Τσίπρας: Η λύση για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης είναι η φορολόγηση των ισχυρών

Τσίπρας: Η λύση για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης είναι η φορολόγηση των ισχυρών

«Η ανατολική Μεσόγειος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τον ήλιο και τον άνεμο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία συνεργασίας. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για νέα διασυνοριακά έργα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο «Circle The Med Forum 2022» που γίνεται στο Ζάππειο από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε, παράλληλα, τα βέλη του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε το γραφείο της να πάει στο Βερολίνο για να παίρνει πιο εύκολα τις εντολές».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι ένα ευχάριστο διάλλειμα η τοποθέτηση μου σε ένα συνέδριο που αφορά σε σημαντικά θέματα του πλανήτη. Οι παγκόσμιες προκλήσεις και οι προκλήσεις στην περιοχή της Μεσόγειο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η κλιματική κρίση απειλεί τη ζωή κι αποκτά στοιχεία περιβαντολογικής καταστροφής. Η αβεβαιότητα διευρύνεται, οι ανισότητες μεταξύ των χωρών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο κι αυξάνουν την ανασφάλεια. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αυξάνεται ο πληθωρισμός, ενώ έκανε την εμφάνιση του η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση.

Να δούμε πώς θα δράσουμε έγκαιρα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Με ευκαιρία τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε για το κλίμα στην Αίγυπτο, θα σταθώ στα σημεία που αφορούν στο κλίμα. Από την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα έρχονται καλά και κακά νέα. Η Βραζιλία επέστρεψε στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης. Ζήτησε η επόμενη σύνοδος να γίνει στον Αμαζόνιο. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από μια διεθνή συνεννόηση που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η άσκηση ισορροπίας απέχει πάρα πολύ από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της στιγμής. Ο χρόνος όλο και μειώνεται κι άρα είναι αναγκαίες οι λύσεις, ριζοσπαστικές λύσεις, κυρίως από τις προοδευτικές δυνάμεις. Για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Διάβαζα άρθρο του γάλλου οικονομολόγου, του Τόμας Πικετί, έλεγε ότι δεν γίνεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να γίνει αναδιανομή του πλούτου. Όσοι λένε ότι δεν γίνεται αυτό λένε ψέματα, είπε ο κ. Πικετί. Πιστεύω και γι’ αυτό έκανα την αναφορά ότι είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτό το ζήτημα. Στο θέμα των τρομακτικών ανισοτήτων στα κράτη και μεταξύ των κρατών. Αν δεν κάνουμε αυτό θα κάνουμε μόνο φιλοσοφικές συζητήσεις. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ενεργειακή μετάβαση κοστίζει ακριβά και κάποιος πρέπει να την πληρώσει. Ποιος; Αν την πληρώσουν οι πολλοί που κατέχουν το ελάχιστο μέρος του πλούτου και οι ελάχιστοι που κατέχουν το μεγάλο μέρος του πλούτου. Αν το βάρος πέσει στην πλάτη των πολλών, η διαδικασία θα είναι εξοντωτική και θα φέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Θα φέρει την άνοδο της ακροδεξιάς και των αρνητών της κλιματικής κρίσης. Αν τη μετάβαση την πληρώσουν οι ισχυροί, τότε η διαδικασία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Όλοι καλούμαστε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας, αλλά καθώς πρέπει να ζητήσουμε από τα χαμηλά στρώματα, ταυτόχρονα πρέπει να τους προσφέρουμε προστασία και ένα κοινωνικό κράτος που πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Από που; Από δημόσια ελλείματα; Το ζήσαμε τι έγινε και είδαμε και ποιος τα πληρώνει. Τη νύφη την πλήρωσε η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι. Η λύση είναι η φορολόγηση των ισχυρών, των μεγάλων εισοδημάτων.

Διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των χωρών. Μόνο με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών λύνεται το πρόβλημα. Αλλά για ποια αλληλεγγύη μιλάμε. Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση λες και είναι πρόβλημα επάρκειας. Μετά από 6 μήνες που συζητάνε στις συνόδους Ενέργειας, συζητάνε για ένα πλαφόν που είναι σχεδόν 3 φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. Αυτό θα αυξήσει την τιμή για να φτάσει κοντά στο πλαφόν. Είναι αυτονόητο. Αυτές είναι ανόητες επιλογές. Θα έπρεπε το γραφείο της κ. Φον ντερ Λάιεν να πάει στο Βερολίνο για να παίρνει πιο εύκολα τις εντολές. Ή να πάει το γραφείο της Καγεκλαρίας στις Βρυξέλλες.

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό. Έγινε βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς δικλίδες ασφάλειας. Η μετάβαση έχει κόστος και πρέπει να μοιραστεί δίκαια μεταξύ των αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών. Δεν είναι δυνατόν όλο το ρίσκο, οι αυξήσεις, όλα θα μεταβιβάζονται στον τελικό καταναλωτή. Υπάρχει και ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας και τον αποκλεισμό μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τη μετάβαση. Αν γίνει αυτό όλο το εγχείρημα θα αποτύχει. Οι εθνικές πολιτικές πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση για όλους και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στους στόχους που είναι μονόδρομος. Ωστόσο δεν υπάρχει μόνο κόστος. Υπάρχουν και οφέλη που επίσης πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια. Πρέπει να μπορεί κάθε νοικοκυριό να μπορεί να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που παράγει. Θα έλεγα ότι τέτοιες πολιτικές είναι προοδευτικές. Θα έλεγα επίσης ότι στον τομέα της ενέργειας, μια τέτοια μεταρρύθμιση είναι οι ενεργειακές κοινότητες, έχοντας αυτοπαραγωγούς και αυτοκαταναλωτές. Το θέμα είναι αυτές οι κοινότητες να προστατεύονται. 3 χρόνια τώρα η μόνη κλίμακα που ευνοείται είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Κι αυτό είναι ταξικό ζήτημα.

Το φόρουμ εστιάζει στη Μεσόγειο και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Η ανατολική Μεσόγειος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τον ήλιο, τον άνεμο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Να μπούμε σε μια διαδικασία συνεργασίας. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με νέα διασυνοριακά έργα. Νομίζω ότι εκεί είναι το μέλλον, χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να γίνει έρευνα φυσικών πόρων στην περιοχή μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και ποιο είναι το μέλλον. Κι αυτό είναι οι ΑΠΕ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας. Ο πλούτος της περιοχής μας είναι ανεξάντλητος.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι η ανάδειξη των αγαθών του Πολιτισμού και της Παιδείας. Είναι καιρός να επενδύσουμε σε αυτά. Να ανατρέξουμε σε όσα μας ενώνουν και να προσπαθήσουμε να περιθωριοποιήσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν. Να έχουν οι λαοί μας ένα κοινό μέλλον για ευημερία και πρόοδο στην περιοχή».

Το συνέδριο πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και πραγματοποιείται στο Ζάππειο λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).

Στη διαμόρφωση της ατζέντας του «Circle the Med Forum 2022» λήφθηκαν υπόψη οι σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική ουδετερότητα, τη μηδενική ρύπανση και την επισιτιστική ασφάλεια.

Το «Circle the Med Forum 2022» διεξάγεται σε υβριδική μορφή και μεταδίδεται ταυτόχρονα από την Αθήνα και το Κάιρο (Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού).

Σχετικά Άρθρα