Προβηματισμοί Λέκκα: Μπορεί ο σεισμός στην Τουρκία να διεγείρει ελληνικά ρήγματα;
Ο ισχυρός σεισμός από 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε τη νοτιοδυτική Τουρκία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στους επιστήμονες στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, «δεν μας ανησυχεί, αλλά παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου. Πριν ακριβώς 23 χρόνια, 20 Νοεμβρίου είχαμε τον μεγάλο σεισμό στην ίδια περιοχή, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σεισμός μετά τον σεισμό στις 17 Αυγούστου του 1999 στη Νικομήδεια».
«Έχουμε λοιπόν μετά είκοσι τρία χρόνια την επανάληψη της δραστηριότητας που είχαμε το ’99 στη Νικομήδεια. Βέβαια ο σεισμός δεν έγινε στη Νικομήδεια, έγινε στο Ντούζτζε, που είναι μία πόλη που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα στη Νικομήδεια, ανατολικά. Τοποθετείται το επίκεντρο πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με το σεισμό του ’99, όπως και το Ανταπαζάρι όπως και η Σακάρια και το Ιζμίτ και στη συνέχεια έγινε η ανοικοδόμηση. Βεβαίως οι βλάβες και με αυτόν τον σεισμό είναι πάρα πολλές» είπε μιλώντας στη ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έδειξε ότι εκείνο που προβληματίζει περισσότερο τους επιστήμονες είναι το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και αν η όποια εξέλιξη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.
- Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκείνο το οποίο είναι κυρίαρχο για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, αν θα διεγείρει αλλά ρήγματα».
«Έχουμε το προηγούμενο του 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο Ιζμίτ ο οποίος δρομολόγησε ουσιαστικά διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας που τον είχαμε 20 μέρες μετά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τόσο δυναμική ο σεισμός, είναι μικρότερος, δεν είναι 7 είναι 6. Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ούτως ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο. Όμως εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα» πρόσθεσε.
«Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Σακάρια και στο τμήμα της Νικομήδειας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2024» σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.