Μετωπική για τη διατήρηση του δημόσιου ΕΣΥ – 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο ν/σ του Υπ. Υγείας
Οι ενώσεις των υγειονομικών, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΙΝΑΠ, έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη 24ωρη απεργία και στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας και έχουν σημάνει συναγερμό ανάλογης σοβαρότητας με τις καταστροφικές επιπτώσεις που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την επόμενη μέρα της δημόσιας υγείας -όπως τη γνωρίζουν οι πολίτες- στη χώρα μας.
Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων καλούν σε μαζική στήριξη των πολιτών στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης έξω από τη Βουλή στη 1 μμ., ώστε να υπάρξει ένα τεράστιο και ηχηρό κύμα εναντίωσης στις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης εις βάρος της δημόσιας υγείας για χάρη του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και των μεγαλοκλινικαρχών. Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της η μάχη αυτή για την προστασία της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ώστε αυτή να μη γίνει βορά στα χέρια των αρπακτικών ιδιωτών και του κέρδους, αφορά όλη την κοινωνία καθώς η υγεία είναι ένα δημόσιο και αναγκαίο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Έτσι, καλεί όλους τους πολίτες να εναντιωθούν στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα της δημόσιας υγείας μέχρι την οριστική απόσυρσή του ή την κατάργησή του.
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τον καταστροφικό χαρακτήρα των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης οι υγειονομικοί προχώρησαν σε μια αναβαθμισμένη δράση με συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας μέχρι το μεσημέρι, οπότε υπήρξε προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από κτίριο. Η κυβέρνηση έσπευσε να περικυκλώσει τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όμως εκείνοι δεν αποχώρησαν από το κτίριο μέχρι το μεσημέρι.
- Αργότερα αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο αίτημα των γιατρών για απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απόσυρση του νομοσχεδίου», δήλωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι νοσοκομειακοί γιατροί εκβιάζονται να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών για να αυξήσουν το εισόδημά τους και μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε “κόμβο” για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων από τα “κοράκια” της ιδιωτικής Υγείας. Με την κατάληψή τους το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που έρχεται να τσακίσει ακόμα και το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη», επεσήμανε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
- Την αντιμετώπιση των υγειονομικών ως εγκληματιών κατήγγειλε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, αναδεικνύοντας τη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για μεταφορά των βασικών καθολικά προσβάσιμων υπηρεσιών της δημόσιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα των λίγων και εκλεκτών με κριτήριο το κέδρος.
«Χθες ήταν η δεύτερη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των λοιπών υγειονομικών σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-νεκροθάφτη κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και ΕΣΥ. Η αντίδραση της κυβέρνησης στους αγωνιζόμενους γιατρούς που ανήρτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας ήταν να φέρει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λες και είχε να αντιμετωπίσει κάποιους επικίνδυνους εγκληματίες. Στη συνάντηση δε αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό κ. Πλεύρη προέκυψε πως το νομοσχέδιο κατάργησης της δημόσιας περίθαλψης αποτελεί στρατηγική επιλογή συνολικά της κυβέρνησης.
Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δίνεται το ελεύθερο σε ιδιώτες γιατρούς να «βολτάρουν» στα δημόσια νοσοκομεία και αντίστροφα σε συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ να «βολτάρουν» στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι γνωστοί πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε καν την τυπική άδεια του διοικητή του νοσοκομείου για να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη νομοθετημένη διάταξη περί «απογευματινών» επ’ αμοιβή χειρουργείων θα οδηγήσει τους ασθενείς είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν «νόμιμο» φακελάκι μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο ή να οδηγούνται εκβιαστικά ως πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Συνοδευτικά στο παραπάνω υπάρχουν διατάξεις που θίγουν καίρια τα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών πτυχιούχων της Ιατρικής, ειδικευόμενων και επικουρικών ειδικευμένων.
Τέλος, η κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθολογικά των γιατρών κάνει έναν κουτοπόνηρο ελιγμό, επαναδιατυπώνοντας το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και δίνοντας κάποιες πενιχρές αυξήσεις ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία. Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλούν τον λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους η ΑΔΕΔΥ καθώς και πάρα πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία άλλων κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις συνταξιούχων και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.
- Προκλητική και υποτιμητική προς τον αγώνα των υγειονομικών υπήρξε η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος επιχείρησε -κατά πάγια πρακτική της κυβέρνησης ενάντια στα αντιπολιτευόμενα κινήματα- να τους παρουσιάσει ως μειοψηφία και οριακά περιθωριακά στοιχεία που εκπροσωπούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Έτσι, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην αφήσει αναπάντητες τις αξιώσεις του «γαλάζιου» υπουργού και τον έβαλε στη… θέση του.
«Ο κ. υπουργός σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή επιχείρησε να παρουσιάσει ως μειοψηφία τις αντιδράσεις απέναντι στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Είπε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στους συνδικαλιστές και ότι ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις.
Να του εξηγήσουμε κάτι.
Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημα τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή δια της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί παλεύουν για αυξήσεις μισθών, εφαρμογή των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου πάγου που υποχρεώνουν την πολιτεία να επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012. Απορρίπτουμε συνολικά τις μισθολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, δεν εξαγοραζόμαστε, ούτε λοξοκοιτάμε τις τσέπες των ασθενών για έξτρα εισόδημα.
Ο κ. υπουργός αν θέλει να δει ισχνές μειοψηφίες δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις, όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι μέλη του ΠΙΣ, έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού υποστηρικτές της.
Για τις αρχαιρεσίες της ΟΕΝΓΕ ψήφισαν 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί και με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθολικά, χωρίς αστερίσκους.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κύριος Πλεύρης εχθρεύεται τη συλλογική οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους. Όμως όπως ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις, έτσι και οι εργαζόμενοι εκλέγουν τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Οι 10.000 νοσοκομειακοί γιατροί που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μας ανέθεσαν την αποστολή να οργανώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.
Κείμενο υπογραφών της ΟΕΝΓΕ για την απόσυρση του νομοσχεδίου-εκτρώματος
Στο πλαίσιο του καλέσματος προς τους πολίτες για έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των γιατρών, ώστε να ακουστεί δυνατά η πλειοψηφική «φωνή» των πολιτών μέχρι το Μαξίμου, η ΟΕΝΓΕ δημοσίευσε κείμενο υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο, δεν διορθώνεται ούτε συζητιέται. Να σημάνει συναγερμός παντού! Πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών, των υγειονομικών και του λαού», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.