Η HELLENiQ ENERGY και ο ισχυρός ρόλος των γυναικών στην ανάπτυξή της

Η HELLENiQ ENERGY και ο ισχυρός ρόλος των γυναικών στην ανάπτυξή της

Τα Ελληνικά Πετρέλαια άλλαξαν, έγιναν HELLENiQ ENERGY. Με τη νέα ονομασία συνεχίζουν την πετυχημένη πορεία τους που ξεκίνησε το 1998. Η εταιρεία στα 24 χρόνια παρουσίας της εξαπλώθηκε στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχοντας δραστηριότητα σε 6 χώρες.

Με τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια στην Ελλάδα, κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία μέσω της θυγατρικής ΕΚΟ, διαθέτει το μοναδικό καθετοποιημένο συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών στη χώρα, ενώ αναπτύσσεται δυναμικά στον κλάδο των ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο 340 MW σε λειτουργία και άνω των 2 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

  • Παράλληλα, συμμετέχει στον τομέα της Ε&Π υδρογονανθράκων και δραστηριοποιείται στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω της ELPEDISON και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Αλέξανδρος Τζαδήμας, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας φτάνει στους 2.992 άμεσα εργαζόμενους. Περισσότερα από ένα στα πέντε διευθυντικά στελέχη (22%) είναι γυναίκες, με τις μισές εργαζόμενες (48%) να είναι απόφοιτες Πανεπιστημίων. Όπως λέει ο Αλέξανδρος Τζαδήμας, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών Ομίλου, «στην HELLENiQ ENERGY, εμπιστευόμαστε διαχρονικά τις ικανότητες, την αφοσίωση, τη διορατικότητά τους και αναγνωρίζουμε την πολύπλευρη και πολύτιμη συνεισφορά τους για να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Στηρίζουμε εμπράκτως την ισότιμη και αξιοκρατική πρόσβασή τους σε ίσες ευκαιρίες και διευκολύνουμε την ανέλιξη των γυναικών σε υψηλότερα κλιμάκια ιεραρχίας.»

Πώς βλέπει όμως η εταιρεία το θέμα της ισότητας των γυναικών στο επιχειρείν και σε θέσεις- “κλειδιά”; Η Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Ομίλου, απαντάει:

Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

«Tο θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης έχει μπει ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της πολιτικής. Στον Όμιλο HELLENiQ ENERGY αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής, τόσο στα εισαγωγικά όσο και στα ανώτερα κλιμάκια μέχρι και στο Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι που αποτελεί πλέον επιλογή και πολιτική της εταιρείας.» Όπως εξιστορεί η κα Γούτα, όταν ξεκίνησε να εργάζεται στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης του Ομίλου, ήταν από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς σε ολόκληρη την εγκατάσταση. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα, για μια βιομηχανία που μετρούσε ήδη πολλά χρόνια λειτουργίας χωρίς γυναίκες μηχανικούς στο πεδίο και, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή, χρειάστηκε χρόνος για την αλλαγή συνηθειών και κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας», δηλώνει η ίδια, προσθέτοντας πως αρκετός χρόνος χρειάστηκε, αντιστοίχως, και για την ανέλιξη των γυναικών μηχανικών σε διοικητικά κλιμάκια και αφού προηγήθηκαν δυσκολίες και προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μεγάλη προσπάθεια, συνέπεια, δέσμευση και πολλή δουλειά. 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου, η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στις υψηλές βαθμίδες είναι το τελευταίο και πιο δύσκολο βήμα από όλα, καθώς κατά κύριο λόγο έχει τη βάση του στη συνήθεια, αλλά και σε στερεότυπα για την αλλαγή των οποίων απαιτείται χρόνος.  «Για το λόγο αυτό», όπως επισημαίνει στη δήλωσή της, «θα πρέπει και η Πολιτεία να στηρίξει με κίνητρα, ή ακόμα και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις ευθύνης. Ας μη ξεχνάμε ότι, η ισότιμη εκπροσώπηση δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτισμού και δημοκρατίας. Είναι θέμα καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και καλύτερης διακυβέρνησης που έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις, καλύτερες εταιρικές αποφάσεις και αυξημένη ανταγωνιστικότητα, όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες που αποτυπώνουν το βαθμό επιτυχίας των γυναικών στο σύγχρονο επιχειρείν.»

Χριστίνα Σταμπουλτζή,  Ειδική νομική σύμβουλος χρηματοοικονομικών θεμάτων – Γραμματέας ΔΣ HelleniqEnergyHoldings και ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ

Άλλη μία γυναίκα στέλεχος του Ομίλου, η  Χριστίνα Σταμπουλτζή,  Ειδική νομική σύμβουλος χρηματοοικονομικών θεμάτων – Γραμματέας ΔΣ Helleniq Energy Holdings και ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ, αναφέρεται στην προσαρμογή της εταιρείας στα νέα δεδομένα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αλλαγών που επέφερε η πανδημία, οι εταιρίες οδηγήθηκαν σε μια γρηγορότερη στροφή στη χρήση τεχνολογικών λύσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Στην περίπτωση της HELLENiQ ENERGY, εκτός από τη μετάβαση στα νέα δεδομένα, χρειάστηκε να υλοποιηθεί, ένα φιλόδοξο – και σε έκταση και σε χρονικό ορίζοντα – πρόγραμμα μετασχηματισμού. Περιλάμβανε σημαντικότατο έργο σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της αυξημένης εκπροσώπησης των γυναικών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και την υλοποίηση του μεγαλύτερου εταιρικού μετασχηματισμού των τελευταίων χρόνων, με την απόσχιση του κλάδου διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και την δημιουργία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΠΠΠ.  

«Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που προέκυψαν, η εταιρεία πρόκρινε ως μέρος του  ψηφιακού της μετασχηματισμού την υιοθέτηση μιας ψηφιακής εφαρμογής για την λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του (boardportal), πέρα από μια απλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης (teams/zoom). Ως γραμματέας του ΔΣ, μαζί με την εξαιρετική ομάδα του ΙΤ, οργάνωσα την μετάβαση στη νέα εφαρμογή και την εκπαίδευση των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ο στόχος στέφθηκε με επιτυχία. Αναβαθμίστηκε η οργάνωση και διεξαγωγή των συνεδριάσεων, διευκολύνθηκε η προετοιμασία τους και η ανταπόκριση των μελών του σε χρόνους σημαντικά συντομότερους, ενώ εξασφαλίστηκε η άμεση και ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μας. Σήμερα, εκτός από την HELLENiQ ENERGY, οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες του Ομίλου, η  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΔΕΠΠΠ και η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, έχουν υιοθετήσει το boardportal και επωφελούνται από “ψηφιακά ενήλικα” διοικητικά συμβούλια», επισημαίνει η κα Σταμπουλτζή.

Χριστίνα Μηλιαράκη, Διευθύντρια Marketing Εγχώριας Εμπορίας (ΕΚΟ & ΒΡ)

Τι διαφοροποιεί τις γυναίκες στον τρόπο που λειτουργούν από θέση ευθύνης σε μια επιχείρηση; Την απάντηση δίνει η Χριστίνα Μηλιαράκη, Διευθύντρια Marketing Εγχώριας Εμπορίας (ΕΚΟ & ΒΡ)

«Κάποιος που κατέχει ηγετική θέση σε μια επιχείρηση, θα πρέπει να έχει βασικές δεξιότητες όπως ικανότητα επικοινωνίας στόχων και κατεύθυνσης, διοικητικές ικανότητες, διορατική σκέψη, αποφασιστικότητα, προσαρμοστικότητα αλλά και να αντλεί διδάγματα από τις προηγούμενες επαγγελματικές εμπειρίες του. Υπό αυτή την έννοια, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ γυναικών και αντρών. Ωστόσο, πιστεύω στα δυνατά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η διαφορετικότητα των μελών μια ομάδας (diversity), γιατί δίνει εναλλακτικές οπτικές, διαφορετική προσέγγιση των προκλήσεων και βοηθά σε καλύτερες αποφάσεις και αποτελεσματικές στρατηγικές», τονίζει η κα Μηλιαράκη, για να συμπληρώσει: «Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, αναγνωρίζεται όλο και πιο πολύ η σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών στον χώρο εργασίας. Επιχειρήσεις που προάγουν την ισότιμη μεταχείριση των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες, όπως συμβαίνει στον όμιλο HELLENiQ ENERGY και στη θυγατρική του εταιρεία ΕΚΟ, έχουν σύμφωνα με διεθνείς έρευνες μεγαλύτερο κοινωνικό αποτύπωμα και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις φέρουν επιπλέον των ηγετικών δεξιοτήτων, χαρακτηριστικά όπως η ενσυναίσθηση, η ευελιξία, το πάθος για παραγωγή αποτελεσμάτων, η ικανότητα να δημιουργούν ομάδες, το αποτελεσματικό multitasking. Το να τίθενται μετρήσιμοι στόχοι είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο δρόμος της αναγνώρισης μπορεί να είναι «ανοικτός» και για τα δύο φύλα.»

Μαρία Αγάθου, Υποδιευθύντρια Τμήματος Μελετών – Κατασκευών στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας (ΒΕΕ)

Τι σημαίνει,όμως, για μια γυναίκα το να εργάζεται σε ένα διυλιστήριο; Η Μαρία Αγάθου, Υποδιευθύντρια Τμήματος Μελετών – Κατασκευών στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας (ΒΕΕ), απαντάει:

«To Διυλιστήριο ήταν για εμένα, εξαρχής, ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας. Η ερμηνεία μου σε αυτό το στατιστικώς “παράδοξο”, τουλάχιστον για τα γυναικεία δεδομένα, είναι ευθέως ανάλογη καταρχήν με την αξία που εντοπίζω στην καθημερινά συσσωρευόμενη γνώση. Σχετίζεται δε άμεσα με το βαθμό που απολαμβάνω ως μηχανικός την “εγγύτητα του πεδίου”. Αλλά και με την πρόκληση για ανάληψη ευθυνών, σε έναν χώρο απρόβλεπτο και τόσο απαιτητικό. Νωρίτερα στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία είχα την ευκαιρία να επιλέξω έναν διαφορετικό  δρόμο, αυτόν της Ακαδημίας, μετά την διδακτορική διατριβή μου στην Αμερική. Ωστόσο, η πορεία αυτή ήταν ιδιαίτερα εσωστρεφής και δεν μου ταίριαζε. Όταν τότε, εργάστηκα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες βαρέων οχημάτων, αποφάσισα ότι ο επιχειρησιακός κλάδος είχε τη δυναμική που αναζητούσα.»

Όπως αναφέρει η κα Αγάθου, η διαδρομή της στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Ελευσίνας τα τελευταία 10 χρόνια ήταν γεμάτη όρεξη, με υπαρκτά εμπόδια αλλά και ευκαιρίες. «Η διάκριση σε αυτόν το στίβο έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, βεβαιώνοντας έναν αγώνα με πείσμα, πειθαρχία και συνέπεια. Και, ανεξαρτήτως φύλου, η αποτελεσματικότητα των ομάδων εργασίας μπροστά στην επίτευξη ενός κοινού στόχου, πάντα καταγράφεται εντυπωσιακή. Αυτές οι καθημερινές κατακτήσεις και επιβραβεύσεις, σε συνδυασμό με την καθολική υποστήριξη της οικογένειας, συντηρούν το πάθος για δουλειά και εξασφαλίζουν την απαραίτητη «ευσταθή» ισορροπία για τη συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα