Κώδικας ΕΣΡ: Οι επίμαχες διατάξεις που λειτουργούν αποτρεπτικά για δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο θέμα των υποκλοπών

Κώδικας ΕΣΡ: Οι επίμαχες διατάξεις που λειτουργούν αποτρεπτικά για δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στο θέμα των υποκλοπών

O νέος Κώδικας Δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δημιουργεί προσκόμματα στη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετιζόμενων με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στον ιστότοπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα αποκτήσει ισχύ νόμου εφόσον εγκριθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Προκειμένου να ισχύσει ο εν λόγω κώδικας απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή νομοθετική ρύθμιση με την υπογραφή του αρμόδιου ή των αρμόδιων υπουργών.

Στο άρθρο 28, παράγραφος 1, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η μετάδοση πληροφοριών και εικόνων που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια». Αν λοιπόν κάποιο ραδιοτηλεπτικό μέσο δημοσιεύσει τις λεγόμενες «απόρρητες» πληροφορίες, τότε σύμφωνα με το ΕΣΡ θα παραβιάζει τη νομοθεσία και θα είναι αντιμέτωπο με βαριά πρόστιμα.

Επίσης στο άρθρο 22 του ίδιου κώδικα σημειώνεται πως “η δημοσιογραφική έρευνα δεν πρέπει να υποκαθιστά τις ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές”. Επίσης στην παράγραφο 2 του άρθρου 28, επισημαίνεται ότι «πληροφορίες και οδηγίες που αφορούν σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης οφείλουν να μεταδίδονται αφού ληφθούν υπόψη οι υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών φορέων, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και ο πανικός και να επιτυγχάνεται η καλύτερη προστασία του πληθυσμού». Δηλαδή οι δημοσιογράφοι θα υποχρεούνται να μεταδίδουν ειδήσεις που γίνονται μόνο με τις «υποδείξεις» των αρμοδίων κρατικών φορέων. Οι «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» δεν προσδιορίζονται οπότε τα ερωτήματα πληθαίνουν.

  • Την ίδια ώρα από την αντιπολίτευση συνεχίζονται οι πολιτικές πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις από την κυβέρνηση στα ζητήματα των υποκλοπών. Ιδίως μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων που φαίνεται να τεκμηριώνουν την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, από την ΕΥΠ.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανε χθες σε συνέντευξη στο OPEN ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε πως “από τον Αύγουστο και μετά, όταν υπήρξε το πρώτο σοκ με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι εν πάση περιπτώσει εδώ υπάρχει όντως μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν τη γνώριζα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και όχι να προσπαθεί να κρύβει και να συγκαλύπτει, να επικαλείται το απόρρητο και να ψεύδεται τέσσερις μήνες. Και είχε τη δυνατότητα και το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, είχε έστω την τελευταία στιγμή τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι εδώ υπάρχουν παρακολουθήσεις οι οποίες έγιναν, αυτή η γραμμή άμυνας που ακολουθεί από χθες το Μαξίμου. Δεν ήξερα εγώ, αλλά υπάρχουν παρακολουθήσεις”.

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και μία έμμεση σύγκριση με τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση της Εύας Καϊλή. Σημειώνοντας πως όπως φάνηκε “στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρώπης, αν είχε ξεσπάσει αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, θα είχε η ίδια η Δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στην τέταρτη εξουσία, στους δημοσιογράφους και στις εφημερίδες- θα είχε απευθυνθεί και στους παρόχους και να βρει τα στοιχεία. Και φαντάζομαι ότι αν είχε αποκαλυφθεί ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι υπό παρακολούθηση, κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μια ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη δημοκρατία”.

  • Στα ζητήματα των υποκλοπών όμως επιμένει και το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ απαίτησε για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επίκληση του απορρήτου και δημοσιοποίηση τους λόγους που προκάλεσαν την παρακολούθησή του.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Εντόπισε την αντιφατική συμπεριφορά του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος φέρεται να είναι θύμα παρακολούθησης παρόλα αυτά ψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Όπως σχολίασε “την Παρασκευή ψήφισε με τα ίδια του τα χέρια να πάει να ενημερωθεί σε τρία χρόνια και να μη μάθει ποτέ το λόγο της παρακολούθησης. Την ώρα που ο ίδιος μας λέει ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας να χυθεί άπλετο φως”.

Σχετικά Άρθρα