Συνεχίζεται η μάχη για το πλαφόν: Η ΕΕ ανίκανη να δώσει λύσεις – Τι θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες την Πέμπτη
Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει η ευρωπαϊκή συνοχή, οι θεσμοί δοκιμάζονται συνολικά και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες βρίσκονται πλέον στα ….όρια τους.
Σε τεντωμένο σχοινί κρέμεται η ευρωπαϊκή συνοχή, σε μία περίοδο που οι θεσμοί δοκιμάζονται συνολικά και οι κοινωνίες είναι στα ….όρια τους. Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τον χειμώνα να δείχνει ήδη τα «δόντια» του στο μεγαλύτερο τμήμα της γηραιάς ηπείρου οι 27 ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες με ένα βασικό θέμα. Την επίτευξη συμφωνίας γύρω από την κοινή απάντηση της ΕΕ στο τσουνάμι ανατιμήσεων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κεντρικό μάλιστα ζήτημα μέσα σε αυτή την προσπάθεια η συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο αέριο, κάτι που μέχρι και σήμερα διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή παρά τις προσπάθειες που υπήρξαν τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος σε σχέση με την τιμή που θα μπει το πλαφόν. Η τσεχική προεδρία έχει προτείνει τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειώνοντας την αρχική πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής (275 ευρώ). Ακόμα όμως και αυτός ο διαπραγματευτικός ελιγμός απέχει κατά πολύ από την πρόταση των 15 ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που επιμένουν σε μία τιμή κάτω από τα 200 ευρώ. Επιμονή που πάντως μέχρι σήμερα δε φαίνεται να πιάνει τόπο.
Απέναντι σε αυτή την πρόταση εξακολουθεί να είναι μια ομάδα χωρών, με μπροστάρη την Γερμανία. Ακολουθούν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.
Του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα έχει προηγηθεί, την Τρίτη, εκείνο των υπουργών ενέργειας που θα επιχειρήσουν να φέρουν τη συμφωνία πιο κοντά ακόμα και να την οριστικοποιήσουν. Με τα σημερινά πάντως δεδομένα το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει τις μικρότερες πιθανότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης που έχει προγραμματιστεί να κρατήσει μία και όχι δύο μέρες θα είναι μαραθώνια. Οι 27 θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για εκείνους κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη, μέσα από μία συμφωνία, συμφέρουσα για όλους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην ανάγκη για αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο δεν είναι ζήτημα μόνο ενός κράτους αλλά συνολικά της Ευρώπης.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το θέμα του πλαφόν θα επιστρέψει στους 27 ηγέτες, μετά τη σύνοδο του Οκτωβρίου, αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της ΕΕ που θα πρέπει να κάνει τους αρχηγούς κρατών να ξανασκεφτούν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής. Μένει να φανεί εάν τελικώς η ΕΕ αποτύχει για μία ακόμα φορά να πάρει αποφάσεις, δίνοντας τροφή σε όλους εκείνους που βάλλουν εναντίον της.