Πλειστηριασμοί: Τι κρύβεται πίσω από τη… σπουδή για συμφωνία με τις τράπεζες – Πολιτική “βόμβα” τα κόκκινα δάνεια
Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης αποτελούν τα “κόκκινα” δάνεια καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απο το τελευταίο έτος το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σχεδόν διπλασιάστηκε ενώ το επιτόκιο των καταθέσεων παραμένει σχεδόν “μηδενικό”.
Για αυτό και ο πρωθυπουργός την “βγήκε απο τα Αριστερά” στους τραπεζίτες ζητώντας τους να στηρίξουν έμπρακτα τους ευάλωτους δανειολήπτες και τους ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται η απόδοση bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως “η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να αντιμετωπίσει τον όγκο των 238 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και να αναχαιτίσει τη δημιουργία νέου”. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως ένα απο αυτά τα μέτρα είναι ο νέος, σύγχρονος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020.
- “Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο πρωτοπορεί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων, κάτω από την «ομπρέλα» μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών” σημειώνουν απο την κυβέρνηση.
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.221 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 65% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο. Μόνο τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 500 νέες ρυθμίσεις, και το τελευταίο δεκαήμερο περίπου 200 νέες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητήθηκαν:
- Η κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση ζήτησε η πρόταση να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
- Η κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
- Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ.. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η κυβέρνηση ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
- Η επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.