Ημερομηνία εκλογών: Γιατί παίρνει προβάδισμα η…5η Μαρτίου- Το “μήνυμα” του Λονδίνου και οι δεύτερες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως κερδίζει έδαφος ένα εκλογικό σενάριο στο Μέγαρο Μαξίμου (μεταξύ όσων έχουν ακουστεί και γραφτεί τελευταία) που τοποθετεί χρονικά την διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης -με την απλή αναλογική- στις 5 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του libre από κυβερνητικές πηγές (πάντοτε με την πιθανότητα να το προωθούν εκείνοι που το υποστηρίζουν…), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει ευκαιρία (ανάλογα με τις εξελίξεις) μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θα προσδιορίσει χρονικά τις εκλογές γι΄ αυτήν την ημερομηνία, εγκαινιάζοντας, ουσιαστικά, την προεκλογική περίοδο.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν ήταν “γλώττα λανθάσουσα”, ούτε ρητορική υπερβολή, η ατάκα του πρωθυπουργού ότι “το κλίμα μυρίζει εκλογές”, την οποία επανέλαβε και από το Λονδίνο. Το γεγονός, δε, πως, ενώπιον στελεχών της Morgan Stanley και άλλων διεθνών οίκων και επενδυτών, εισήλθε ακόμα και στην “αριθμητική των εκλογών”, λέγοντας πως μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία με ένα ποσοστό 37-38%, προδίδει την προσπάθεια του να πείσει πως ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης δεν έχει κλείσει.
Το συγκεκριμένο εκλογικό σενάριο της 5ης Μαρτίου (το οποίο, όπως και όλα τα άλλα, περιέχει σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας) λαμβάνει, όπως αναφέρουν οι πηγές, υπόψιν του ότι, με βάση τα συνταγματικά περιθώρια, η δεύτερη κάλπη (με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ) μπορεί να στηθεί ακόμα και την Κυριακή των Βαϊων, πριν, δηλαδή, το Πάσχα που εορτάζεται, φέτος, στις 16 Απριλίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνυπολογίσει όλες τις θετικές και αρνητικές παραμέτρους κάθε πιθανής ημερομηνίας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, οπότε λήγει η κυβερνητική θητεία. Ακόμα και την πιθανότητα μικρής παράτασής της, όπως προβλέπεται, που θα ωθούσε την διεξαγωγή των εκλογών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η 5η Μαρτίου προκρίνεται, αυτή την ώρα, και για τον πρόσθετο λόγο ότι απέχει αρκετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές , κι έτσι οι υποψήφιοι της Ν.Δ και τα στελέχη της μπορούν να εστιάσουν στις εθνικές εκλογές, αφήνοντας ικανό χρόνο να ασχοληθούν με τους δήμους και τις περιφέρειες.
Σε όλα αυτά λαμβάνονται υπόψιν, επίσης, το κόστος των μετακινήσεων των ετεροδημοτών, όπως και η αποχή των νεότερων ψηφοφόρων που σαρωτικά, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις, προκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα φτάσουν στις κάλπες.
Το σενάριο φαίνεται πως επιβεβαιώνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις σημερινές δηλώσεις του.
Λονδίνο: Μόνο αυτοδυναμία;
Στο Λονδίνο, πάντως, ο πρωθυπουργός άκουσε αρκετά δυσάρεστα πράγματα. Η επενδυτική βαθμίδα μετατίθεται για το 2024, οι αγορές δε εκτιμούν ψηλά στις προτεραιότητες τους τον “πολιτικό κίνδυνο” λόγω του εκλογικου κύκλοι στην Ελλάδα και επιθυμούν το τέλος της περιόδου αστάθειας όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η σοβαρότερη αδυναμία, ίσως, του πρωθυπουργού ήταν πως είχε να τους προσφέρει ένα μόνο σενάριο: την αυτοδυναμία. Το γεγονός πως έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πιθανότητες να υπάρξει κυβερνητικός εταίρος (ΠΑΣΟΚ), εκτιμάται από πολλούς διεθνείς αναλυτές ως μία ανησυχητική παράμετρος για το κυβερνών κόμμα.
Ο ρόλος των μετρήσεων
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται από όλες τις πλευρές είναι εάν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει έως τότε, υπό το βάρος της ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά, των πλειστηριασμών, και, φυσικά, και του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο έχει “ουρές” και θα αναζωπυρώνεται το επόμενο διάστημα.
Υπάρχει και μία κρυφή παράμετρος και αφορά τις δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα κάποιων -όχι όλων…- μετρήσεων βοηθούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλούνται το άνετο προβάδισμα, κάτι που κρατά χαμηλά τις εσωκομματικές γκρίνιες. Όταν η Ν.Δ εμφανίζεται να χάνει αργά περίπου μισή μονάδα κάθε μήνα, τον δε ΣΥΡΙΖΑ να μην ωφελείται από τις απώλειες, είναι δύσκολο να εγερθεί οιαδήποτε αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, ακόμα κι αν οι συζητήσεις έχουν φουντώσει και οι ομάδες επιρροής (εντός και εκτός Ν.Δ) επεξεργάζονται ήδη λύσεις και πρόσωπα που μπορούν να τις εκφράσουν.
Η 7η Δεκεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς θα εγκαινιάσει το Ίδρυμά του και θα απευθύνει πολιτική ομιλία θεωρείται κρίσιμη. Αφενός για το εάν ο πρώην πρωθυπουργός (μετά και το πρόσφατο δείπνο με τον Κώστα Καραμανλή στον “Βασίλη” της Κηφισιάς) θα αναφερθεί στον σκληρό πυρήνα της αντιπαράθεσης και, ειδικότερα, στις υποκλοπές -ή εάν θα παραμείνει στο προσφιλές γι αυτόν και πολιτικά ευκολότερο για την κυβέρνηση πεδίο των ελληνοτουρκικών-, αφετέρου επειδή όλα αυτά θα συμβούν ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προτίμησε να μην απουσιάζει, για να συγκρατήσει έτσι τις εντυπώσεις για ρήγμα στη σχέση του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Οι απόψεις για το τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς διϊστανται: άλλοι λένε πως θα πει πράγματα που δεν θα είναι ευχάριστα για τον πρωθυπουργό, άλλοι, ωστόσο, προβλέπουν πως θα κρατήσει τα πυρά του για το βράδυ των επόμενων εκλογών, αναλόγως του αποτελέσματος.
Το γεγονός, δε, ότι έχουν προκληθεί στηνς εκδήλωση και οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την συγκυρία…