Στουρνάρας: Σε ρόλο διαμεσολαβητή με τις τράπεζες, με “πράσινο φως” Μητσοτάκη- Τι επιδιώκει

Στουρνάρας: Σε ρόλο διαμεσολαβητή με τις τράπεζες, με “πράσινο φως” Μητσοτάκη- Τι επιδιώκει

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνεννόηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Κυρ. Μητσοτάκη μετά το αδιέξοδο που προκλήθηκε από τους ατυχείς χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών, κάλεσε χθες το βράδυ και συζήτησε με τους επικεφαλής των τραπεζών την πρότασή τους (τη μόνη που έχει μείνει στο τραπέζι…) για να αποφευχθεί ένα νέο μεγάλο «κοκκίνισμα» δανείων.

Η αντίσταση των διοικήσεων των τραπεζών στις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που έλαβαν και τον χαρακτήρα “τελεσιγράφου”, προβληματίζει την κυβέρνηση που έχει επενδύσει πολιτικά σε μία λύση που θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την εκτόξευση των επιτοκίων στα δάνεια, την ώρα που η κοινωνική πίεση χτυπάει κόκκινο και αποτυπώνεται και δημοσκοπικά.

Η πρόταση Στουρνάρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα καλύπτει το 50% της επιβάρυνσης που προκύπτει από τα νέα αυξημένα επιτόκια, ειδικά για τα δάνεια πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών -με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι με 15 εκατ. ευρώ μπορούν να διευκολυνθούν περίπου 25-30 χιλιάδες δανειολήπτες, αριθμός, όμως, μικρός, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που αφορά πολλούς περισσότερους, ακόμα και εκείνους που κρατούν μεν ενήμερα τα δάνειά τους, δεν είναι βέβαιο, όμως, πως θα συνεχίσουν να το πράττουν τους επόμενους μήνες καθώς διογκώνεται η οικονομική κρίση. Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι να συμφωνήσει ο εποπτικός μηχανισμός, SSM.

Ο κίνδυνος είναι ο SSM να χαρακτηρίζει τα δάνεια που θα δικαιούνται αυτήν την επιδότηση ως μη εξυπηρετούμενα και οι τράπεζες να πρέπει να πάρουν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια πρόσθετες προβλέψεις. Με στόχο να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να επεξεργαστούν από κοινού την πρόταση και να την υποβάλουν στον SSM εντός δύο-τριών ημερών. Υπάρχει αισιοδοξία ότι ο SSM θα την αποδεχτεί. Όλα τα υπόλοιπα (επιτόκια, προμήθειες κλπ) παραμένουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε τράπεζας.

Ο υπουργός Οικονομικών εστιάζει περισσότερο πιά στο θέμα των εξωφρενικών προμηθειών που, όμως, αποτελούν σημαντικό μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών, ενώ η αγορά αγκομαχά και από την έλλειψη ρευστότητας, καθώς, όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Γ.Καββαθάς, Γ. Χατζηθεοδοσίου κ.ά) μόνο 45.000 από τις 800.000 επιχειρήσεις του κλάδου πληρούν τα αυστηρά κριτήρια των τραπεζών και έχουν πρόσβαση σε δανεισμό.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην σύμφωνη γνώμη του SSM, ώστε να παρουσιάσει μάι συμφωνία πολιτικά αξιοποιήσιμη, αν και θεωρείται πως δεν θα επιλύσει αρκετά βασικά προβλήματα.

Σχετικά Άρθρα