Σοϊλού : Ο διάδοχος του Ερντογάν – Σε σχέση με τον τωρινό ΥΠΕΣ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, φαντάζει ” άγγελος ”
Εν όψει των εκλογών που πλησιάζουν στην ανατολική γειτονιά μας, ο Σοïλού δηλώνει ”παρών”, ως το άτυπο ”νούμερο 2” του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Είναι πια βέβαιο ότι, όλο και πιο συχνά, παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της γείτονος ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεïμάν Σοïλού, είτε ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός που αποφαίνεται ότι το PKK είναι υπεύθυνο για το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, είτε με τις χθεσινές δηλώσεις του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ελλήνων. Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν στον εξ Ανατολών γείτονα και ο Σοïλού δηλώνει «παρών», ως το άτυπο «νούμερο 2» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Ο 50χρονος Σοïλού, γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και με καταγωγή από τον Εύξεινο Πόντο, δεν κρύβει στους συνομιλητές του τις προεδρικές φιλοδοξίες του, όταν και όπως χάσει την εξουσία ο Ερντογάν, ο οποίος θα φαντάζει περίπου σαν «άγγελος» μπροστά στον υπουργό Εσωτερικών.
Αν και είναι μέλος του ΑΚΡ εδώ και μόλις μια δεκαετία, εκλέγεται γρήγορα βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Τραπεζούντας και το 2016, ορίζεται από τον Ερντογάν υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων ενός κατασταλτικού και αστυνομικού κράτους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τα ερευνητικά ινστιτούτα και οι αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συνηγορούν υπέρ του αυταρχικού και ακραία κατασταλτικού χαρακτήρα της τουρκικής κρατικής εξουσίας.
Ο Σοïλού ήταν και είναι πολιτικά σκληρός. Στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται ταχύτατα δημοφιλής, επειδή, ως αυθεντικά σκληρός, δεν κρύβει ότι είναι εθνικιστής και, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στη σαφήνεια και την ενάργεια του πολιτικού του λόγου, γίνεται το «αγαπημένο τέκνο» της κοινωνικής βάσης του ΑΚΡ.
Για τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, ο πολιτικός αγώνας είναι κατ’ ουσίαν απλός, αν ο πολιτικός διαθέτει διαυγείς θέσεις και δεν ντρέπεται να τις υποστηρίξει δημοσίως. Ως επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας του ΑΚΡ, ισχυρίζεται σε μόνιμη βάση ότι το κυβερνών κόμμα δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να κόψει τις γέφυρες ή, έστω, να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διαχρονική δεξιά εκλογική βάση του κόμματος. Από αυτήν ξεκινάει και ανοίγεται σε άλλους κομματικούς χώρους. Πεπεισμένος για την ορθότητα των πολιτικών θέσεών του, υποστηρίζει πως, αργά ή γρήγορα, αυτές θα τις ενστερνιστούν και ψηφοφόροι άλλων κομματικών δυνάμεων. Όπως συνηθίζει να λέει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στο ΑΚΡ «έχουμε ανοιχτή την αγκαλιά μας σε όλους τους πολίτες, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε την πολιτική μας ψυχή».
Ο πρόεδρος Ερντογάν εκτιμά ιδιαίτερα την πολιτική σκέψη του και τις διοικητικές ικανότητές του. Τον διατηρεί στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και έτσι, ο Σοïλού είναι υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη σε μια ανελεύθερη δημοκρατία και για το χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος.
Ο 50χρονος πολιτικός αστέρας του ΑΚΡ χρησιμοποιεί βάναυσες κατασταλτικές μεθόδους και εργαλειοποιεί τους μετανάστες, χρησιμοποιώντάς ως μέσον εκφοβισμού και απειλής απέναντι στην Ελλάδα και, συνολικά, την Ευρώπη.
Είναι, τω όντι, και ανθέλληνας και αντιευρωπαϊστής. Γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ένα συγκροτημένο έθνος, με στέρεες ιστορικές αναφορές, και με φιλελεύθερη κρατική δομή. Πολιτικά – αξιακά, η Ελλάδα είναι ο κύριος αντίπαλός του και άμεσος στόχος του είναι να πλημμυρίσει τη χώρα μας με μετανάστες, όπως ανοιχτά δηλώνει.
Επιπλέον, είναι αντιευρωπαϊστής. Η Τουρκία δεν έχει ως γεωπολιτικό και πολιτισμικό χώρο αναφοράς τη Γηραιά Ήπειρο. Άρα, του είναι αδιάφορη η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Οι λόγοι του είναι πραγματικά πύρινοι εναντίον του δυτικού ορθολογισμού και της φιλοσοφίας του διαφωτισμού, ενώ, για τον Σοïλού, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα πλημμυρισμένη από το πνεύμα του οικονομισμού, που ενδιαφέρεται για το εμπόριο όπλων.
Απεναντίας, ο Σοïλού είναι υπέρ της «ανατολικής στροφής» της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Εμπνέεται πολιτικά από τα αυταρχικά – απολυταρχικά πολιτειακά πρότυπα του Πούτιν και, εσχάτως, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κίνα.
Για τη χώρα μας, ο φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών έχει μια συνολικά αρνητική πρόσληψη. Δεν συμπαρατάσσεται με όσους ζητούν την συγκυριαρχία και τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου πελάγους, στην προοπτική μιας θάλασσας ειρήνης. Αποβλέπει στην αποκλειστική τουρκική κυριαρχία και εκμετάλλευση του ανατολικού Αιγαίου.
Αυτές οι ξεκάθαρες, όσο και επεκτατικές θέσεις του Σοïλού δεν χρειάζεται να βυθίσουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα στον προβληματισμό. Διατηρούμε τις καλές μας σχέσεις με τους συμμάχους μας. Εμπιστευόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ως πλαισίου διευθέτησης των διαφορών. Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο της ανάδειξης του Σοïλού στην ηγεσία του ΑΚΡ, εάν και όποτε αυτή προκύψει.