά του, δηλαδή, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια» κατέληξε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.