Επιτροπή Θεσμών/Υποκλοπές: Ισορροπία “τρόμου” για το απόρρητο και μετά την αντικατάσταση Τζαβάρα
Επανέρχεται στην πολιτική επικαιρότητα η υπόθεση των υποκλοπών καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία έχουν προσκληθεί προς ακρόαση ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που διαχειρίζονται το Predator.
Συγκεκριμένα, έχουν κληθεί σε ακρόαση, έπειτα από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, που βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες Krikel και Intellexa, ενώ ο Ταλ Ντίλιαν είναι Ισραηλινός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Intellexa.
Το βασικό ερώτημα, ωστόσο, είναι αν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες παραστούν στη συνεδρίαση ή επικαλεστούν κώλυμα λόγω διαμονής στο εξωτερικό και δεν εμφανιστούν. Μπορούν επίσης να καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους, ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Βίαιη προσαγωγή δεν προβλέπεται για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, υπό την έννοια ότι τα πρόσωπα που καλούνται δεν είναι «μάρτυρες» όπως στην Εξεταστική και την Προανακριτική, επιτροπές που έχουν και ανακριτικές ιδιότητες.
- Μετά την αντικατάσταση του “αντάρτη” βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα,απο την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ενδιαφέρον πλέον στην στάση που θα κρατήσει η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία έχει δηλώσει δημόσια πως πρέπει να αρθεί το απόρρητο της Επιτροπής.
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνεια είναι λεπτές οι ισορροπίες καθώς η ΝΔ έχει οριακή πλειοψηφία, δηλαδή έχει 10 βουλευτές έναντι 9 της αντιπολίτευσης. Όμως, ακόμα και η αντικατάσταση του Κ. Τζαβάρα απο κάποιον άλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν αρκεί για να εξασφαλίσει ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ καθώς η στάση της Όλγας Κεφαλλογιάννη μπορεί να ανατρέψει την εύθραστη πλειοψηφία και να υπάρξει ισοψηφία στην Επιτροπή.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές της Ν.Δ στην επιτροπή είναι οι:
Αθανάσιος Μπούρας, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Καραγκούνης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Κουτσούμπας (στο παρελθόν έχει εκφραστεί υπέρ της άρσης του απορρήτου), Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Τραγάκης.
- Ασφαλώς, η αντιπολίτευση προσδοκά να διαφοροποιηθεί η Όλγα Κεφαλογιάννη όσον αφορά το απόρρητο της Επιτροπής, για να αλλάξουν οι ισορροπίες κατά την ψηφοφορία ώστε ο Γρηγόρης Δημητριάδης να βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής χωρίς την “προστασία” του απορρήτου.
Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης η κυβέρνηση επιμένει στην θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος μένοντας σταθερά στη γραμμή της «σκευωρίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση συγχέει συνειδητά τις νόμιμες επισυνδέσεις των κρατικών Αρχών με τα κακόβουλα λογισμικά.
- Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν δε ότι με τις πρόσφατες προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της ΕΥΠ η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία θα απαγορεύει οριζόντια και κάθετα την εμπορία, χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της.
Επίσης με αφορμή την πρόσφατη στοχοποίηση του Υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης από την αντιπολίτευση πως δήθεν η οικογένεια του σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι λόγω παράνομου λογισμικού, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι «η αντιπολίτευση μέσα στο αδιέξοδο της συκοφαντίας της εμπλέκει πρόσωπα και χρόνους» σημειώνοντας πως «σύμφωνα με αυτούς που διασπείρουν τις άθλιες φήμες, ένα λογισμικό που λειτουργούσε επί των ημερών τους, εντόπισε μέσα στους καπνούς, μόνο αυτούς και τους έσωσε.
Αλλά βέβαια δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Γιατί στο πρόσωπο ενός πετυχημένου Υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού Κράτους, που όλοι αναγνωρίζουν». Επισημαίνουν μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την υπόθεση Novartis και ότι σύντομα θα πάρει ξανά το μάθημα του πως δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες διαστρέφοντας την αλήθεια.