Βέτο για το πλαφόν – Όλο το παρασκήνιο στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ- Τι ακολουθεί

Βέτο για το πλαφόν – Όλο το παρασκήνιο στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ- Τι ακολουθεί

Η Ελλάδα μαζί με χώρες του “Νότου” αλλά και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, κατάφεραν να συνασπιστούν κόντρα στη Γερμανία και τις χώρες του “Βορρά”, θέτοντας βέτο στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ελλάδα μίλησαν πρώτοι και εξέφρασαν τη θέση που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα, να μη δώσουν το πράσινο φως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού.

Τελικά, κατάφεραν να περάσουν το βέτο, με την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να το επιβεβαιώνει, καθώς, αφού μίλησαν όλοι, αναβλήθηκε η αποδοχή του σημερινού κανονισμού για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, ώστε να υιοθετηθούν ταυτόχρονα στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο υπουργών που πιθανότατα τοποθετείται στις 13 Δεκεμβρίου.

Το παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Ενέργειας που μίλησε στο iefimerida.gr, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στις 8:15 το πρωί, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους εκπροσώπους 15 χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμμαχία του «Νότου» μπορεί να χτίσει ένα blocking minority και να ασκήσει βέτο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Η σύσκεψη που οργάνωσε η Ελλάδα -Ο Κώστας Σκρέκας δίπλα στις ομολόγους του της Ισπανίας και Βελγίου

Και η Ισπανία συντάχθηκε με την πρόταση της Ελλάδας

  • Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των 15 η έκπληξη ήρθε από την Ισπανία που συντάχθηκε με την ελληνική θέση. Τελικά Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία συμφώνησαν να μπουν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν δίνουν πολιτική έγκριση σήμερα και να τα μπλοκάρουν.

Τώρα, θα πρέπει και τα τρία θέματα (αδειοδότησης των ΑΠΕ, του μηχανισμού αλληλεγγύης και πλαφόν) να περάσουν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου.

Σκρέκας από Βρυξέλλες: Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν

To να μπει μια οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε πως «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης, κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».

Σχετικά Άρθρα