Οι Ενώσεις ασθενών αξιολογούν στο libre το νέο νόμο για το ΕΣΥ: “Kαθιστά νόμιμη την πρακτική της διαφθοράς”
Ο νόμος για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη («ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» ) που κατέθεσαν (ως νομοσχέδιο) ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και να πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις από την πλειονότητα των άμεσα εμπλεκόμενων: από γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και από συλλόγους ασθενών, που τονίζουν ότι με το νέο νόμο επιχειρείται η κατάργηση του πυρήνα του ΕΣΥ, η δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες.
Από τη μεριά των συλλόγων ασθενών, μπορεί η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Ένωση Σπάνιων Παθήσεων να τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, όμως, τόσο η ΕΣΑμΕΑ όσο και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα στάθηκαν από την πρώτη στιγμή της γνωστοποίησης του περιεχομένου του απέναντι στο νομοσχέδιο.
«Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. δεν τάσσεται υπέρ των ασθενών δυο ταχυτήτων, που θα δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο!»
«Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα,(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), η οποία δεν ανήκει στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας, διαχωρίζει τη θέση της από την Ένωση Ασθενών και την Ένωση Σπάνιων Παθήσεων και δεν τάσσεται υπέρ των ασθενών δυο ταχυτήτων που θα δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο!», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.
«Σε μια περίοδο κρίσιμη, με αυξημένες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης, όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημαντική αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του δημόσιου νοσοκομείου.
Με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, αλλάζει όλη η φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από την καθολική, ισότιμη και δωρεάν φροντίδα, την οποία διασφάλιζε ο γιατρός –δημόσιος λειτουργός που ήταν αποκλειστικά απασχολούμενος στις δημόσιες δομές υγείας και αφοσιωμένος στη περίθαλψη χωρίς οικονομική συναλλαγή– πάμε σε γιατρούς αλλά και σε ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων εντός του Ε.Σ.Υ.».
«Η υγεία μας δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από το πορτοφόλι μας!»
«Ζητάμε τη συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας! Ποιοτική Δημόσια Υγεία. Δεν παίζουμε με την υγεία. Περίθαλψη με αξιοπρέπεια και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Η ποιοτική δημόσια υγεία απαιτεί οργανωμένη πρόληψη, αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών, πρόσθετο προσωπικό, όπου υπάρχει ανάγκη, πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής και της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και καλή εξυπηρέτηση του πολίτη με προτεραιότητα στις πιο ευαίσθητες ομάδες. Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα όλων!
Το πολύτιμο αγαθό της υγείας είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και θα το υπερασπιζόμαστε πάντα!», αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κα Αθανασία Παππά, η οποία μίλησε στο libre, δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τον ασθενή που καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, τασσόμενη κατά του νομοσχεδίου, ενώ εξήγησε με ποιο απλό στην εφαρμογή του τρόπο ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται, δεν ξοδεύεται και δεν μπορεί να εκβιαστεί στην ανάγκη του.
· Ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων υπήρχαν πάντα εντός του Ε.Σ.Υ. Με ποιο τρόπο επιδεινώνει ο νέος νόμος τις ανισότητες;
«Ασθενείς πολλών ταχυτήτων υπάρχουν στην κοινωνία όχι σε ένα θεσμοθετημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας!
Για παράδειγμα, εγώ όταν ήμουν ανασφάλιστη και χρειάστηκε να νοσηλευτώ αρκετές φορές ή να έχω την ακριβή θεραπεία μου, είχα ακριβώς την ίδια μεταχείριση με οποιονδήποτε άλλον πολίτη. Ποτέ δεν χρειάστηκε να δώσω οτιδήποτε και ποτέ δεν μου ζητήθηκε να δώσω φακελάκι.
Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο που διαπερνά την κοινωνία διαχρονικά και χρειάζεται και διεφθαρμένο λειτουργό και διαφθορέα ασθενή. Ο θεσμός γίνεται για να υπερασπίσει το δικαίωμα της ισονομίας έναντι πάντων και αυτό διαταράσσεται με το νομοσχέδιο, το οποίο καθιστά νόμιμη τη διαφθορά και την αποδέχεται ως πρακτική!
Δίνοντας, λοιπόν, τη δυνατότητα λήψης αμοιβής, σε οποιονδήποτε εντός ενός ενιαίου εθνικού συστήματος υγείας, αυτομάτως, διαταράσσει την ισότιμη μεταχείριση, με αποτέλεσμα ο εύπορος να έχει προνομιακή μεταχείριση».
· Ζητάτε συνολική αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Ποιοτική Δημόσια Υγεία. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα των αλλαγών που προτείνετε;
«Αυτό που ζητάμε είναι τα αυτονόητα:
· Θεσμοθέτηση οικογενειακού ιατρού και υπηρεσιών ΠΦΥ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης,
· δομημένη δευτεροβάθμια με παραπομπές σε όλη τη χώρα, και φυσικά,
· απολύτως στελεχωμένα τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Δεν θέλω να αναφέρω το τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά σας αναφέρω τι ακριβώς γίνεται στο υγειονομικό σώμα του στρατού:
Στο στρατό, υπάρχει ένα δομημένο σύστημα υγείας και περίθαλψης που σε κάθε μονάδα υπάρχει γιατρός, στα μεγάλα στρατόπεδα ΣΤΕΠ, το οποίο έχει μέχρι και ασθενοφόρο, με το οποίο ο στρατιώτης διακομίζεται στο ΚΙΧΝΕ της περιοχής και, αν υπάρχει λόγος, διακομίζεται στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το 401 στην Αθήνα ή το 424 στη Θεσσαλονίκη κλπ. Φυσικά, σε κανένα σημείο της διαδικασίας δεν καλείται ο στρατιώτης να πληρώσει οτιδήποτε. Σε ένα τέτοιο δομημένο σύστημα υγείας, ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται και δεν ξοδεύεται. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν μπορεί να εκβιαστεί στην ανάγκη του!».