Βόζεμπεργκ στο libre: Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει ανυπόστατους ισχυρισμούς ως πραγματικά δεδομένα

Βόζεμπεργκ στο libre: Η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει ανυπόστατους ισχυρισμούς ως πραγματικά δεδομένα

«Η Ευρώπη και στο πρόβλημα της ενέργειας οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη, δοθέντος ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση υπαρξιακού χαρακτήρα», τονίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπερκ στη συνέντευξή της στο libre.

Όσον αφορά στο ζήτημα των παρακολουθησεων επισημαίνει πως «έχει καταστεί σαφές ότι καμία ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας δεν διαθέτει ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο αντίστοιχο κακόβουλο λογισμικό».

Με αφορμή δε την υπόθεση με την «Κιβωτό του Κόσμου» τονίζει: «Οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι και αυστηροί απέναντι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά κακοποίησης ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών».

Συνέντευξη

-Κυρία Βόζεμπεργκ πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό τονίσατε ότι «ζητούμενο παραμένει ακόμα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γι’ αυτό πρέπει να οριστεί υποχρεωτική».  Είπατε επίσης ότι «είναι μονόδρομος ένας μηχανισμός υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς και δίκαιη κατανομή της ευθύνης για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα». Συμπέρασμα: Μετά από σχεδόν 10 χρόνια το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών δεν έχει λυθεί. Για πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική;

Με τις παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις ερωτήσεις που απευθύνω προς την Επιτροπή επιχειρώ να αναδείξω την κατάσταση που επικρατεί δίνοντας έμφαση  αφ’ ενός στην αβελτηρία και την απουσία αλληλεγγύης από την πλευρά της  Ευρώπης και αφ’ ετέρου στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

  • Με κάθε ευκαιρία τονίζω ότι η Ελλάδα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που είναι και  σύνορα της Ευρώπης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα υπογραμμίζω ότι οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η πατρίδα μας και η συνεχιζόμενη ανοχή που επιδεικνύει η Τουρκία απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και υπονομεύουν την εσωτερική της ασφάλεια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης όμως οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας, που περιφρονεί κάθε έννοια δικαίου, με την εργαλειοποίηση απελπισμένων ψυχών ως μέσο άσκησης πίεσης στην ΕΕ.

  • Μετά από σχεδόν μία δεκαετία ανεπαρκούς διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει επιτέλους από ευχολόγιο να γίνει πράξη. 

Ειδικά σε μία περίοδο κρίσης και γεωπολιτικής αναταραχής, όπως αυτή που βιώνουμε, απαιτείται έμπρακτη στήριξη από την Ευρώπη και  συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών για έναν μηχανισμό υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε.

Σε μια συγκυρία τόσο έντονων διεθνών διενέξεων και απειλών, είναι ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια να αποδείξει στην πράξη ότι  αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και αλληλεγγύης και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες παραμένουν ισχυρές, αναλλοίωτες και αδιαπραγμάτευτες.

-Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σ’ ό, τι αφορά το θέμα της ενέργειας και του λεγόμενου πλαφόν στο φυσικό αέριο. Για πόσο μπορεί να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την πολιτική διαχείριση;

Η Ευρώπη και στο πρόβλημα της ενέργειας οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη, δοθέντος ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίση υπαρξιακού χαρακτήρα.

  • Είναι προφανές ότι η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει το ενεργειακό, με σαφή στόχο την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Από τη στιγμή που η Ρωσία αθετεί τα συμβόλαια και περιορίζει σκόπιμα την προσφορά με στόχο τον έλεγχο των τιμών, δεν έχει νόημα να αφήνουμε ελεύθερες τις αγορές. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σαφή χειραγώγηση της αγοράς, η παρέμβαση της ΕΕ όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά και απαιτείται.

Η Ευρώπη έχει φθάσει σε σημείο να πληρώνει δύο έως τρεις φορές περισσότερο για το φυσικό αέριο σε σχέση με την Ασία.

Με αυτά τα δεδομένα δεκαπέντε κράτη-μέλη, με την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν εκφράσει καθαρά την υποστήριξή τους στην επιβολή πλαφόν στις τιμές, προκειμένου η Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου.

  • Κανένα νοικοκυριό, καμία εταιρεία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί και να λειτουργήσει ομαλά σε μία αγορά όπου οι τιμές κινούνται ανεξέλεγκτα. Είναι πράξη κοινής λογικής να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Όμως το πλαφόν στα 275 ευρώ ανά MWh που προτάθηκε από την Επιτροπή δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη και αυτός είναι ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ ανά MWh.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχατε ασκήσει κριτική στην Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιντ Βελντ, μέλος της Επιτροπής pega, τονίζοντας ότι προχώρησε σε προσωπικές εκτιμήσεις και ότι δεν υπάρχουν στέρεες αποδείξεις για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της παρακολούθησης με κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο ακολούθησαν δημοσιεύματα με συγκεκριμένα ονόματα αστυνομικών που εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις, ενώ σε ένα από αυτά αναφερόταν ότι το predator το αγόρασε η ΕΥΠ. Επιμένετε να υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών που κατηύθυναν τις παρακολουθήσεις;

Από την πρώτη στιγμή έχει καταστεί σαφές ότι καμία ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας δεν διαθέτει ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο αντίστοιχο κακόβουλο λογισμικό.

Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και από όλες τις έως τώρα σχετικές διαδικασίες. Οι ισχυρισμοί για κακόβουλα λογισμικά έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά, από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τους διοικητές της ΕΥΠ κατά την έρευνα που διεξήχθη στην Εξεταστική Επιτροπή.

  • Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ότι παρουσιάστηκε σύνδεση του Predator με κρατικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο με την ΕΥΠ.

Αυτά τα ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αφού απέτυχε στην καταστροφολογία, τώρα εστιάζει στη σκανδαλολογία. Παρουσιάζει ανυπόστατους ισχυρισμούς ως πραγματικά δεδομένα. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει το κακόβουλο λογισμικό predator και ότι αστυνομικοί ενεργούσαν παρακολουθήσεις προβάλλοντας  τα σαν δεδομένα χωρίς καμία απόδειξη και χωρίς κανένα στοιχείο.

  • Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση των ισχυρισμών και των εξιστορήσεων που δημοσιεύονται όλο αυτό το διάστημα είναι έργο και υποχρέωση της Δικαιοσύνης, η οποία και θα δώσει οριστικές απαντήσεις για τη δράση των λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα, από την αρχική τους εμφάνιση και όχι μόνο για μια περιορισμένη χρονικά περίοδο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της με το νομοσχέδιο που ήδη κατέθεσε στη Βουλή για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένωνπροχωρά στην περαιτέρω θεσμική οχύρωση της Πολιτείας και του πολιτικού συστήματος.

  • Με την εν λόγω νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση εξασφαλίζει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας, εντός του συνταγματικού πλαισίου και στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.

Παράλληλα ενισχύει τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στις απειλές που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη, εκσυγχρονίζοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν πρόσφατα.

Στην ελληνική επικαιρότητα κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες και το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου». Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει όσα πρέπει για τα παιδιά που – χωρίς να φέρουν ευθύνη – ζουν ή περνούν ένα μέρος της ζωής τους σε Ιδρύματα;

Οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στην «Κιβωτό του Κόσμου» που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και αυξημένη ευαισθησία, καθώς αφορούν παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας.

  •  Οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι και αυστηροί απέναντι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά κακοποίησης ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών.

Η κυβέρνηση προχώρησε αμέσως στην αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου» με γνώμονα την προστασία των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή, για να διασφαλιστεί  η ομαλή της λειτουργία.

  • Αυτό που δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί είναι η θεσμική οχύρωση και οργάνωση του χώρου, με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών και η ενίσχυση της προσπάθειας για αποϊδρυματοποίηση και ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής έχει ήδη προχωρήσει στη θέσπιση επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, στη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι και στη μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα βρίσκεται σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες. Υπενθυμίζω επίσης την αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που υιοθετήθηκε στην τελευταία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Σχετικά Άρθρα