Νέα αποκάλυψη της Καθημερινής για τις υποκλοπές – Ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας σε επιρροή πρωταγωνιστών της υπόθεσης

Νέα αποκάλυψη της Καθημερινής για τις υποκλοπές – Ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας σε επιρροή πρωταγωνιστών της υπόθεσης

Όπως αναφέρεται σε νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” στη σφαίρα επιρροής προσώπων που φέρεται να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των υποκλοπών βρίσκονται ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας. Με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση των εμπλεκομένων στις παρακολουθήσεις τοποθετήθηκαν αξιωματικοί σε θέσεις-κλειδιά, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα, με πηγές πάντως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να προαναγγέλλουν την απομάκρυνσή τους, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί «μη αρεστοί» αξιωματικοί πήραν τον δρόμο της αποστρατείας ή μετακινήθηκαν σε θέσεις-ψυγεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά τις παραιτήσεις του Αυγούστου έγινε προσπάθεια να επανέλθουν στην ενέργεια μέσω τοποθέτησής τους στην ΕΥΠ. Πρόταση που ορισμένοι αρνήθηκαν.

Οσο κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να πείσει περί του αντιθέτου, η υπόθεση των υποκλοπών ρίχνει βαριά σκιά στο εσωτερικό της αστυνομίας. Υπό καθεστώς πίεσης τα στόματα ανοίγουν. Η «Κ» έχει γίνει αποδέκτης πληροφοριών για φυσικές παρακολουθήσεις από αστυνομικούς συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ περισσότερες από μία πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ίδιες υπηρεσίες που, τυπικά τουλάχιστον, έχουν αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη συλλογή πληροφοριών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην επιτήρηση δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στελέχη του Δημόσιας Τάξης πάντως που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν άγνοια.

  • Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα στην Ασφάλεια, στην Οικονομική Αστυνομία και αλλού, φέρονται να διατηρούν στενές επαφές με ισχυρούς παράγοντες, που κατά πληροφορίες συνδέονται με ορισμένα από τα πρόσωπα των υποκλοπών. Οταν μάλιστα έγινε προσπάθεια μετακίνησης των εν λόγω αξιωματικών, τα φύλλα πορείας ανακλήθηκαν κατόπιν «άνωθεν εντολών».

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με αστυνομικό με προϋπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο οποίος συνυπηρέτησε και ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με την αστυνομική υποδιευθύντρια, η οποία –ούσα αποσπασμένη στην ΕΥΠ– είχε συμμετοχή στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Η εν λόγω αξιωματικός έδινε το «παρών» στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Αγία Παρασκευή έχοντας υπό τις διαταγές της μια ομάδα περίπου δέκα αποσπασμένων στην ΕΥΠ αστυνομικών. Γεννά υποψίες το γεγονός ότι μετά τις αρχές Αυγούστου οι αποσπάσεις στην Υπηρεσία τόσο της υποδιευθύντριας όσο και των αστυνομικών της ομάδας της διακόπηκαν. Με ορισμένες πηγές ενημέρωσης πάντως να αναφέρουν ότι παρά τον σάλο που ξέσπασε, κάποιοι από την «ομάδα της Αγίας Παρασκευής» κατάφεραν να παρατείνουν την παραμονή τους στην ΕΥΠ.

Mετά τις πολιτικές εξελίξεις στις αρχές Αυγούστου έγινε προσπάθεια να επανέλθουν κάποιοι αξιω- ματικοί στην ενέργεια, μέσω τοποθέτησής τους στην ΕΥΠ – πρόταση που ορισμένοι αρνήθηκαν.

Πληροφορίες από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα ίδια πρόσωπα είχαν λόγο και στην τοποθέτηση, το 2018, αξιωματικού στη θέση του επικεφαλής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της αστυνομίας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί απόπειρες της ηγεσίας να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την εν λόγω υπηρεσία, η οποία σημειωτέον διαθέτει σύγχρονο σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο μέχρι τότε προϊστάμενός της, που λέγεται ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερα πρόθυμος να υποκύψει στις πιέσεις, περιήλθε σε δυσμένεια και τελικά αποστρατεύτηκε.

Το διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ίδιο δίκτυο ανθρώπων απέκτησε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς τόσο με την πολιτική όσο και με τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους διατήρησε και μετά την κυβερνητική αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019. Την ίδια περίοδο ρυθμιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ΕΛ.ΑΣ. –και όχι μόνο– είχε και ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 2018, με την επίθεση εναντίον του να αποδίδεται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το 2018 ανέλαβε καθήκοντα και ο νυν επικεφαλής της υπηρεσίας αρμόδιας για θέματα διαφθοράς. Επελέγη από τον τότε αρχηγό Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον πολιτικό του προϊστάμενο, εκείνη την περίοδο, Νίκο Τόσκα, τα ονόματα των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε πρόσφατα δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο σκέψεις για αντικατάστασή του πριν από τη λήξη της θητείας του, που τελικώς δεν υλοποιήθηκαν, υπό τον φόβο των πολιτικών παρενεργειών που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου που περιγράφονται από ορισμένους κύκλους ως συνδεδεμένα με το δίκτυο των υποκλοπών, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται επειδή επιχείρησαν να συγκρουστούν με τη διαφθορά. «Δείχνουν» πρώην και νυν αξιωματικούς ως συνδεόμενους με το οργανωμένο έγκλημα και κάνουν αναφορά σε πρόσωπα από το στενό περιβάλλον ισχυρών επιχειρηματιών ή ακόμα και μελών της Greek Mafia που υπηρετούν σε σημαντικά γραφεία στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Κυβερνητικές πηγές, που έχουν γνώση των προσπαθειών διείσδυσης στις υπηρεσίες της αστυνομίας, προεξοφλούσαν εκκαθαρίσεις στις επερχόμενες τακτικές κρίσεις στο Σώμα. Ενα πρώτο μήνυμα θέλησαν να στείλουν προ μερικών εβδομάδων τοποθετώντας αξιωματικούς της Ασφάλειας που είχαν απομακρυνθεί ως ανεπαρκείς, στη θέση των αποσπασμένων στην ΕΥΠ αξιωματικών που έχουν άμεση ανάμειξη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σχετικά Άρθρα