“Βήμα της Κυριακής”: Το “τρίγωνο” που εγκατέστησε το Predator στην ΕΥΠ και η λίστα των “χειριστών” του

“Βήμα της Κυριακής”: Το “τρίγωνο” που εγκατέστησε το Predator στην ΕΥΠ και η λίστα των “χειριστών” του

Σειρά νέων αποκαλύψεων σχετικά με το κέντρο μέσω του οποίου λειτουργούσε το κακόβουλο λογισμικό pretador σε συνδυασμό με τις “νόμιμες επισυνδέσεις” της ΕΥΠ, φέρνει στο φως το “Βήμα της Κυριακής”, με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η “ομάδα του pretador” δρούσε μέσα από το κτίριο της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, και παραθέτει ακόμα και τα ονόματα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ που είχαν αποσπαστεί προς τούτο. Αναφέρει, δε, τον τρόπο μέσω του οποίου έγινε η προμήθεια του συστήματος από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα:

Στο πίσω μέρος, προς την πλευρά του Υμηττού, του διώροφου κτιρίου των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή που προοριζόταν να φιλοξενήσει μονάδες των μυστικών υπηρεσιών για την «ασφάλεια του κυβερνοχώρου», είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε την περίοδο, κυρίως, 2020 -2022 το παράνομο λογισμικό Predator που φέρεται να παρακολουθούσε δεκάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και άλλους ιδιώτες!

Στον συγκεκριμένο χώρο έδιναν παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής αλλά και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Τα ονόματα όλων των αστυνομικών, όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ., Παναγιώτης Τ., Ιωάννης Γρ., Κώστας Π. (ορισμένοι με τον βαθμό του αρχιφύλακα, αστυνόμου κ.λπ.), αλλά και άλλων που είχαν ενεργοποιηθεί πέριξ του Predator σε κρίσιμα πόστα είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Ορισμένοι από αυτούς έχουν επιστρέψει άρον-άρον, τις τελευταίες εβδομάδες, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Η ομάδα αυτή που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊσταμένη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος «νομίμων συνακροάσεων» ύστερα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές.

Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου που φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Επιπλέον η εν λόγω αξιωματικός, η οποία υπέγραφε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη,θεωρούνταν η πιο στενή συνεργάτις του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. Ο κ. Κοντολέων με τη σειρά του ήταν προσωπική επιλογή του πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη,για τον οποίο μάλιστα υπήρχε σχετική νομοθετική ρύθμιση επειδή δεν είχε την απαραίτητη μόρφωση για να αναλάβει το σχετικό πόστο.

Ο Κοντολέων διατηρούσε διαρκή επαφή, σύμφωνα με μαρτυρίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, με τον Λαβράνο, με επισκέψεις και στο γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό. Σε ένα τρίγωνο που αποτελούνταν από τους Λαβράνο, Κοντολέοντα και την εν λόγω αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που ουσιαστικά φέρεται να συμμετείχαν στην εγκατάσταση ή κάποιοι εξ αυτών και στη διαχείριση του λογισμικού υφαρπαγής όλων των δεδομένων από κινητά δεκάδων στόχων.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει πέντε νέα βασικά στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών, για τις διασυνδέσεις και τις άγνωστες κινήσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης που απασχολεί την κοινή γνώμη. Σε μία σειρά αναφορών που αναδεικνύουν πολλές πτυχές της υπόθεσης και το ολοκληρωμένο πλαίσιο του αναφερομένου σκανδάλου. Στοιχεία που δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι τώρα διεξοδικά από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ή και από τους δικαστικούς λειτουργούς που συνεχίζουν την αρχική συγκέντρωση στοιχείων.

1.Οι πρώτες διεργασίες για την ενεργοποίηση του Predator

Σε κτίριο λοιπόν του Χαλανδρίου, όπου στεγάζεται εκτός των άλλων και εταιρεία προώθησης οπλικών συστημάτων αλλά και κατασκευής ταχύπλοων, φιλοξενήθηκαν οι πρώτες επαφές του ισραηλινού επιχειρηματία Σαχάκ Αβνί,κατασκευαστή και πωλητή του Predator, με έλληνες επιχειρηματίες και τους Γιάννη Λαβράνο (πωλητή του συστήματος επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ.) και Φέλιξ Μπίτζιο (διευθύνοντα σύμβουλο αμερικανικού ομίλου που ανήκει σε έλληνα εφοπλιστή), ο οποίος ήταν φίλος και παλαιός συνεργάτης του δευτέρου. Σε ορισμένες συναντήσεις έδωσε παρών, σε δεύτερη φάση, και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, με αυτόπτες μάρτυρες αυτών των ραντεβού – κυρίως στο γραφείο του Λαβράνου στο Νέο Ψυχικό – ιδιώτες που συμμετείχαν στις πρώτες διερευνητικές επαφές, οι οποίοι μπορεί να κληθούν από τις δικαστικές αρχές. Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει άτομα που γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις ήταν οι προσκλήσεις προς τον Κοντολέοντα για άμεση παρουσία στο γραφείο του Λαβράνου και η απόκριση του διοικητή της ΕΥΠ, όπως και η στενή συνεργασία των δύο ανδρών.

2.Οι άγνωστες γνωριμίες και οι παρεμβάσεις των Λαβράνου και Μπίτζιου

Ο Γ. Λαβράνος είχε κατορθώσει να έχει προσβάσεις και επαφές σε κρατικές υπηρεσίες και με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 κατόρθωσε να πουλήσει το σύστημα επικοινωνιών Sepura στην ΕΛ.ΑΣ. με τη μορφή εικονικής δωρεάς προκειμένου να αναλάβει την υπερ-αποδοτική συντήρησή του. Τότε είχε σταθεί εμπόδιο στη σχετική μεθόδευση ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που φαίνεται να είχε γίνει στόχος του Predator. Ωστόσο βρήκε άλλους υποστηρικτές εντός του τότε κυβερνητικού κόμματος, ορισμένοι από τους οποίους ήταν πρώην προϊστάμενοι ελεγκτικών υπηρεσιών, αλλά και ένα σημαντικό στέλεχος κρατικής εταιρείας για την εκμετάλλευση ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019 στην εξουσία, φαίνεται να ενεργοποιήθηκε η προγενέστερη πολύχρονη γνωριμία του με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Και αυτό φαίνεται να ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα των παρεμβατικών δυνατοτήτων του Λαβράνου. Ο ίδιος φαίνεται να έδινε «παρών» ή να εκδήλωνε άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον και σε άλλους διαγωνισμούς προμηθειών της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δύο από αυτούς αφορούσαν προμήθειες του Πενταγώνου για την αγορά δύο συστημάτων (συνολικής αξίας, περίπου, 6.000.000 ευρώ) καταγραφής στιγμάτων κινητών, εντοπισμού σε συγκεκριμένους χώρους και ανάλυσης μετακινήσεων και διασυνδέσεων των «στόχων» από ανοικτές (όπως το Διαδίκτυο) και «κλειστές» πηγές. Ενας από αυτούς τους διαγωνισμούς ακυρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε χρόνο που συμπίπτει με την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λαβράνος είχε ενδιαφερθεί και για συμμετοχή σε άλλους διαγωνισμούς υπουργείων, όπως εκείνον του ΥΕΘΑ για το επιχειρησιακό σύστημα Thorax. Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από αισθητήρες υφιστάμενων υποδομών του ελληνικού κράτους ενώ για τη συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιούνται κάθε είδους αισθητήρες, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί και λοιπές πηγές λήψης εξωτερικών δεδομένων αλλά και εφαρμογές ΑΙ στον κυβερνοχώρο.

Ενδεικτικό της πολυσχιδούς δραστηριότητας του εν λόγω επιχειρηματία και των συνεργατών του ήταν ότι ο κ. Μπίτζιος εμφανίστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και στη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια συστήματος «anti-drone», κόστους άνω των 2 εκατ. ευρώ που θα εγκαθίστατο στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Σημειώνεται ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκαν αυτές τις προμήθειες όταν πληροφορήθηκαν πως υπήρχε ζήτημα με παράνομες υποκλοπές από την ΕΥΠ και μνημονεύθηκε το όνομα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών (που συμμετείχαν σε κρίσιμους διαγωνισμούς των αρχών ασφαλείας) κατέφυγαν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για να πληροφορηθούν αν παγιδεύτηκαν και τα δικά τους τηλέφωνα! Χωρίς όμως να επιβεβαιωθούν οι φόβοι τους.

3.Οι πρώτοι στόχοι του Predator

Οταν αποφασίστηκε, ύστερα από τις διαβουλεύσεις στα γραφεία εταιρειών στο Χαλάνδρι και στο Ψυχικό, η «αόρατη» πώληση του συστήματος Predator στην ΕΥΠ, κύριος αρχικός στόχος ήταν αλλοδαπός που απασχολούσε για θέματα κρατικής ασφάλειας. Το πρόσωπο αυτό γνώριζε πώς να αποφεύγει τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών αλλά και να τις παραπλανά αναφέροντας ψευδή στοιχεία σε συζητήσεις του με συγγενείς του. Προκαλώντας μάλιστα και λάθος συναγερμούς στις ελληνικές υπηρεσίες που είχαν αρχικά την ψευδαίσθηση ότι συγκέντρωναν αξιοποιήσιμες πληροφορίες σε παρεμφερή θέματα. Και αυτό καθότι πιθανόν γνώριζε πως παρακολουθούνταν από το σύστημα νομίμων συνακροάσεων, το οποίο είχε όμως τη δυνατότητα να καταγράφει τις συνομιλίες μόνο μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας και όχι μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που μπορούσε να καταγράψει το Predator με την αποστολή ενός link-«δούρειου ίππου». Ωστόσο γρήγορα και από τις πρώτες στοχεύσεις με εθνικά κριτήρια η χρήση του εν λόγω λογισμικού… λοξοδρόμησε προς άλλες ατραπούς με παρακολούθηση ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ., εξυπηρετώντας πολυποίκιλα συμφέροντα.

4.Πώς πληρώθηκε το Predator και η σχέση με το σύστημα νόμιμων υποκλοπών της ΕΥΠ

Αρχικά υπήρχαν αναφορές ότι το σύστημα Predator, κόστους περίπου 7 εκατ. ευρώ, αγοράστηκε από επιχειρηματία που είχε σχέσεις με άτομα που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις και διατηρούσε καλές επαφές με πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο πλέον ερευνώνται πληροφορίες ότι η πληρωμή του Predator έγινε μέσω υπερκοστολόγησης και άλλων συνακόλουθων ποσών για την αγορά του νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που απέκτησε, το ίδιο χρονικό διάστημα, η ΕΥΠ από ιταλική εταιρεία που φαίνεται ότι είχε αφανή εκπρόσωπό της τον Λαβράνο. Ο ίδιος δεν αρνούνταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αυτή τη συμμετοχή και την ανάληψη της συντήρησης του νέου «ιταλικού» συστήματος νόμιμων συνακροάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκείνο ωστόσο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αναφορές προς «Το Βήμα» εκπροσώπων άλλων εταιρειών που συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό. Οπως σημειώνουν, «υπήρξαν ασφυκτικά περιθώρια λίγων ημερών προκειμένου οι διαγωνιζόμενες εταιρείες να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Σχεδόν όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν γιατί δεν πρόλαβαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων εταιρειών τις πιεστικές προθεσμίες ώστε να υποβάλουν μεταφρασμένα τα εκατοντάδες απαραίτητα έγγραφα». Οπως συμπλήρωσαν, «υπέβαλαν ερώτηση στους υπευθύνους της ΕΥΠ γιατί υπήρξαν αυτά τα ασφυκτικά χρονικά όρια χωρίς ουσιαστικό λόγο και η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «ήταν επιθυμία του τότε διοικητή της ΕΥΠ  Παναγιώτη Κοντολέοντος»». Συμπληρώνοντας ότι οι προσφορές τους που δεν ανοίχθηκαν τελικώς ήταν κατά πολύ μικρότερες του κόστους αγοράς, το οποίο ήταν περιέργως υπερβολικό. Ωστόσο οι δικαστικοί λειτουργοί θα ερευνήσουν και πληροφορίες ότι υπήρξε υπενοικίαση «κατ’ αποκοπή» και κατά… σετ παράνομων ακροάσεων του Predator. Με το δεδομένο ότι οι ισραηλινοί κατασκευαστές-πωλητές του εν λόγω λογισμικού Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί θα είχαν και τη διευκόλυνση η εταιρεία τους Intellexa να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για να έχει από τη χώρα μας βάση για τις εξαγωγικές δραστηριότητές της. Και αυτό ύστερα από σειρά δυσχερειών και εμπλοκές που υπήρξαν στην Κύπρο με τις ερευνώμενες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Δεν είναι συμπτωματικό, ασφαλώς, αυτών των συσχετισμών ότι μέτοχος της Intellexa και ορισμένων συσχετιζόμενων εταιρειών της βρέθηκε ο κ. Μπίτζιος και ως λογιστής της εταιρείας ο συνεργάτης του Ηλίας Κυριακίδης.

Η αποσπασμένη αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και οι «ακροατές» της ΕΥΠ

5.Αυτοί συμμετείχαν στη διαχείριση του παράνομου λογισμικού

Στα τέλη του 2019 στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή (κοντά στην έξοδο της Αττικής οδού) έδιναν παρών περίπου 30 πολιτικοί υπάλληλοι, τεχνικών κυρίως υπηρεσιών, που απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά. Στο πρώτο κτίριο στεγάστηκε το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) που έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΥΠ. Με κεντρικό ενδιαφέρον και σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, προϋπολογισμού 40,4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα χρήματα για αυτό το έργο (το ποσόν θεωρείται υπερβολικό και οι αναφερόμενες παρεμβάσεις σε διάφορους κρατικούς οργανισμούς ασαφείς) δεν έχουν καταβληθεί ακόμη. Στο δεύτερο ωστόσο κτίριο της Αγίας Παρασκευής υπήρξε, αρχικά, ολιγοήμερη εκπαίδευση ορισμένων «ακροατών» της ΕΥΠ για τη λειτουργία του νέου συστήματος παρακολουθήσεων. Εκεί φαίνεται να έδινε παρών (έχουν υπάρξει πληροφορίες και για ενοικίαση διαμερίσματος) ομάδα τουλάχιστον πέντε-επτά αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί στην ΕΥΠ υπό την καθοδήγηση της αξιωματικού που προαναφέραμε, η οποία διατηρούσε προσωπικές επαφές με συνεργάτη του Λαβράνου και φαίνεται να θεωρούνταν πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης.

Τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να εκπαιδεύθηκαν την περίοδο 2019-2020 στη χρήση του Predator από Ισραηλινούς που είχαν έλθει από την Κύπρο με βάση τις «συμφωνίες» σε Χαλάνδρι και Ψυχικό. Οπως σημειώνουν άλλα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών, «εκείνη την περίοδο είχαν εξαφανιστεί για πολλούς μήνες από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη η εν λόγω αξιωματικός και στενή ομάδα συνεργατών της από την ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αποσπαστεί στις μυστικές υπηρεσίες. Ρωτούσαμε πού βρίσκεται η εν λόγω αστυνομικός, καθότι στην αρμοδιότητά της ήταν και φυσικές παρακολουθήσεις και άλλες κρίσιμες έρευνες. Ομως δεν δινόταν απάντηση από κορυφαία στελέχη των μυστικών υπηρεσιών. Τώρα όμως που έχουν αλλάξει τα δεδομένα, φαίνεται η εξήγηση της μη εμφάνισής της στη λεωφόρο Κατεχάκη να είχε σχέση με την παρουσία της στις εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών της Αγίας Παρασκευής σε κεντρική συνεννόηση με διοικητικά στελέχη της ΕΥΠ και άλλον κλειστό κύκλο ανθρώπων». Με βάση αυτές τις μαρτυρίες φέρεται να εξηγούνται και οι ιδιόμορφες, όπως φάνηκε αρχικά, αλληλοσυμπληρούμενες χρονικά παρακολουθήσεις των κινητών του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ αλλά και με το παράνομο λογισμικό Predator. Τυπικά προϊσταμένη του τμήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, η οποία συνυπέγραψε και το αίτημα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ήταν η ίδια αξιωματικός που φαίνεται να συμμετείχε και στον χειρισμό του Predator στην Αγία Παρασκευή, η οποία θεωρούνταν στενή συνεργάτις των προαναφερθέντων.

Σημειώνεται ότι «Το Βήμα» προ τεσσάρων ημερών υπέβαλε αίτημα στην εν λόγω αξιωματικό για την αναφερόμενη διαχείριση εκ μέρους της του εν λόγω λογισμικού χωρίς καμία απόκριση.
Τέλος, ζητούμενο είναι τι έχει απογίνει ο εξοπλισμός του παράνομου λογισμικού. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί σε γραφεία σχετιζόμενων εταιρειών (τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό έχουν κλείσει προ τριών μηνών) ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Φάρου Ψυχικού που διαθέτουν ισχυρό σύστημα εποπτείας με κάμερες.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά Άρθρα