Μαρτυρία 9χρονου για την Κιβωτό του Κόσμου: “Μπαμπά ζω μια κόλαση” – “Πάρε με από εδώ”

Μαρτυρία 9χρονου για την Κιβωτό του Κόσμου: “Μπαμπά ζω μια κόλαση” – “Πάρε με από εδώ”

Ένα 9χρονο παιδί που φιλοξενείται σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», κατήγγειλε, σύμφωνα με τον πατέρα του, πως «ζει σε μια κόλαση», όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (26/11).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στον ΣΚΑΪ, το παιδί ανέφερε ότι ερχόταν αντιμέτωπο με πολλές συνέπειες εάν δεν συμμορφωνόταν με αυτό που θέλουν οι παιδαγωγοί. Ο 9χρονος κατήγγειλε, επίσης, ότι τον έβαζαν σε σκοτεινά δωμάτια, τον έβαζαν να πλένει και αν δεν το έκανε σωστά θα είχε πολύ μεγάλη «συνέπεια». Μάλιστα, ανέφερε και ξυλοδαρμό από παιδαγωγό, τόσο στη δομή της Άνοιξης όσο και στη δομή της Καλαμάτας.

Ο πατέρας, όπως είπε, κατήγγειλε το γεγονός του ξυλοδαρμού του παιδιού στην Αστυνομία, πριν από 9 μήνες, και από τότε δεν έχει πάρει καμία απάντηση. Ξυλοδαρμό του παιδιού από τον παιδαγωγό του κατήγγειλε και η θεία του 9χρονου αγοριού, που το επισκέφθηκε τον πέρσι τον Ιανουάριο και το παιδί ξέσπασε σε κλάματα και της είπε «θεία πάρε με από εδώ μέσα».

“Ήμουν παρών σε περιστατικό που παιδαγωγός άπλωσε χέρι σε παιδί”

Μια νέα καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου είδε το πρωί του Σαββάτου το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ο καταγγέλλων με το όνομα Αλέξανδρος είπε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» του MEGA: «Τιμωρίες έχω ζήσει, ήμουν 6-7 χρόνια στις 2 δομές. […] Συνήθως τιμωρίες έτρωγαν τα παιδιά, τα οποία δεν καθόντουσαν ήρεμα, δεν ήταν φρόνιμα ή αντιδρούσαν ενάντια στους παιδαγωγούσες και σε αυτά που μα έλεγαν να τηρήσουμε. Μερικές φορές μας έλεγαν να κάνουμε κάτι και άμα το αρνιόμασταν, μπορεί να τρώγαμε καμιά τιμωρία».

Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε όσον αφορά στις τιμωρίες που καταγγέλλονται: «Είχαν κλειδώσει εάν δεν κάνω λάθος 3-4 άτομα, νομίζω τρία, τα οποία – απ΄ ό,τι μου είπαν τα ίδια τα παιδιά κιόλας – είχαν πάρει την απόφαση να φύγουν από της Κιβωτού για δικούς τους συγκεκριμένους λόγους. Αποφάσισαν να φύγουν ένα βράδυ αργά. Μετά ξαναγύρισαν πίσω, πριν ξυπνήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά αλλά τους πιάσανε και τους είχαν κλειδώσει στα δωμάτια γι’ αυτό το συγκεκριμένο που κάνανε. Θεωρώ πως ήταν τιμωρία. Ότι το κάνανε ως τιμωρία, να μην πάνε να μιλήσουν με τα άλλα παιδιά και τους ξεσηκώσουν; Και πάλι το να κλειδώσουν τα παιδιά τα συγκεκριμένα σε απομονωμένο όροφο και σε δωμάτιο το οποίο δεν έχει τριγύρω άλλα παιδιά, που να μένουν εκεί, ναι έχει γίνει».

Κατόπιν, ο Αλέξανδρος αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία που είχε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», λέγοντας: «Από κάποιο συγκεκριμένο παιδαγωγό είχαν πολύ παλαιοτέρα. Έτυχε να είμαι παρών σ ένα περιστατικό στο οποίο είδα ότι άπλωσε χέρι. Το είχα καταλάβει γιατί ρώτησα και τα μικρά παιδιά. Εννοείται ότι έκατσα και μίλησα και εγώ και άλλα παιδιά που είχαν δει κάτι παρόμοιο ή που είχαν αντιληφθεί κάτι παρόμοιο από τον/την συγκεκριμένο παιδαγωγό. Εννοείται πήγαμε και μιλήσαμε με τον πατέρα (σ.σ. Αντώνιο), κανονίσαμε μια συνάντηση, μας άκουσε, τα είπαμε και μπροστά στον/στην παιδαγωγό και εκεί πέρα έληξε το θέμα με το να πάρει την απόφαση ο πατήρ (σ.σ. Αντώνιος) και να τον/την διώξει».

Χαρακτηριστικά, ο νεαρός είπε ακόμα το εξής: «Πολλές φορές σε μία από τις δύο δομές, όταν ο πατήρ ήταν μπροστά, κανένας δεν έκανε το παραμικρό σε κανένα από τα παιδιά, ήταν όλοι «κύριοι». Πίσω από την πλάτη του γίνονταν κάποια περιστατικά, τα οποία, και εμείς να πηγαίναμε και να τα λέγαμε, υπήρχε περίπτωση ο πατήρ… όχι να μην μας πιστέψει… Μερικές φορές δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε. Δεν μπορούσαμε να του μιλήσουμε γιατί είχαν κάνει ήδη οι άλλοι να νιώθουμε άσχημα ότι εμείς φταίγαμε και ήμασταν με τον φόβο ότι και να πάμε να μιλήσουμε, θα κατηγορηθούμε».

Τέλος, όσον αφορά στις εργασίες, για ένα παιδί κάποιες εργασίες ήταν αρκετές όπως επεσήμανε ο πρώην φιλοξενούμενος στη δομή, συμπληρώνοντας: «Ήταν αρκετές και κάποιες ήταν και βαριές, όπως κάτω στις αποθήκες, και δεν μιλάω μόνο για τα τρόφιμα. Ήταν βαριές είτε γι΄ αυτούς που είχαν πρόβλημα σωματικό, είτε για τα πιο «αδύναμα», δηλαδή δεν είχαν τη δύναμη που θα είχε ένας 30αρης».

Σχετικά Άρθρα