Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες πολιτικές μάχες, τα ψηφοδέλτια και η… νέα “σύγκρουση” για την τοπική αυτοδιοίκηση
Για τρεις μεγάλες μάχες ετοιμαζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Για το ΕΣΥ, την ΕΥΠ και τον Προϋπολογισμό της «βίαιης αναδιανομής των περιουσιών των πολιτών στους λίγους». «Πιο πίσω από τον Μητσοτάκη και την πολιτική του δεν πάει», η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ.
Η πίεση των στελεχών για τα ψηφοδέλτια «σκοντάφτει» στην απογραφή.
Με τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να ομονοούν στη βασική χάραξη της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας αναβάθμισε τον εκλογικό συναγερμό στο δρόμο για τις κάλπες. Τα λάθη δεν συγχωρούνται σε αυτή τη συγκυρία και όπως παρατήρησαν από το στενό πυρήνα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα «η μάχη για τις εκλογές δεν θα είναι» εύκολη.
- «Είναι αδίστακτοι σημείωναν» χαρακτηριστικά δίνοντας από την πλευρά τους και το στίγμα μιας προεκλογικής περιόδου και μάχης μέχρις εσχάτων με τη ΝΔ και την κυβέρνηση να μετέρχεται κάθε μέσου θεμιτού ή αθέμιτου.
Το πολιτικό κλίμα προοιωνίζεται όχι απλά θερμό αλλά βαθιά τοξικό με την αίσθηση που υπήρχε μέχρι τώρα στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι θα «γίνουν ασχήμιες» να επαληθεύεται τώρα και στο αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο.
Ψηφοδέλτια
Η πίεση των στελεχών για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων φαίνεται ότι σκοντάφτει στο παιχνίδι που παίζεται πάνω στο ζήτημα της απογραφής από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέχρι τις γιορτές θα πρέπει το υπουργείο εσωτερικών να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 και ανάλογα με το χρόνο των εκλογών θα φανεί και αν θα αλλάξουν και οι εκλογικοί κατάλογοι.
Το θέμα απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία και η ανάγκη να μην γίνουν λάθος ή βεβιασμένοι υπολογισμοί σε μια μάχη που δεν συγχωρεί επιπολαιότητες υποτάσσει την ανάγκη των υποψηφίων να ανοίξουν ο καθένας τη δική του προεκλογική αυλαία στις περιφέρειές του.
Σε κάθε περίπτωση η ανακατανομή των εδρών δεν πρέπει να προσπερνάται αβίαστα καθώς η αλλαγή μιας περιφέρειας από διεδρική σε μονοεδρική ή η αύξηση των εδρών σε μια άλλη αστική περιφέρεια αναμφίβολα σε συνθήκες απλής αναλογικής μπορεί να μεταβάλλει τις ισορροπίες του εκλογικού χάρτη.
Παρών από την Ομπρέλα
Ωστόσο η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.
Σπίρτζης και Ζαχαριάδης που τρέχουν τα ψηφοδέλτια και την επικίνδυνη αποστολή της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου στην αυτοδιοίκηση βρίσκουν μπροστά τους ισχυρές αντιστάσεις από τα στελέχη μεσαία ή κεντρικά της Ομπρέλας.
- Μπορεί να μοιάζουν δευτερεύουσες οι διαφωνίες για την τακτική και τη στραττηγική ωστόσο στο παρασκήνιο υποβόσκει η δυσαρέσκεια των στελεχών της Ομπρέλας γιατί μετά τις εσωκομματικές κάλπες βρέθηκαν εκτός νυμφώνος σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων.
Ο Πάνος Σκουρλέτης φέρεται να έθεσε το ζήτημα σε έντονη αντιπαράθεση με τον Χρήστο Σπίρτζη θίγοντας το γεγονός ότι δεν μπορεί στο εγχείρημα της συγκρότησης συμμαχιών ή των χρισμάτων να μη μετέχουν και οι τοπικές οργανώσεις.
Ήταν ο δεύτερος γύρος της σύγκρουσης στην ΚΕ όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για το «καλό παιδί» της τοπικής οργάνωσης που τελικά όμως δεν περπάτησε η υποψηφιότητά του ή τις σκληρές αντιστάσεις που έβαζαν διάφορες οργανώσεις για να μην δοθεί στήριξη σε πιο κεντρώες υποψηφιότητες που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνεται μονόχρωμος για τη ΝΔ.
Μάχη σε τρία μέτωπα
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως βλέπει μπροστά του τις τρεις σκληρές μάχες που έχει να δώσει στη Βουλή.
Η πρώτη είναι το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ που γυρνά όπως σημειώνουν τη δημόσια υγεία στις δεκαετίες του 60 και του 70, χωρίς ουσιαστική καθολική και δωρεάν νοσοκομειακή κάλυψη και περίθαλψη με το ιδρυτικό χαρακτήρα του ΕΣΥ να καταργείται μετά από 5 δεκαετίες και μια πανδημία.
Η δεύτερη μάχη είναι αυτή για το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με τον κ. Τσίπρα να επιμένει ότι η υπόθεση αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα εκτιμά ότι το θέμα θα κινητοποιήσει τους νέους στην κάλπη, το σημαντικότερο εκλογικό σώμα που μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς.
Το θέμα εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με την κοινωνική ασφυξία (τρίτη μάχη) λόγω της καταβαράθρωσης της αγοραστικής δύναμης και μισθωτών, συνταξιούχων και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φθείρει την κυβέρνηση οριζόντια και μάλιστα με ένταση και σε βάθος.
Και δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος στη νέα γενιά για το κράτος δικαίου, την έντασης της ανασφάλειας και του κινδύνου έντασης του αυταρχισμού του κράτους όπως αυτός εκφράστηκε και στην καρδιά της πανδημίας.
Είναι και οι τριγμοί που βλέπουν από το ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.