Ραγδαίες εξελίξεις με την Καϊλή – Φέρεται να βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στις έρευνες στο σπίτι της – Το χρονικό της μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς

Ραγδαίες εξελίξεις με την Καϊλή – Φέρεται να βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στις έρευνες στο σπίτι της – Το χρονικό της μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της Εύας Καϊλή στο οποίο μάλιστα εντόπισαν σακούλες με χρήματα. Η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια έχει προσαχθεί και είναι υπό κράτηση. Το αν θα εκδοθεί ή όχι και ποια θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας μένει να φανεί στην συνέχεια, ενώ οι ελληνικές αρχές είναι σε επικοινωνία με τις βελγικές.

Η L’Echo αναφέρει: Τσάντες με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ιστοσελίδα, μεταδίδει επίσης ότι και ο πατέρας της Εύας Καϊλή εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο με χρήματα, έτοιμος να αναχωρήσει.

Η είδηση έγινε γνωστή χθες Παρασκευή, με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων να σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για δωροδοκία ευρωβουλευτών από κράτος του Περσικού Κόλπου, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση. Αυτό ανέφερεταν το περιοδικό Knack και η εφημερίδα Le Soir και επιβεβαιώνεται από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Η Εύα Καϊλή διεγράφη τόσο από την ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών όσο και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή. Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης. Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

  • Η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά σε ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σαν βόμβα έσκασε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα η αποκάλυψη για ανάμιξη της Εύας Καϊλή και του Ιταλού συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι σε έρευνα για διαφθορά που σχετίζεται με το Κατάρ.

Ο δεύτερος μάλιστα συνελήφθη ύστερα από εισβολή της βελγικής αστυνομίας στην κατοικία της Καϊλή κατόπιν εντάλματος, ενώ η ίδια η 44χρονη ευρωβουλευτής απέφυγε τη σύλληψη λόγω της βουλευτικής της ασυλίας. Ωστόσο, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές ότι βρίσκεται υπό εξέταση.

Μετά την εξέλιξη αυτή η ευρωβουλευτής διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ.

Ταυτόχρονα, η ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να τη διαγράψει. Ανακοίνωσε ότι αναστείλει τη συμμετοχή της Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες.

Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και μία εκ των 14 αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι το πιο προβεβλημένο πρόσωπο του κυκλώματος, λόγω και του αξιώματός της.

Η «πρώην τηλεπαρουσιάστρια και ευρωβουλευτής από το 2014», όπως την αναφέρει η βελγική εφημερίδα, φέρεται ύποπτη για δωροληψία από το Κατάρ, το οποίο είχε εκθειάσει πρόσφατα με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κόντρα στη διεθνή κατακραυγή για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών κυρίως από τη Νότια Ασία που έχτισαν τα γήπεδα του εμιράτου (εκ των οποίων τουλάχιστον 6.500 αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των πολυετών εργασιών) η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στις 22 Νοεμβρίου είχε χαρακτηρίσει σε ομιλία της στην Ευρωβουλή το Κατάρ ως «πρωτοπόρο των εργασιακών δικαιωμάτων»(!).

Τι είχε αναφέρει

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και ανοίχτηκαν στον κόσμο», είπε στην επίμαχη ομιλία της η Εύα Καϊλή, υποστηρίζοντας ότι το Κατάρ «δέχεται μπούλινγκ» από ανθρώπους, κράτη και εταιρίες που αγοράζουν το φυσικό του αέριο και κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Χαρακτήρισε ακόμη την ηγετική ομάδα του Κατάρ «μια νέα γενιά υψηλής μόρφωσης, που μας βοήθησε να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία και να σώσουμε γυναίκες και ακτιβιστές στο Αφγανιστάν».

Η βελγική Δικαιοσύνη έχει υπόνοιες ότι το ειδύλλιο της κ. Καϊλή με το Κατάρ ήταν με το αζημίωτο. Την 1η Νοεμβρίου, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος έγραψε στο Τwitter ότι «η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλό τουρνουά».

  • Η χθεσινοβραδινή επιχείρηση των βελγικών αρχών οδήγησε σε τέσσερις συλλήψεις και σε εντάλματα έρευνας άλλων 16 ατόμων, που φέρονται αναμιγμένοι σε κύκλωμα διαφθοράς του Κατάρ στην καρδιά της Ευρώπης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι που είναι στέλεχος του κόμματος Articolo Uno (αποτελεί διάσπαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος – PD), και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC Λούκα Βιζεντίνι.

Η διαγραφή Καϊλή, οι έρευνες για διαφθορά και οι συλλήψεις στις Βρυξέλλες-1
Ο Λούκα Βιζεντίνι

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Soir, η αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται να βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Παντσέρι.

Επίσης ο κοινοβουλευτικός βοηθός του Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Καϊλή, και ένας διευθυντής ΜΚΟ. Δικαστής θα αποφασίσει εντός 48 ωρών αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Οι ύποπτοι έχουν ιταλική υπηκοότητα ή καταγωγή και είναι ενεργοί σε ενώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΜΚΟ. Ο Παντσέρι είναι πρόεδρος μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με έδρα τις Βρυξέλλες προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη διεθνή δικαιοσύνη.

Αντόνιο Παντσέρι 

Η Le Soir γράφει ότι, στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας έρευνας κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε 14 διευθύνσεις, σε πολλές συνοικίες της βελγικής πρωτεύουσας. Στόχος η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που είχε διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου και προσπαθούσε να το χειραγωγήσει με διεφθαρμένο τρόπο προς όφελος του Κατάρ. Οι κατηγορίες αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

  • Οι Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στις Βρυξέλλες υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου (το Κατάρ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Le Soir) επιχείρησε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο παράνομο, ενδεχομένως δωροδοκώντας άτομα στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «οι σημερινές έρευνες επέτρεψαν στους ανακριτές να κατασχέσουν 600.000 σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία πρόκειται τώρα να εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας».

  • «Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το Politico.

Σχετικά Άρθρα