Διπλή παρέμβαση με αιχμές της Όλγας Κεφαλογιάννη, λίγο πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Διπλή παρέμβαση με αιχμές της Όλγας Κεφαλογιάννη, λίγο πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών

Η Όλγα Κεφαλογιάννη που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών τασσόμενη κατά της επίκλησης του απορρήτου, παρεμβαίνει διπλά, μέσω δύο συνεντεύξεων στο newsbomb και το news247, παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου θα προσέλθουν οι Γ.Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γ. Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν. Κι ενώ στο παρασκήνιο κυκλοφορούν φήμες ακόμα και για προσπάθεια αντικατάστασής της, όπως και του Κ. Τζαβάρα, ώστε να μην προκληθούν ρωγμές στην κυβερνητική γραμμή.

“Στη Ν.Δ δεν φοβόμαστε να μιλάμε”, λέει με νόημα στο news247.gr και παρεμβαίνει συνολικά για τις υποκλοπές και το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση:

“Σωστά η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μετά και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προηγήθηκε, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτόν ότι το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο υπήρξε ανεπαρκές να προστατεύσει, με τρόπο ισόρροπο, θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματος από τη μία και την εθνική ασφάλεια φυσικά, από την άλλη.

Σε σχέση με αυτό το κρίσιμο διακύβευμα, όπως έχω τονίσει, από την πρώτη στιγμή στο δημόσιο λόγο μου, ο ρόλος της ΑΔΑΕ είναι κομβικός. Είναι εξαιρετικής σημασίας, το πρόσωπο το οποίο έχει πληγεί από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του για λόγους εθνικής ασφάλειας, να μπορεί να ενημερώνεται πότε και γιατί παρακολουθήθηκε – εφόσον δεν προέκυψε αξιόποινη/επιζήμια για την εθνική ασφάλεια δραστηριότητα – ώστε να προσφεύγει στην Ανεξάρτητη Αρχή, για να προστατευθεί.

Πολύ σημαντικό βήμα είναι και ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, ως αιτίας κάμψης ατομικών ελευθεριών, ώστε αυτή η άκρως σημαντική έννοια για την προστασία κρίσιμων, εθνικών ζητημάτων, να μην μπορεί να εργαλειοποιείται κατά το δοκούν και για αλλότριους σκοπούς.

Γενικότερα, με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται από τη μία πλευρά να τεθεί ένας φραγμός στο σοβαρό πρόβλημα της κατοχής, εμπορίας και χρήσης των παράνομων και κακόβουλων λογισμικών που προσβάλλουν με τρόπο ανατριχιαστικό κάθε έννοια ιδιωτικότητας και από την άλλη να προστατευθούν, με περισσότερες θεσμικές εγγυήσεις οι ατομικές ελευθερίες.”

Η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν αφήνει την παραμικρή υπόνοια ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο είναι εμφανές πως οικοδομεί το δικό της (αρχηγικό) προφίλ, διαφοροποιούμενη αισθητά σε αρκετά θέματα της κυβερνητικής γραμμής.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στην Όλγα Τρέμη και στην εκπομπή Meeting Point του newsbomb, επεσήμανε όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ήταν λάθος η απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου που θέσπισε η κυβέρνηση το 2021 και λάθος η νέα πρόβλεψη για ενημέρωση του θύματος μετά από τριετία και εφόσον δοθεί έγκριση τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα της υπηρεσίας πληροφοριών. Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι σημαντική η εθνική ασφάλεια, ωστόσο, δεν πρέπει να καταστρατηγούνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο απέναντι στην ΑΔΑΕ

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας η Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τραγικό να χάνει ένας συμπολίτης μας το σπίτι του και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να δώσει λύσει ερχόμενη σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έσπευσαν να κατηγορήσουν τους δανειολήπτες για τον πλειστηριασμό των σπιτιών τους. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρώτη κατοικία θα πρέπει να προστατεύεται», σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Για την «Αριστερά του χαβιαριού»

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ρωτήθηκε και για την εκρηκτική ακρίβεια και για την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε « Αριστερά του χαβιαριού και της σαμπάνιας», η βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν θα χρησιμοποιούσε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, σημειώνοντας ότι η ουσία είναι πως το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει λειτουργήσει. Παράλληλα ανέφερε ότι απαιτούνται και νέες παρεμβάσεις και περισσότεροι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας.

Σχετικά Άρθρα