Πρεμιέρα για την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας – Τα προγράμματα που θα περιλαμβάνει
Πρεμιέρα κάνει σήμερα η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας, εγχείρημα που πρόκειται να αποτελέσει την «δεξαμενή» του εθελοντισμού στη χώρα και να δώσει το έναυσμα για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων.
Η νέα Ακαδημία, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις εγκαταστάσεις της στα Βίλια Αττικής από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, θα είναι μία σχολή ανοιχτή στην κοινωνία και πρόκειται να εκπαιδεύσει εθελοντές που είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, στελέχη ΟΤΑ, δημοσίων φορέων, ένστολους όλων των κατηγοριών και πολίτες, σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων.
Αποστολή της η παροχή πιστοποιημένης, θεωρητικής και πρακτικής, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων. Πρώτοι εκπαιδευόμενοι της Ακαδημίας θα είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, με το ενδιαφέρον για συμμετοχή και παρακολούθηση των προγραμμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Η νέα Ακαδημία, πρόκειται να είναι «φυτώριο» του εθελοντισμού, καθώς μεταξύ των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να λάβει κάποιο μέλος εθελοντικής οργάνωσης πολιτικής προστασίας, την ιδιότητα του εθελοντή πολιτικής προστασίας, περιλαμβάνεται και η λήψη της απαιτούμενης πιστοποιημένης εκπαίδευσης από τη Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, επιδιώκεται με αυτό τον τρόπο η επικαιροποίηση του μητρώου εθελοντικών οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς για να υπαχθεί μία εθελοντική οργάνωση Πολιτικής Προστασίας στο μητρώο, ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί, θα χρειάζεται ταυτόχρονα, τουλάχιστον 12 μέλη της, να έχουν εκπαιδευτεί ανά δράση, ανάλογα με τις δράσεις που θέλουν να ενταχθούν και να επανενταχθούν.
Η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει τη Σχολή Εθελοντών και Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, τη Σχολή Προσωπικού και Στελεχών Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τη Σχολή Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και τη Σχολή Πολιτών, ενώ τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, που θα παρέχονται δωρεάν, έχουν σχεδιαστεί για θέματα όπως: α. την πρόληψη και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών (π.χ. Νομοθεσία, Γενικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης συνεπειών), β. Δασικές Πυρκαγιές (π.χ. Εκπαίδευση ομάδων δασοπροστασίας, Πρόληψη δασικών πυρκαγιών, Βασικές γνώσεις αυτοπροστασίας), γ. Αστικές Πυρκαγιές(π.χ. Εκπαίδευση στις βασικές αρχές κατάσβεσης αστικών πυρκαγιών, Συμπεριφορά πυρκαγιάς σε οικοδομικό περιβάλλον), δ. Έρευνα και Διάσωση (π.χ. Απεγκλωβισμοί σε καταρρεύσεις κτιρίων, Ορεινές διασώσεις και σπήλαιο διασώσεις, Διάσωση σε υγρό στοιχείο), ε. Πρώτες Βοήθειες (π.χ. Βασικές αρχές υποστήριξης της ζωής σε ενήλικες και παιδιά, Ειδικά θέματα: Τραυματισμοί, εγκαύματα, δηλητηριάσεις), στ. Δράσεις Μέριμνας (Π.χ. Παροχή προσωρινής στέγασης και σίτισης πληθυσμού, ψυχολογική στήριξη πληγέντων, συγγενών θυμάτων και πρώτων ανταποκριτών), ζ. Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων (Π.χ. Βασικές αρχές διαχείρισης της πληροφορίας, Διοργάνωση συνεντεύξεων τύπου, Διαχείριση της διασποράς πανικού), η. Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον, Πολιτισμός και Τεχνολογία (π.χ. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα ζωής, Βιώσιμη κινητικότητα, Προστασία μνημείων πολιτισμού από την κλιματική αλλαγή, Τεχνολογίες για την κλιματική αλλαγή).
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από την ημέρα σύστασής του, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορούν να έχουν οι εθελοντές πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση κρίσεων, επισημαίνοντας, ότι οι εθελοντικές οργανώσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η Ακαδημία, με το σύστημα εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων που παρέχει, θα επιτρέπει στους εθελοντές να συνεισφέρουν στο πεδίο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.