Όρους για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων θέτει ο Πούτιν – Ζητά την αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών

Όρους για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων θέτει ο Πούτιν – Ζητά την αναγνώριση των προσαρτημένων περιοχών

Όρους που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτοί για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων θέτει η Μόσχα δια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ανοιχτός σε μια πιθανή διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο η άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει στη Ρωσία μειώνει την πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως εξάλλου είπε μόλις χθες, είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή συνομιλιών, με την προϋπόθεση ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναζητά τρόπο να λήξει ο πόλεμος. Για την ώρα η Ρωσία ή ο ηγέτης της δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι ο Πούτιν «ήταν, είναι και πάντα θα είναι ανοιχτός σε συνομιλίες».

Εν τω μεταξύ και από άλλες πλευρές ακούγονται εκκλήσεις προς τον Πούτιν να βρεθεί μια διπλωματική λύση για το τέλος του πολέμου, πόσο μάλλον που η κατάσταση επί του στρατιωτικού πεδίου δείχνει ότι η Ρωσία δεν πετυχαίνει τους στόχους της.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ζήτησε να βρεθεί μια διπλωματική λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Είναι μια θέση που εξέφρασε ο Γερμανός ηγέτης στον Ρώσο πρόεδρο σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η απάντηση του Πούτιν, όπως επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ήταν ότι η δυτική θέση είναι «καταστροφική», καλώντας το Βερολίνο να ξανασκεφτεί τη θέση του. Η Γερμανία έχει παραχωρήσει στην Ουκρανία βαριά όπλα, ενώ εκπαιδεύει και Ουκρανούς στρατιωτικούς, ωστόσο αρνείται ότι συνομιλεί με το Κίεβο για την μεταφορά ή την παραχώρηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Ο Guardian σημειώνει ότι δηλώσεις όπως αυτές δείχνουν ότι μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα, παρά το ότι και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να εμπλακούν σε συνομιλίες – αλλά με τα τρέχοντα δεδομένα το πότε και πώς των συνομιλιών απέχει πολύ. Το Κίεβο, από την πλευρά του, σταθερά απορρίπτει την προοπτική συνομιλιών, εκτός αν η Ρωσία τερματίσει τις επιθέσεις στο έδαφός του και αποσύρει τις δυνάμεις του από τα εδάφη του.

Σχετικά Άρθρα