Αυστηρό μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζες: “Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων” – Οι 6 κινήσεις που ζητά η κυβέρνηση

Αυστηρό μήνυμα Σταϊκούρα στις τράπεζες: “Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων” – Οι 6 κινήσεις που ζητά η κυβέρνηση

Αυστηρό μήνυμα προς τις τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και παράλληλα να στηρίξουν την κοινωνία σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λίγες μόνο ημέρες μετά την συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές, η οποία δεν κατέληξε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει χαρακτηριστικά για τις τράπεζες ότι «σήμερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας – διεθνώς – το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Οι σχέσεις τραπεζών – κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους. Και αυτό διότι από το οικονομικό επιτελείο καταλογίζει στις τράπεζες μία από θέματα που έχουν να κάνουν με κωλυσιεργία στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς και στην υιοθέτηση δύο μέτρων και δύο σταθμών στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Επίσης, ένα ακόμη χρονίζον ζήτημα είναι αυτό της ρύθμισης δανείων, μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι τράπεζες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν ιδιαίτερη ζέση, προκειμένου να κάνουν αποδεκτά αιτήματα για ένταξη στον μηχανισμό, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές προτροπές.

Η σταγόνα πάντως που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι το θέμα των επιτοκίων χορηγήσεων και το ενδεχόμενο στήριξης των συνεπών δανειοληπτών. Το θέμα άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός. Εν συνεχεία τραπεζικοί κύκλοι διέρρεαν ότι έρχεται η αναβίωση του προγράμματος Γέφυρα, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος στήριξης θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμός.

Ωστόσο, τέτοια σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει και αυτό διότι για μία σειρά από λόγους την παρούσα χρονική στιγμή δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, να βρεθεί άλλος τρόπος – φόρμουλα στήριξης των δανειοληπτών, το κόστος του οποίου θα αναλάβουν οι τράπεζες και ως παράδειγμα αναφέρεται το ισπανικό μοντέλο που προβλέπει πάγωμα δόσεων, περίοδο χάριτος και αλλαγή των όρων υπέρ των δανειοληπτών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει, μεταξύ των άλλων, στην δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «από την αρχή της θητείας της, και ιδίως καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυ-επίπεδων κρίσεων των τελευταίων 2,5 ετών, η Κυβέρνηση έχει στηρίξει – και συνεχίζει να στηρίζει – την κοινωνία, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στήριξη που παρέχεται μέσω της σημαντικής μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της εφαρμογής ενός ευρέος πλέγματος μέτρων για την αντιμετώπιση των εξωγενών δυσκολιών, της υλοποίησης μέτρων τόνωσης της απασχόλησης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής, της εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και της ταχείας και αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων.

Στήριξη η οποία, εμμέσως, ωφελεί και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος – χάρη στην αποτελεσματική ασκούμενη οικονομική πολιτική και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – παρουσιάζει πολύ πιο εύρωστη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, και ευοίωνες προοπτικές».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τραπεζικό σύστημα οφείλει:

  • να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να ενισχύσει την περίμετρο των δυνητικών προς χρηματοδότηση πελατών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που δημιουργεί το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον,
  • να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν,
  • να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων,
  • να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,
  • να εκπαιδεύσει, προσωπικό και πελάτες, στην ψηφιακή μετάβαση των εργασιών του,
  • να συμβάλει στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρει στην σχετική του δήλωση ότι «όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, προκειμένου οι τράπεζες να συνεισφέρουν το, σημαντικό, μερίδιο που τους αναλογεί στην προσπάθεια μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή, ψηφιακή, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».

Σχετικά Άρθρα