Πώς θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι 2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί- Γιαννάκκος στο libre: Δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ

Πώς θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι 2.200 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί- Γιαννάκκος στο libre: Δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ

Η επιστροφή των 2.200 περίπου ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ ήταν προδιαγεγραμμένη μετά την απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών ανακοίνωσε ήδη χτες (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ διευκρινίσεις έδωσε και σήμερα (Τρίτη 29 Νοεμβρίου), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.Μάλιστα ο κ. Πλεύρης σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι μία επικίνδυνη απόφαση για τη δημόσια υγεία». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, αφού καθοριστεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης δήλωσε:

«Με βάση την απόφαση του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ, που επανεξέτασε το μέτρο, η Ολομέλεια το έχει κρίνει συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ότι από τον Απρίλιο και μετά αυτό μας λέει δεν έπρεπε να παραταθεί το μέτρο. Ήδη, έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ σας λέω θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση, στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές.

Άρα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους όμως προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε το πρωτόκολλο. Απόφαση την 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και μετά την απόφαση του ΣτΕ δε θα ανανεωθεί. Τώρα με βάση τα πρωτόκολλα που θα ολοκληρώσουμε δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου από τη στιγμή που έκρινε αυτό το ΣτΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα πρέπει να κάνουν rapid test, κάθε εβδομάδα, που θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Να θυμίσουμε τέλος ότι στο ΣτΕ είχε προσφύγει δύο φορές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Μ. Γιαννάκος: Είναι δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ

Όπως σχολίασε στο libre, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ήταν αναμενόμενο να επιστρέψουν άμεσα οι συνάδελφοί του στην εργασία τους, αφού ο υπουργός Υγείας, κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.
«Είναι δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ για τη μετριοπαθή στάση που έχει επιδείξει  σε αυτό το μείζον ζήτημα», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.

«Προσφύγαμε δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε η μετριοπαθής στάση της ΠΟΕΔΗΝ για την επιστροφή των συναδέλφων. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία για τα εμβόλια, επειδή στον μαζικό εμβολιασμό οφείλουμε εν πολλοίς τη σημερινή καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Αυτό είναι μήνυμα προς όλους! Εξάλλου, πρώτοι οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε καθολικά ποσοστά, μακράν τα μεγαλύτερα κάθε άλλης επαγγελματικής ομάδας», επισημαίνει ο κ. Μ. Γιαννάκος και προσθέτει:
«Δεν μπορούμε να υιοθετούμε αντιεπιστημονικές απόψεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν επηρεάστηκε από απόψεις που δεν στηρίζονταν πια σε επιδημιολογικά δεδομένα και πήρε μία γενναία απόφαση, κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας».

Οι δύο προσφυγές στο ΣτΕ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί πως η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (στην πρώτη προσφυγή) όριζε ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας είναι συνταγματικά ανεκτό και θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναξιολογηθεί ευνοϊκά για τους εργαζόμενους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στις 14/4/2022, παρατάθηκε το μέτρο των αναστολών εργασίας χωρίς επαναξιολόγηση. Άρθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού και χαλάρωσαν τα σχετικά πρωτόκολλα στα Νοσοκομεία.

Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, που η περίληψή της δημοσιεύθηκε, είναι τελεσίδικη. Έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 είναι αντισυνταγματική επειδή είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.

«Πρόκειται περί απόφασης σχεδόν ομόφωνης, καθώς μόνο ένας δικαστής στους επτά ψήφισε τη συνέχιση του μέτρου των αναστολών εργασίας», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Η τακτική της ΠΟΕΔΗΝ  δικαιώθηκε! Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή επιστρέφουν!

«Απομένει πια να ρυθμισθεί η εκκρεμότητα του μισθού, από 14/4/2022. Σαφώς δικαιούται ο υπουργός Υγείας να περιμένει να καθαρογραφτεί η απόφαση. Ο υπουργός Υγείας δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό είναι προς τιμήν του», δηλώνει ο κ. Γιαννάκος και καταλήγει σχολιάζοντας:

«Είναι άδικο να λαμβάνει υγειονομικός που βρίσκεται φυλακή για σοβαρά κακουργήματα το 50% του μισθού και οι συνάδελφοι σε αναστολή εργασίας τίποτα. Είναι επίσης άδικο για τους συναδέλφους που εργάζονται (εφόσον δεν νομοθετήσει άμεσα ο υπουργός Υγείας) να συνεχίζονται οι αναστολές εργασίας και οι συνάδελφοι χωρίς να το θέλουν να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται (βάσει της απόφασης ΣτΕ).

Ο υπουργός Υγείας επανειλημμένως δήλωσε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναμένουμε λοιπόν την ψήφιση του σχετικού Νόμου».

Σχετικά Άρθρα