Ο εκπρ. Τύπου της ΝΔ Τ. Γαϊτάνης στο libre: Δεν αποδέχομαι την κριτική περί καθυστερήσεων στο θέμα των παρακολουθήσεων
«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλούς μήνες ότι έμμεσα ή άμεσα δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Δεν γνωρίζω που βρίσκεται η έρευνα των Αρχών, αλλά από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι έρευνες γίνονται», δηλώνει στο libre ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.
Μιλώντας για την ακρίβεια τονίζει ότι «σίγουρα οι συμπολίτες μας δυσκολεύονται, αλλά έχουν ληφθεί πολλά θετικά μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό», ενώ για τις εκλογές λέει «θα γίνουν στην ώρα τους».
-Κύριε εκπρόσωπε, ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση σε θέματα που έχουν ανακύψει στην επικαιρότητα πόσο προβληματίζει τη ΝΔ; Εννοώ το εξής. Ενώ υπάρχουν μια σειρά από δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου και του συμπολιτευόμενου Τύπου για το θέμα των παρακολουθήσεων δεν έχει αναληφθεί ούτε μία πρωτοβουλία σε σχέση με το λογισμικό παρακολούθησης predator. Για να μάθουμε ποιοι το αγόρασαν και για ποιο λόγο. Είναι απλό να «ακολουθήσουν» οι αρμόδιες υπηρεσίες τη ροή του χρήματος και να βρουν τις πληροφορίες. Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις, όπως αυτής της Κιβωτού του Κόσμου, τα αντανακλαστικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και η κυβέρνηση κινείται – όπως οφείλει – ταχύτατα. Δεν είναι προβληματική αυτή η στάση;
Η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε μια θεσμική πρωτοβουλία και έθεσε στη διαβούλευση ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ και την απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών όπως το predator.
Σας θυμίζω ότι η κίνηση αυτή είναι σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν το καλοκαίρι, μετά τη γνωστοποίηση της νόμιμης επισύνδεσης στον κ. Ανδρουλάκη, την αλλαγή της ηγεσίας της ΕΥΠ και την επαναφορά της έγκρισης των επισυνδέσεων από δεύτερο εισαγγελέα που είχε άρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
- Συνεπώς η αντίδραση της κυβέρνησης τον Αύγουστο ήταν άμεση, όπως και στην περίπτωση της «Κιβωτού» και σε συνέχεια ήρθε και η θεσμική πρωτοβουλία η οποία αφενός χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί και αφετέρου η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία.
Συνεπώς, δεν αποδέχομαι την κριτική περί καθυστερήσεων ή προβληματικής στάσης. Έχουμε κινηθεί με ταχύτητα και θέλουμε να έρθουν όλα στο φως. Σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση ανέλαβε ήδη όλες τις συνταγματικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να λάβει. Από εκεί και πέρα όλα τα ερωτήματα που θέτετε για το predator, αρμόδια για να τα απαντήσει είναι η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.
-Η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια θεσμική πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία της ΕΥΠ. Επίσης, πρόκειται να απαγορεύσει την κατοχή και εμπορία «παράνομου» λογισμού παρακολουθήσεων. Όλα αυτά περιέχουν μια τεράστια αντίφαση με βασικότερη ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανενός είδους έρευνα από τις αρχές, σ’ ένα «παράνομο» λογισμικό. Να θυμίσουμε ότι τον χαρακτηρισμό «παράνομο» χρησιμοποίησε ο ίδιος, ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλούς μήνες ότι έμμεσα ή άμεσα δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά. Δεν γνωρίζω που βρίσκεται η έρευνα των Αρχών, αλλά από τα δημοσιεύματα προκύπτει ότι έρευνες γίνονται.
Συνεπώς και πάλι δεν αποδέχομαι ότι δεν γίνονται ή δεν έχει γίνει κανενός είδους έρευνα. Το ορθό είναι πως ακόμα δεν έχουμε κάποιο συμπέρασμα. Όμως αυτό δε συμβαίνει μόνο στη δική μας περίπτωση. Σας καλώ να δείτε τι έχει γίνει στην Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γαλλία. Χώρες που επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα λογισμικά.
- Ούτε σε αυτές τις χώρες υπάρχουν ακόμη τελικά συμπεράσματα ερευνών. Αυτό κάτι σημαίνει για την πολυπλοκότητά τους. Το δυστύχημα στη δική μας περίπτωση είναι πως, αντί στο δημόσιο διάλογο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των παράνομων λογισμικών ως μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της ΕΥΠ και του κυβερνοχώρου, το αντιμετωπίζουμε ως ένα θέμα στείρας κομματικής αντιπαράθεσης και αυτό γίνεται κυρίως με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πολύ κακό για τη χώρα να έχει μια Αντιπολίτευση που δεν έχει προγραμματικές θέσεις και ασχολείται μόνο με την μικροπολιτική και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας.
-Στην Καθημερινής της Κυριακής, διαβάσαμε ότι «ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με αστυνομικό με προϋπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο οποίος συνυπηρέτησε και ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με την αστυνομική υποδιευθύντρια, η οποία –ούσα αποσπασμένη στην ΕΥΠ– είχε συμμετοχή στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη». Φαίνεται ότι η δημοσιογραφία καταφέρνει να έχει πληροφορίες, αλλά ή κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για τη «δεμένη» υπόθεση Ανδρουλάκη. Μη μου πείτε ότι δεν έτσι τα πράγματα.
Σας λέω λοιπόν ότι όλες τα δημοσιεύματα θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Αν η Δημοσιογραφία έχει στοιχεία και δεδομένα, δεν έχει παρά να τα παραδώσει στις Αρχές. Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες που υπάρχει κράτος δικαίου, αυτές τις έρευνες τις κάνει η Δικαιοσύνη. Είναι διαφορετικός θεσμός η Κυβέρνηση και διαφορετικός η Δικαιοσύνη.
-Ωστόσο κύριε Γαϊτάνη, υπάρχουν και άλλα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια. Τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εκτός από το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», που δεν φαίνεται να λύνει και πολλά προβλήματα.
Η κυβέρνηση έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες για να στηρίξει την κοινωνία που δοκιμάζεται από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας, έχει νομοθετήσει τιμή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, έχει δώσει επιδοτήσεις στα καύσιμα, έχει νομοθετήσει τη δήλωση των αποθεμάτων ώστε να μην υπάρχουν τεχνητές ελλείψεις στην Αγορά, έχει νομοθετήσει τη φορολόγηση των υπερκερδών παρόχων και προμηθευτών και μια σειρά άλλων μέτρων όπως η επιδότηση ενοικίου για φοιτητές ή το επίδομα των 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Το καλάθι του νοικοκυριού είναι το τελευταίο μέτρο και έχει φέρει ήδη μειώσεις σε μια σειρά προϊόντων και έχει κρατήσει σταθερές τις τιμές σε πολλά άλλα. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το παγκόσμιο πρόβλημα της ακρίβειας.
Όμως οι πολιτικές της κυβέρνησης συνολικά, έχουν σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο να έχουμε το δεύτερο χαμηλότερο ρεύμα στην ευρωζώνη και τον όγδοο χαμηλότερο πληθωρισμό. Σίγουρα οι συμπολίτες μας δυσκολεύονται, αλλά έχουν ληφθεί πολλά θετικά μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι εκλογές θα γίνουν τελικά προς το καλοκαίρι; Ρωτώ γιατί η εικόνα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογικούς ρυθμούς. Και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει μέχρι την Άνοιξη. Μοιάζει δύσκολο. Εσείς τι μηνύματα λαμβάνετε καθώς είστε στον πυρήνα της εξουσίας;
Φυσικά και είμαστε σε προεκλογικό ρυθμό. Έχουμε μπει στον τέταρτο χρόνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Οι εκλογές όμως θα γίνουν στο τέλος της θητείας. Θυμάμαι πως και το καλοκαίρι άκουγα περί ενός «δύσκολου χειμώνα» που δεν θα άντεχε η κυβέρνηση και θα έκανε εκλογές! Εδώ είμαστε όμως. Κάνετε υπομονή. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους!