Αιχμές Σαμαρά για την υπόθεση των υποκλοπών: “Καθαρές εξηγήσεις, μη δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία” (vid)

Αιχμές Σαμαρά για την υπόθεση των υποκλοπών: “Καθαρές εξηγήσεις, μη δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία” (vid)

Αν και τόνισε αρκετές φορές ότι η παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη, ο Αντώνης Σαμαράς, στον δρόμο που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής από την Κρήτη, δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του ανέφερε ότι θα συνιστούσε αντιδημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές και ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται πίσω από το απόρρητο, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανεχθεί φαινόμενα όπως αυτά των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τα εξής:

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Και για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας είναι αυτή που θεμελίωσε την δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί. Αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε, πού θέλουμε να πάμε τον τόπο μας, έχει σχέση με την ίδια μας την ταυτότητα».

Κενό ηγεσίας στη Δύση, η Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

Στα καθ’ ημάς ο κ. Σαμαράς είπε ότι έγιναν σωστά, έγιναν και λάθη και μισές δουλειές. «Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε με έμφαση.

«Η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια, η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει»

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε με επίταση στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σταμάτησε. Ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός διόρθωσαν το λάθος εκείνο».

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.

Οι νέες επενδύσεις να μην φορολογούνται για 5 χρόνια

«Καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει ναυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. «Θα προτείνω κάτι τολμηρό: Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η ΕΕ ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το κορυφαίο θέμα της χώρας είναι το δημογραφικό σημειώνοντας: Και μην μας πουν κάποιοι την απαράδεκτη άποψη ότι η λύση για το δημογραφικό είναι το μεταναστευτικό».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της Novartis λέγοντας πως κατηγορήθηκαν άδικα δέκα πολιτικά πρόσωπα που δικαιώθηκαν. Εμείς το ξέραμε, ότι είμασταν αθώοι, αλλά μας διέσυραν είπε.

Παρών Μητσοτάκης και Καραμανλής

Το θέατρο ήταν κατάμεστο ενώ το παρών έδωσαν τιμώντας τον Αντώνη Σαμαρά τόσο ο  πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκε η Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Την εκδήλωσε άνοιξε η πρόεδρος του ιδρύματος Γεωργία Κρητικού Σαμαρά που τόνισε πως σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του.

Όπως τόνισε η κυρία Σαμαρά η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερα συγκινητική ενώ για την κοινή τους διαδρομή τόνισε πως ήταν όμορφη αλλά και δύσκολη. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του, ενώ αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Οδυσσέα Ελύτη

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι: Παναγιώτης Πικραμμένος,  Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης,  Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νότης Μηταράκης, Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, Τζωρτζ Τσούνης, Γιάννης Στουρνάρας, Κώστας Μπακογιάννης, Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μπρατάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  Παύλος Μαρινάκης Γιάννης Μανιάτης, Στέλιος Πέτσας, Θανάσης Κοντογεώργης, Άννα Ασημακοπούλου, Μάριος Θεμιστοκλέους,  Άδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιώργος Κουμουτσάκος , Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Χαρδαλιάς,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Βρούτσης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Ζέττα Μακρή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κώτσηρας, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος., Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Στέλλα Μπίζιου, Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Γιάννης Παπαθανασίου, Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Άγγελος Συρίγος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Ρώμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Έντι Ζεμενίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Κυριακού, Μάκης Βορίδης, Ρόδη Κράτσα, Κώστας Μπούρας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Το Ίδρυμα έχει ήδη συσταθεί στην Αθήνα και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σκοπός του Ιδρύματος είναι «η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής κι επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών κι ευρωπαϊκών στόχων».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται «η καταγραφή, ψηφιοποίηση κι αξιοποίηση του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Σαμαρά, η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων που αφορούν στην εκτίμηση πολιτικών και ιστορικών γεγονότων της πατρίδας μας, η απονομή βραβείων σε συγγραφικά έργα πολιτικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού κ.λπ. χαρακτήρα, η χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση ερευνών και μελετών, που σχετίζονται με τους σκοπούς του ιδρύματος, καθώς και η πιθανότητα χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων – υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως επίσης και η δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας πολιτικών σπουδών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής».

Στους στόχους του Ιδρύματος είναι ακόμη «η μελέτη των εθνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών προβλημάτων της χώρας και η διαμόρφωση-επεξεργασία και παρουσίαση προτάσεων επ’ αυτών. Το Ίδρυμα είναι ανεξάρτητο από την ενεργό παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας».

Σχετικά Άρθρα