Qatargate: Πώς η Εύα Καϊλή βούλιαξε στην έρημο του Κατάρ

Qatargate: Πώς η Εύα Καϊλή βούλιαξε στην έρημο του Κατάρ

Πριν από λίγες εβδομάδες η Εύα Καϊλή εκθείαζε το Κατάρ και μάλιστα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η τοποθέτηση της προκάλεσε έκπληξη, απορία και έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Γεγονός είναι πως το τελευταίο διάστημα είχαν πυκνώσει οι διαφοροποιήσεις της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, όμως κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί πως η 44χρονη πολιτικός εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας με την υπογραφή του Κατάρ.  

Ποδόσφαιρο και εργασιακά δικαιώματα

Τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, τον γύρο του κόσμου έκαναν επικρίσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιεύματα μεγάλων μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες για την κατασκευή των γηπέδων, στις οποίες αποδίδεται ο θάνατος χιλιάδων εργατών. Μέσα στον καταιγισμό επικρίσεων, ήταν περισσότερο από αναμενόμενο να προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η ομιλία της πρώην πια, αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στο Κατάρ ως «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» θα μπορούσε να θεωρηθεί λεπτή ειρωνεία και μαύρο χιούμορ, αν δεν συνοδευόταν από την αναφορά ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας». Κάνοντας αποτίμηση πρόσφατης επίσκεψής της στο Κατάρ, η κ. Καϊλή υποστήριξε την έναρξη διπλωματικού κοινοβουλευτικού διαλόγου της Ντόχα με την Ε.Ε.

Το βράδυ της Παρασκευής σίγουρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ανακάλεσαν την αμφιλεγόμενη ομιλία της κ. Καϊλή για το Κατάρ, όταν μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο πληροφορίες περί σύλληψής της. Λίγες ώρες πριν, το όνομά της είχε φιγουράρει σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, το οποίο ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές, έπειτα από μεγάλη έρευνα, αποκάλυψαν σκάνδαλο διαφθοράς Ευρωπαίων αξιωματούχων με χρήματα προερχόμενα από το Κατάρ. Το δημοσίευμα υποστήριζε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο Ιταλός σύντροφος της κ. Καϊλή, ότι στο σπίτι της έγινε έλεγχος από τις βελγικές αρχές.

H αστυνομία ερεύνησε 16 οικίες και προσήγαγε τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Οι έρευνες διεξήχθησαν στο πλαίσιο ευρύτερης ανάκρισης για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου. Κατά τις εφόδους κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε η Χαριλάου Τρικούπη, που σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο δημοσίευμα ανακοίνωσε τη διαγραφή της κ. Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν αποτέλεσμα ακαριαίας αντίδρασης αλλά μιας προσεκτικής παρακολούθησης των εξελίξεων από νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Οπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, το σήμα από τις Βρυξέλλες πως ερευνάται μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και ότι έχει ακουστεί το όνομα της κ. Καϊλή ανάμεσα στους εμπλεκομένους, έφτασε στην έδρα του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα, πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής. Άλλωστε, είναι πολύ καλές οι διασυνδέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες. Από το μεσημέρι διαμορφώθηκε το γενικό περίγραμμα της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης που φαινόταν ότι έρχεται. Έτσι, μόλις το θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα, η αντίδραση ήταν έτοιμη. Αυτό που περίμεναν στο ΠΑΣΟΚ και δεν ήρθε, ήταν κάποια επικοινωνία από την ίδια την κ. Καϊλή, που θα ενημέρωνε για όσα συμβαίνουν.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, δεν υπήρχε περιθώριο για μεγαλύτερη αναμονή, το θέμα, όπως δημοσιοποιήθηκε, είχε τόσο σοβαρές διαστάσεις, που απαιτούσε δράση. Αλλωστε, προσθέτουν, όταν έχουν προηγηθεί οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τον «εργασιακό παράδεισο» του Κατάρ, όταν εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος ο σύντροφός της, τότε, ακόμη και αν δεν έχει πλήρως ξεδιπλωθεί η εικόνα, οι συνειρμοί που προκαλούνται αυτοδικαίως απαιτούν κάποιας μορφής απάντηση. Ενα από τα στοιχεία που βάρυναν στην απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η πληροφορία ότι, για να κληθεί κάποιος ευρωβουλευτής σε ανάκριση, θα πρέπει να συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι και να έχουν κατασχεθεί τεκμήρια από τις Αρχές που διενεργούν την έρευνα. Οσον αφορά το μέλλον της κ. Καϊλή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι απαιτείται απόφαση του προεδρείου, το οποίο έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα.

”Δύο ξένοι” Ανδρουλάκης – Καϊλή

Οι εξελίξεις της Παρασκευής έφεραν ένα ηχηρό διαζύγιο σε μια επί μακρόν προβληματική σχέση, όπως εξελίχθηκε η συνύπαρξη του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύας Καϊλή κάτω από την κομματική στέγη του ΠΑΣΟΚ. Η άλλοτε πολύ καλή μεταξύ τους χημεία, η αλληλοστήριξη για την εκλογή στην Ευρωβουλή και η μετέπειτα στήριξη της κ. Καϊλή στον κ. Ανδρουλάκη όταν βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι από τη Φώφη Γεννηματά ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το 2017, έδωσε τη θέση της σε μια προβληματική, αναγκαστική συμπόρευση, που ήταν εμφανές ότι έχει ημερομηνία λήξης.

Η κ. Καϊλή υποστήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο στις εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη έδειξε να κινείται αυτονομημένα, με διαφοροποιήσεις, με επιλογές που αμφισβητούσαν κεντρικές κατευθυντήριες του κόμματος και της νέας ηγεσίας. Αν και η ίδια δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της με το κόμμα, στον ευρύτερο πολιτικό «χάρτη» έμπαιναν στοιχήματα για την επόμενη πολιτική στέγη της καθώς εθεωρείτο βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ.

Το σκάνδαλο διαφθοράς των Βρυξελλών έδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη το έρεισμα που αναζητούσε για να διαγράψει την κ. Καϊλή, κάτι που δεν έκανε προηγουμένως, καθώς θεωρούνταν ότι ο θόρυβος που θα ξεσήκωνε μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε μεγαλύτερη φθορά από ό,τι όφελος. Οι προηγούμενες αφορμές τους τελευταίους μήνες, αν μη τι άλλο, έδειχναν τη σαφή διάθεση της κ. Καϊλή να αυτονομηθεί. Το έκανε υποβαθμίζοντας την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, παρουσιάζοντάς το ως κάτι σύνηθες.

Το έκανε με διαφοροποίηση στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου γραμματέα της Ευρωβουλής, όταν στήριξε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «σπάζοντας» τη γραμμή των Σοσιαλιστών. Και, βεβαίως, το έκανε χαιρετίζοντας το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ…

Σχετικά Άρθρα