Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη ελπίζει σε έναν ήπιο χειμώνα, αλλά πληρώνει “καπέλο” έως 400% στις ΗΠΑ για τα αποθέματα

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη ελπίζει σε έναν ήπιο χειμώνα, αλλά πληρώνει “καπέλο” έως 400% στις ΗΠΑ για τα αποθέματα

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες την βοηθά για να αποφύγει έλλειψη φυσικού αερίου για τον χειμώνα φέτος, πιθανώς και για τον επόμενο, σύμφωνα με την Trafigura Group, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους εμπορευμάτων στον κόσμο.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά περίπου τα δύο τρίτα αυτό το χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθούν ομαλές καιρικές συνθήκες (δεν θα ενσκήψει βαρύς χειμώνας) και εφόσον, βεβαίως, οι ρωσικές ροές συνεχίζονται μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και θα μπορούσε να έχει αρκετό απόθεμα καυσίμου για να αποφευχθεί μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

“Εάν ισχύει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η πραγματική ανησυχία”, δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη

Έχουμε μια κατάσταση όπου «έχουμε πολύ ισχυρή αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Weir. «Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτό μειώθηκε».

Εξωφρενικές τιμές στο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

Το φυσικό αέριο, ωστόσο, που αποθηκεύει και προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ, το πληρώνει σε εξωφρενικές τιμές.

Όπως σημειώνει το Politico, πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν κάνει μια περιουσία πουλώντας φθηνό αέριο από τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε εντυπωσιακές τιμές.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που φορτώνεται στα δεξαμενόπλοια στα λιμάνια των ΗΠΑ κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαταραχής της αγοράς που προκλήθηκε από τη σχεδόν ολική παύση ρωσικών παραδόσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν, εδώ και αρκετό καιρό, δεχονταν έντονες πιέσεις να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου, αλλά ορισμένες χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία, ανησυχούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να ωθήσει τις προμηθευτές να στείλουν φορτία φυσικού αερίου αλλού.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν κατέληξε σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, μόλις χθες 22/11 στα 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (ΜWΗ), ενώ η σημερινή τιμή (TTF) είναι 115 ευρώ ανά ΜWΗ.

Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης του LNG φτάνει σε ευρωπαίους προμηθευτές, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG της Αμερικής.

«Το 90% απο ό,τι παράγουμε πωλείται σε τρίτους και οι περισσότεροι πελάτες μας είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας — οι Enels, οι Endesas, οι Naturgys, οι Centricas και οι Engies του κόσμου», δήλωσε στο Politico, ο Corey Grindal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το παγκόσμιο εμπόριο στη Cheniere Energy, αναφερόμενος σε ονόματα μεγάλων ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας.

Η Cheniere, η οποία φέτος είδε το 70% του εξαγόμενου LNG της προς την Ευρώπη, πουλάει το φυσικό αέριο της με ένα πρόγραμμα σταθερής τιμής που βασίζεται στην αμερικανική τιμή αναφοράς, που ονομάζεται Henry Hub , η οποία σήμερα είναι περίπου 6 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Όποιος μεταπωλεί αυτά τα φορτία LNG στην χονδρική αγορά της Ευρώπης, έχει μεγάλο κέρδος, καθώς επωφελείται από τον φόβο πως το φυσικό αέριο της Γηραιάς Ηπείρου δεν θα φτάσει για να βγάλει τον χειμώνα.

Σε ερώτηση του Politico στον Corey Grindal για το αν η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Cheniere συνεργάζεται με ευρωπαϊκές εταιρείες, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά «όχι».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όταν αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη για την περιοχή την αναπλήρωση αποθεμάτων.

Κι ενώ η Γερμανία τάσσεται κατά της επιβολής πλαφόν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρεώνουν με αστρονομικά ποσά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τη στιγμή που η χώρα πασχίζει να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της.

Όπως είπε: «ορισμένες χώρες, ακόμη και φιλικές, επιβάλλουν αστρονομικές τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα, τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε».

Σχετικά Άρθρα